Przemek19
31.05.2017, 19:39:18
Witajcie wszyscy! Tak jak moje pytanie z tematu: Do czego jest PHP? Wiem, że do webmasteringu, ale jest może jakieś inne wykorzystanie tego? Bardzo mnie to ciekawi.
Tomplus
1.06.2017, 18:51:51
Służy także do generowania treści np. plików JSON, obrazów na stronach, załączników etc. Nie musi to być powiązane ze stronami, można tworzyć treści dla zewnętrznych programów, np. przy komunikacji z programami księgowymi, wysyłania danych do drukarek i wiele, wiele innych.
Oczywiście przy wielu zastosowaniach lepszy jest Python, Ruby albo Java. Ale dla chcącego, w PHP można tworzyć oprogramowanie nie związane z przeglądarkami stron WWW.
Przemek19
1.06.2017, 20:33:32
Właśnie to mnie interesuje. Nie ciągnie mnie do nauki innych języków. Chciałbym poszerzać wiedzę o PHP i zrobić z nią coś pożytecznego. Samo tworzenie stron zaczęło się robić nudne, więc chciałem się dowiedzieć, czy da się to wykorzystać inaczej. Dziękuję za odpowiedz
nospor
1.06.2017, 21:32:43
Cytat
Samo tworzenie stron zaczęło się robić nudne,
To moze troche wyskocz z podstaw i zacznij wchodzic w pro. Nie bedzie wowczas nudno
Tomplus
2.06.2017, 05:37:22
No wiesz, jak robisz stronki gdzie co najwyżej instalujesz CMSa albo konfigurujesz prosto frameworka napisanego w PHP, to faktycznie może być nudne, a raczej monotonne po jakimś czasie.
Ale jeżeli musisz stworzyć biblioteki, pluginy których nie ma w sieci, albo są przestarzałe, to stworzenie nowych robi już wyzwanie.
Już sam sposób programowania w PHP może robić problem. Gdzie...
- Jeżeli korzystamy z wiedzy z poradników, to tam nie wiele pokazują nauki OOP, więc jeżeli programujesz proceduralne, to naucz się programować obiektowo.
- Jeżeli nie stosujesz standardów programowania, tylko tak jak Ci wygodnie, zacznij pisać zgodnie ze standardami PSR.
- Jeżeli nie wiesz co to jest "czysty kod", zacznij czytać materiały (zwykle są związane z Javą, ale nie ma to znaczenia) z tym tematem i wtedy programowanie zrobi się o wiele ciekawsze.
- Jak nie tworzysz "testów jednostkowych", zacznij je tworzyć.
- Rok temu była premiera PHP 7? Korzystasz z dobrodziejstw tej edycji? Nie? To zacznij.
- itp. itd.
Sposobów na to aby PHP nie nudziło się jest mnóstwo. Wiem to z własnego doświadczenia. Postaw sobie za cel np. osiągnięcie stopnia wiedzy jaki mają niektórzy forumowicze php.pl np. kolega powyżej nospor albo python.
Przemek19
2.06.2017, 21:08:44
Zrobiłem już kilka projektów stron, lecz nie wyglądają za dobrze, ponieważ css i js znam same podstawy, a to w moim przypadku praktycznie wszystko psuje.
Pyton_000
3.06.2017, 15:40:27
Ło matko, ktoś uważa że ja mondry jestem

Mój góró
Tomplus
4.06.2017, 08:00:29
Nie wiem czy jesteś mądry, ale na pewno wiedzę masz większą
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.