Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Do czego jest PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Przemek19
Witajcie wszyscy! Tak jak moje pytanie z tematu: Do czego jest PHP? Wiem, że do webmasteringu, ale jest może jakieś inne wykorzystanie tego? Bardzo mnie to ciekawi. tongue.gif
Tomplus
Służy także do generowania treści np. plików JSON, obrazów na stronach, załączników etc. Nie musi to być powiązane ze stronami, można tworzyć treści dla zewnętrznych programów, np. przy komunikacji z programami księgowymi, wysyłania danych do drukarek i wiele, wiele innych.

Oczywiście przy wielu zastosowaniach lepszy jest Python, Ruby albo Java. Ale dla chcącego, w PHP można tworzyć oprogramowanie nie związane z przeglądarkami stron WWW.
Przemek19
Właśnie to mnie interesuje. Nie ciągnie mnie do nauki innych języków. Chciałbym poszerzać wiedzę o PHP i zrobić z nią coś pożytecznego. Samo tworzenie stron zaczęło się robić nudne, więc chciałem się dowiedzieć, czy da się to wykorzystać inaczej. Dziękuję za odpowiedz biggrin.gif
nospor
Cytat
Samo tworzenie stron zaczęło się robić nudne,
To moze troche wyskocz z podstaw i zacznij wchodzic w pro. Nie bedzie wowczas nudno wink.gif
Tomplus
No wiesz, jak robisz stronki gdzie co najwyżej instalujesz CMSa albo konfigurujesz prosto frameworka napisanego w PHP, to faktycznie może być nudne, a raczej monotonne po jakimś czasie.
Ale jeżeli musisz stworzyć biblioteki, pluginy których nie ma w sieci, albo są przestarzałe, to stworzenie nowych robi już wyzwanie.

Już sam sposób programowania w PHP może robić problem. Gdzie...
- Jeżeli korzystamy z wiedzy z poradników, to tam nie wiele pokazują nauki OOP, więc jeżeli programujesz proceduralne, to naucz się programować obiektowo.
- Jeżeli nie stosujesz standardów programowania, tylko tak jak Ci wygodnie, zacznij pisać zgodnie ze standardami PSR.
- Jeżeli nie wiesz co to jest "czysty kod", zacznij czytać materiały (zwykle są związane z Javą, ale nie ma to znaczenia) z tym tematem i wtedy programowanie zrobi się o wiele ciekawsze.
- Jak nie tworzysz "testów jednostkowych", zacznij je tworzyć.
- Rok temu była premiera PHP 7? Korzystasz z dobrodziejstw tej edycji? Nie? To zacznij.
- itp. itd.

Sposobów na to aby PHP nie nudziło się jest mnóstwo. Wiem to z własnego doświadczenia. Postaw sobie za cel np. osiągnięcie stopnia wiedzy jaki mają niektórzy forumowicze php.pl np. kolega powyżej nospor albo python.
Przemek19
Zrobiłem już kilka projektów stron, lecz nie wyglądają za dobrze, ponieważ css i js znam same podstawy, a to w moim przypadku praktycznie wszystko psuje.
Pyton_000
Ło matko, ktoś uważa że ja mondry jestem zakochany.gif Mój góró nerdsmiley.png
Tomplus
Nie wiem czy jesteś mądry, ale na pewno wiedzę masz większą tongue.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.