Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Chęć zmiany pracy
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
przebar
Witam wszystkich, to mój pierwszy post, ale od dawna obserwuję to forum. Pracuję w średnim mieście w średniej firmie i po latach robienia CMSów chciałbym spróbować coś nowego, bo się nudzę w pracy. Rzadko się zdarza coś nowego, a do większości mam już gotowe rozwiązania, które robiłem wcześniej. Niestety szef dużo sprawdza i nie mogę sobie robić np testów, bo "szkoda czasu" czyli czeka kolejna stronka do zrobienia. Mam 2 lata doświadczenia w Zendzie, a od 4 pracuję w Laravelu. Wiem, że u siebie nie zarobię większej kasy, więc planuję przeprowadzkę, ale dręczy mnie parę rzeczy.
Po pierwsze czy to moje doświadczenie rzeczywiście coś daje? Jak patrzę teraz na program studiów to oni tam mają wszystko to co w ofertach pracy, ale też 100 innych rzeczy, które liznęli, a ja nie miałem na nie czasu. Owszem, robiłem np testy w domu, ale to nie były komercyjne projekty. W wielu ofertach pracy wymagają np Elasticsearch, z którym tylko się bawiłem w domu, a widziałem to w jakimś programie studiów. Sam też ukończyłem studia informatyczne (ale na przeciętnej uczelni), ale to było 5 lat temu gdy niewiele mi się przydało do pracy, a teraz widzę że to wszystko mają.
Po drugie znam Laravela, ale nie znam wszystkich szczegółów tego frameworka. Jak czegoś nie wiem to szukam w dokumentacji czy we wcześniejszych projektach, ale przecież nie zapamietam tego wszystkiego. Na rozmowie kwalifikacyjnej mogę dostać jakieś bardziej szczegółowe pytania i na pewno na tym polegnę, bo po prostu nie pamiętam, więc tak naprawdę tracę mój największy atut. O co głównie pytają na rozmowach kwalifikacyjnych?
Po trzecie mam szansę, żeby zarabiać 6000 netto w jednym największych miast w Polsce? Czy to są to realne stawki w PHP? W ofertach są dużo wyższe nawet i domyślam się, że będą odpowiedzi, że jak będę dobry to spokojnie, ale co znaczy dobry? Co muszę spełniać i na jakim poziomie, żeby tyle zarabiać?
Po czwarte w wielu ofertach widzę że wymagany jest bardzo dobry angielski. W obecnej firmie ja nie mam żadnego kontaktu z klientami, więc teraz się to tak zmienia? Rozmawia się np telefonicznie albo przez Skype z zagranicznymi klientami? Od studiów nie rozmawiałem po angielsku, więc to może być problem. Mieliście rozmowy kwalifikacyjne po angielsku w całości? A jak firma wymaga tylko angielskiego na średnim poziomie to jak rozmowy się odbywają? Zastanawiam się czy nie zapisać się na jakiś kurs, żeby powtórzyć angielski przed rozmowami.
Po piąte jakie macie jeszcze razy dla zmieniającego pracę?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam!
r4xz
Na rozmowę kwalifikacyjną możesz się śmiało wybrać, nic nie stracisz. Właściwie to możesz tylko zyskać skoro siedzisz w CMS. Zarobki 6k po tylu latach doświadczenia wyciągniesz bez problemu, choć przez pierwsze 1-3 miesiąca firmy raczej są skłonne płacić mniej, ponieważ a) musisz się wdrożyć, cool.gif w informatyce są duże rotacje, mam wrażenie że wszyscy już mają tego dosyć i bardziej doceniają stałych pracowników. Firmy często oferują też kursy, jeśli nie pójdzie Ci rozmowa po angielsku to może warto wyrazić chęć douczenia (u nas np. przychodzi native speaker i w ramach godzin pracy można z nim rozmawiać, grać w planszówki itp. - dużo lepsza forma od nauki "tradycyjnej"). I pamiętaj, dużo ważniejsze jest szybkość przyswajania wiedzy i dobre praktyki od znajomości wielu narzędzi jak np. Elasticsearch. Powodzenia! smile.gif

PS Zakładaj konto na GitHubie i działaj w wolnych chwilach (np. 2-3h w tygodniu), lepszy jest jakikolwiek kod niż żaden.
Pilsener
Cytat(przebar @ 9.07.2017, 12:45:24 ) *
czy to moje doświadczenie rzeczywiście coś daje
- każde doświadczenie coś daje, ja np. dużo wyniosłem z budownictwa smile.gif Pytanie, czy pracowałeś w zespole czy sam? Bo to jest często kluczowe.

