Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wygranie przetargu a podpisanie umowy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
jane2014
Witam,

Założenie:
Firma A oglasza przetarg na realizację projektu. Treść ogłoszenia przetargu jest dość ogólna i nie przedstawia całej specyfikacji ,wymogów i wzystkich szczegółów projektu. Firma A, w ogłoszeniu zapisałą że całą "resztę" tych szczegółów i specyfikację projektu, przedstawi firmie która wygra przetarg. Zapewne firmie A chodzi o tajemnicę handlową.

Moje pytanie:
Czy jeśli uda mi się wygrać taki przetarg to jestem zobowiązany do podpisania umowy z taką firmą ? Obawiam się sytuacji w której: przygotowalem oferte przetargu w oparciu o ogloszenie przetargu na kwote X , a po jego wygraniu otrzymuje pelna specyfikacje projektu ktora jest bardziej zaawansowana a wymagania kosmiczne, gdzie moja cena podana w ofercie staje sie dla mnie nieoplacalna w stosunku do nowego wymiaru projektu. Lub firma oglaszajaca przetarg, przygotowuje umowe z "dzikimi" warunkami ktore sa dla mnie nie do przyjecia...

Prosze o pomoc
buliq
Wygranie przetargu nie zobowiązuje Cię do zawarcia umowy, jednakże druga strona nie musisz zgodzić się na twoją nową wycenę, i zwyczajnie wybrać kolejną w kolejności najlepszą ofertę. W przypadku zamówień publicznych raczej podaje się pełne specyfikacje wymagane do realizacji projektu. W przypadku spółek prywatnych przetarg jest pewnie tak rozpisany aby wygrała konkretna oferta (co szczególnie stosowało/stosuje się w przypadku zamówień od spółek które otrzymały dofinansowanie z Unii aby wyciągnąć "legalnie" hajs)
Pyton_000
No i ew. tracisz wpłacone pieniądze jeżeli się rozmyślisz.
jane2014
wpłacone pieniądze ?
nospor
No czasami by startowac w przetargu, trzeba wplacic kaucje czy jak to się tam nazywa.
Pyton_000
To się nazywa Wadium. To na wypadek właśnie rozmyślających się smile.gif Jeżeli osoba nie wygra przetargu to kasa jest zwracana, ale jeżeli wygra i się rozmyśli to już nie.
jane2014
akurat chodzi o firmę prywatną która ogłasza przetarg. Czyli tak jak by mi się trafem udało wygrac to do póki nie podpisze umowy nie jestem do niczego zobligowany. ?
Jedyne co bym mogl stracic wplacone wadium ?
!*!
Cytat(jane2014 @ 10.06.2014, 10:11:41 ) *
Czyli tak jak by mi się trafem udało wygrac to do póki nie podpisze umowy nie jestem do niczego zobligowany. ?

Jeśli regulamin przetargu nie stanowi inaczej, to nie.
fizzlebubble
Cytat
akurat chodzi o firmę prywatną która ogłasza przetarg. Czyli tak jak by mi się trafem udało wygrac to do póki nie podpisze umowy nie jestem do niczego zobligowany. ?
Jedyne co bym mogl stracic wplacone wadium ?

Tak.
jane2014
regulaminu przetergu nie ma. Orientujecie sie czy wzór umowy powinien być dołączony do zapytania przetargowego ?
!*!
Cytat(jane2014 @ 10.06.2014, 11:19:04 ) *
regulaminu przetergu nie ma.

To Ty piszesz o przetargu czy ogłoszeniu "zrób mi stronkę" na jakimś portalu ogłoszeniowym? Każdy przetarg musi mieć regulamin, jasno określić zasady.
Pyton_000
Haha to jest przetarg firmy prywatnej do której informacji ma 2 firmy haha.gif
Do Autora. Odpuść sobie.
Turson
Jako startująca w przetargu poważna firma powinna mieć swojego prawnika, który udzieli takich informacji a nie forum
Pyton_000
Turson nie przesadzajmy, generalnie prawnik nie jest wymagany, a młody przedsiębiorca nie zawsze wszystko wie smile.gif
Turson
Nie jest wymagany, ale konsultacji można zaciągnąć. Chyba, że to przetarg na stronkę za 500zł, ale to fora prawne też istnieją.
konrad2g
Wystko zależy od specyfikacji i warunków przetargu. Prześlij dane o przetagtu to go przeanalizuję i wtedy można powiedzieć jakie są warunki. Powyższe odpowiedzi to wróżenie z fusów.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.