Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Problem] Dotyczący Sieci
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
pagolik
Sluchajcie dokladnie biggrin.gif

Jak juz wiecie mam sieci DSL oparta na rotuerze D-Link DI 604. Czesc osob jest podlaczona do routera czesc do Switcha. Jedna osoba z sieci przylaczona do Switcha strasznie zapiercznia internet... lampka na switchu miga intensywnie ... Uzytkownik tego komputera mowi ze on wcale nic nie sciaga, wogole nie siedzi w necie. I teraz chcialbym sprawdzic pakiety wysylane przez tego usera ale nie wiem jak. Moze jakis program albo co ? I 2 sprawa - chcialbym mu ograniczyc transfer wysylania i odbierania plikow. Ale tylko temu jednemu userowi (jedno IP tylko jego). W jaki sposob to zrobic na tym routerze co ja mam o ile to wogole mozliwe questionmark.gif

Aha i tak przy okazji - Nie mam w sieci zadnych konfiguracji (ustawienia otoczenia sieciowego) kazdy ma zeby uzyskiwalo adres IP itd. automatycznie. MAm zamiar to zmienic. Z adresem IP nie bedzie problemu ale co userzy by musieli podac jako: brame domyslna, servery dns questionmark.gif Czy brama ma byc 192.168.0.1 czy ten adres który był podany na karcie do DSL`a questionmark.gif I jakie servery dns ? czy IP routera czy bezposrednip IP tpsa questionmark.gif?

Z gory dzieki za pomoc. Mile widziane linki z odpowiedzia na pytania winksmiley.jpg Pozdrawiam
hwao
Zły temat(nazwa) prosze wyslac pw z propozycja a odblokuje (i linkiem do tematu)
---
odblokowane
Imperior
Myślę, że najpierw powinieneś sprawdzić jakie opcje są udostępnione na stronie konfiguracyjnej routera (http://<ip_routera>/).

A odnośnie konfiguracji to raczej bym pozostawił automatyczne uzyskiwanie, a na routerze wszystko poustawiał...

Jeśli chodzi o podgląd tego co on robi, to na aktualnej konfiguracji sprzętowej raczej nie wykorzystasz sniferka, więc musiałbyś albo przez softa routera to sprawdzić (czyli to o czym na początku pisałem winksmiley.jpg ) lub może zastosować taki trik, abyś Ty (Twój komputer) był bramką dla maszyny Kolesia, to wtedy możesz przejżeć wszystko co leci przez komputer (najłatwiej zrobić to na Linuksie), ale to znowu wymaga tego, aby dla adresu MAC tamtego komputera router nie przydzielał adresu itd. więc jesteśmy w punkcie początkowym posta.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.