Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wordpress czy Joomla na początek?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
kasior63
Witam! Przymierzam się do rozpoczęcia przygody z którąś z platform wymienionych w tytule? Spotkałam się z różnymi opiniami co lepsze, co gorsze i tak dalej, dlatego chciałam zweryfikować tą kwestię na jakimś specjalistycznym forum. Mam średnią wiedzę na temat HTML, CSS, JS, PHP. Z góry dzięki za pomoc!
markuz
A co to ma być za strona? Na podstawie twoich wymagań będziemy w stanie Ci pomóc wink.gif
com
te pytanie już padało tu na forum, poszukaj smile.gif jeszcze teraz jest Ghost smile.gif
sazian
joomli bym osobiście nie wybrał bo... to joomla biggrin.gif
a tak na poważnie to nowa joomla jest naprawdę straszna, ja miałem jej dosyć po półgodzinnej nieudanej próbie instalacji spolszczenia tongue.gif
kasior63
To nie ma być żadna konkretna strona. Chodzi mi ogólnie o tworzenie stron. Po prostu, chodzi o to, co jest łatwiejsze na początek do nauki. Chciałam zacząć od WP i w perspektywie czasu nie wykluczam Joomli. Wiem, że temat prosty, ale chciałam zrobić rozeznanie na bieżąco smile.gif.
Luna_s20
Zdania są podzielone, zdarzyło mi się poznać w życiu obrońców wszechjoomli wink.gif
Jeśli martwisz się że nie ogarniesz, zacznij od WordPressa, bo po prostu będzie ci łatwiej. Na dobrą sprawę nic nie stoi na przeszkodzie, byś założyła sobie konto dla testów na jakimkolwiek darmowym hoście, zainstalowała i Joomlę i WordPressa i sprawdziła, na czym wygodniej ci się tworzy. Równie dobrze może się okazać, że poradzisz sobie i z jednym, i z drugim.
Pyton_000
WP pomimo że jest dość prosty to jest cholernie dziwny. Dużo metod które wywołuje wywołuje się w postaci zwykłej funkcji, globale, dziwne zagabaje, Dla mnie WP nie jest logiczny. Joomla - tu się nie wypowiem bo kilka lat już jej na oczy nie widziałem...
!*!
Cytat(kasior63 @ 11.05.2014, 18:04:15 ) *
Witam! Przymierzam się do rozpoczęcia przygody z którąś z platform wymienionych w tytule? Spotkałam się z różnymi opiniami co lepsze, co gorsze i tak dalej, dlatego chciałam zweryfikować tą kwestię na jakimś specjalistycznym forum. Mam średnią wiedzę na temat HTML, CSS, JS, PHP. Z góry dzięki za pomoc!

Podobny wybór jest między ZUS a ZUS-OFE. Prędzej czy później i tak zostajesz z ręką w nocniku. WP podobnie jak Joomla nauczy Cie złych praktyk programistycznych, tyle tylko że WP zrobi to strukturalnie a Joomla obiektowo.

Jeśli chcesz ograniczyć się tylko do zmiany wyglądu, to bez znaczenia co wybierzesz, HTML jest wszędzie taki sam, a dokumentacje jak korzystać z szablonów są w obu przypadkach obszerne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.