Przemek19
5.06.2017, 21:47:30
Cześć! Po raz kolejny przychodzę z moimi problemami. Mianowicie chodzi o sprawy hostingu. Chciałbym spytać, czy jest możliwość udostępnienia swojej strony np. poprzez XAMPP? Mówię tutaj o takiej sytuacji, gdzie ja wraz z kolegą chcemy przetestować stronę. Tak, wiem, że są darmowe hostingi, jednak tak z czystej ciekawości chciałbym wiedzieć, czy to możliwe? (Bez użycia hamachi, bo ponoć tym się da). Pozdrawiam cieplutko
markuz
5.06.2017, 21:56:58
Jest taka możliwość. Czytaj o "jak udostępnić localhost w sieci" w Google.
Przemek19
5.06.2017, 22:01:59
Czytałem to, ale wszyscy tylko piszą coś w stylu "To nie opłacalne". Ja nie pytam o rady, czemu tego nie robić, tylko jak to zrobić
markuz
5.06.2017, 22:13:19
Cytat
Około 7 970 wyników (0,40 s)
Cytat
Czytałem to
To przeczytaj jeszcze wyniki z:
Cytat
xampp udostępnianie strony w sieci
Cytat
udostępnianie localhost
Cytat
ip zewnętrzne
Ilość wyników podobna to max. 10 minut i dasz radę
Poczytaj o czymś takim jak ngrok.
q.michal
6.06.2017, 10:18:50
Cytat(mrc @ 6.06.2017, 07:48:46 )

Poczytaj o czymś takim jak ngrok.
I na cholere mu to?
Niech zainstaluje XAMPP i bedzie od strzala dzialac. Przeciez jedyne co musi dodatkowo zrobic to ew przekierowac port 80 na routerze - o ile taki ma.
Oczywiscie zakladam ze ma publiczny IP, niekoniecznie staly.
@q.michal
Podałem alternatywne rozwiązanie, które również rozwiązuje problem autora tematu. Sam miałem problemy z xampp'ami i rodziną, a ngrok śmiga od strzała. Zanim zaczniesz się unosić, zastanów się czy jest ku temu potrzeba.
q.michal
6.06.2017, 12:06:22
Ale rozumiesz ze proponujesz rozwiazanie, ktore moze byc zbedne?
Nie wiemy czy kolega ma publiczny IP czy nie, a Ty proponujesz armate na muche.
Jezeli sie okaze ze nie ma publicznego IP to wtedy bedzie musial skorzystac z dodatkowych narzedzi - co nie zmiania faktu ze strony nie udostepni wszystkim, a XAMPP lub inny zestaw bedzie mu potrzebny. Przeciez przez ngrok nie wystawi strony, bo to nie jest serwer WWW.
Moze poczekajmy na głos autora

Jedyne co mi się kojarzy z Twoim argumentem, to ten mem:
https://i1.kwejk.pl/k/obrazki/2014/02/6e7ac...54_original.jpg
Pyton_000
6.06.2017, 13:20:25
ngrok to właśnie jedno z szybszych rozwiązań. Bardzo często pomimo że adres IP jest publiczny to i tak jest to adres prywatny providera więc nie zawsze uda się dostać do sieci. Do tego dochodzi konfiguracja modemów która nie zawsze jest możliwa.
Armatą byłoby kupowanie dedyka na potrzeby testowania strony w html.
Im więcej rozwiązań tym większa szansa że autor wypróbuje i użyje tego co będzie dla niego wygodniejsze. Poza tym nie wiem co to za armata skoro instalujesz 1 soft poza xamp i w sumie działa ot tak po prostu. Jedyna różnica że nie wchodzisz przez adres IP a subdomenę z ngrok.
q.michal
6.06.2017, 13:29:44
z calym szacunkiem Pyton, ale cos bredzisz z tymi adresami teraz.
Jak adres jest publiczny, to jest publiczny. Nie moze byc jednoczesnie publicznym i prywatnym, sorry. Doczytaj RFC1918.
Jak autor ma adres publiczny, to nie potrzebuje zadnych tooli.
Przemek19
6.06.2017, 15:46:07
Nie znam się na tym za bardzo, ale coś czytałem o tym, aby wyłączyć firewall, co umiem zrobić. A adres IP mam zmienny.
Coś tam w necie jest napisane jeszcze, aby mieć odblokowany port 80, którego nie mam odblokowanego, jak to zrobić?
q.michal
7.06.2017, 13:13:12
Nie jest wazne czy jest zmienny czy staly, tylko czy jest publiczny czy prywatny.
To jak odblokowac port, a raczej rpzekierowac zalezy od tego jaki masz router
Przemek19
7.06.2017, 15:41:58
W jakim sensie jaki mam router? Chodzi o firmę, czy model czy coś jeszcze innego?
q.michal
7.06.2017, 16:28:29
O wszystko, najprosciej bedzie to pewnie wygooglac
Przemek19
7.06.2017, 16:37:58
Próbowałem, ale nie znam się na tym, a wszyscy piszą niezrozumiałym dla mnie językiem
... albo użyć ngrok
Przemek19
8.06.2017, 14:22:07
A w jaki sposób ngrok wykorzystać?
Sciagasz ngroka ze strony. Pozniej w terminalu uruchamiasz go poleceniem
Kod
ngrok http 80
On podaje Ci link, ktory mozesz dawac kazdemu. Ten link zachowuje sie jakby byl do localhosta. Dopoki nie wylaczysz ngrok, to ludzie beda mogli wchodzic na Twoja strone. Sa jakies limity polaczen niby, ale w pracy u mnie nie bylo problemu. Jak zaciagnie sobie wszystkie jsy, cssy itp to przestaje wolac o limity.
Przemek19
8.06.2017, 19:50:10
Dzięki, działa, kocham cię (NO HOMO)

No, za długo się nie pocieszyłem... Wgrałem nieco większą stronę i nie wiem czemu mam taki błąd: Tunnel www.#######.ngrok.io not found
Może wyłączyłeś ngrok? Odpal go jeszcze raz.
Przemek19
9.06.2017, 14:06:22
Był włączony. Wszystko działa, tylko jeden skrypt po wgraniu robił tak, że nic już na stronie nie działało nawet po usunięciu go. Musiałem resetować xamppa i ngrok
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.