Jak patrzę teraz na program studiów
- po co? Kogo obchodzą jakieś studia? Liczą się umiejętności i doświadczenie a nie studia nerdsmiley.png

W wielu ofertach pracy wymagają np Elasticsearch
- to śmiej się z tego i Ty też wymagaj np. polskiej kawy Bastek, wymagania to ściema, sposób na pokazanie, jacy to jesteśmy ach i och, że u nas pracują studenci z 10 letnim doświadczeniem w 2 letniej technologi - nie czytaj dosłownie ofert tylko staraj się dowiedzieć czegoś więcej o potencjalnych pracodawcach i projektach, w których będziesz uczestniczył. Pisz wprost: "słyszałem, że robicie projekt X w technologii Y, chciałbym dołączyć do tego zespołu.", zawsze pytaj dokładnie, na czym Twoja praca będzie polegała bo z CMSa zaraz trafisz do jakiegoś pseudo-korpo szukać niedomkniętych tagów w PHP 4 businesssmiley.png

nie znam wszystkich szczegółów tego frameworka ... na pewno na tym polegnę ... O co głównie pytają na rozmowach kwalifikacyjnych?
- to odpowiedz im, że masz używać narzędzi a nie rozczulać się nad tym, jak działają. Na rozmowach pytają zazwyczaj o d.. Marynę, typu jakiego masz kota i czemu nazwałeś go Gucio, jakiś nadgorliwy nerd czasem coś tam bąknie o jakiś projektach dla NASA i IBM. Czasem sprawdzają czy masz kwalifikacje ale rzadko, bo jak nie masz to albo szybko nabędziesz, albo szybko wylecisz Lkingsmiley.png Zazwyczaj masz przesłać lub napisać kawałek kodu, powiedzieć co tam robiłeś (by mogli Ciebie przydzielić do odpowiedniego projektu) i tyle. Jak trafisz na jakieś pseudo-korpo to możesz dostać jakieś tam wydumane i totalnie oderwane od rzeczywistości testy, które najlepiej zlać lub wyśmiać. Ja z ostatnich testów miałem chyba 12% facepalmxd.gif Zawsze unikaj pośredników i dąż do rozmowy z bezpośrednim przełożonym, z rozmów w HRach jeszcze linijka kodu nie powstała arrowheadsmiley.png

mam szansę, żeby zarabiać 6000 netto w jednym największych miast w Polsce?
- proste: im więcej chcesz tym mniejsza szansa, że tyle dostaniesz i jednocześnie też mniejsza możliwość wyboru projektu. Jednak ja uważam, że szanse masz małe - doświadczenie tylko z jednej firmy i przy słabych projektach to za mało. Jak chcesz iść w hajs to lepiej załóż działalność i szukaj pracy zdalnej dla zagranicznych firm. Musisz się na coś zdecydować, najczęściej hajs się kłóci z ciekawym projektem i pracą na etacie - powód jest oczywisty, po prostu ludzie często wolą ciekawy projekt za 4k niż babrać się w jakimś g... nawet za 6k.

wymagany jest bardzo dobry angielski
- tylko raz spotkałem informatyka, który by bardzo dobrze mówił po angielsku. Zresztą często nawet polski jest problemem, heh headsetsmiley.png Komunikatywny angielski jest wymagany w firmach, gdzie są zespoły międzynarodowe lub zagraniczni klienci, z którymi trzeba rozmawiać f2f lub skype. W większości jednak nie będziesz miał okazji porozmawiać po angielsku i w zupełności wystarczy umiejętność pisania i czytania. W razie wątpliwości pytaj na rozmowach, bo ja już widziałem takie akcje "a to on jest z Libanu?questionmark.gif" i strachw oczach biggrin.gif

Radę mam taką: zaczep się na początek gdziekolwiek i dopiero na miejscu, po przeprowadzce szukaj czegoś lepszego. Będąc na miejscu zawsze masz większe możliwości.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.