Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Czy XHTML współpracuje z PHP ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
micro
Na razie nie pisałem stron w języku XHTML i dlatego pytam się czy język ten współpracuje z php. Bo z tego co ja się dowiedziałem ,że jednak nie. Czy ma ktoś z tym wieksze doświadczenie i może coś więcej na ten temat powiedzieć?
Cudi
Oczywiście że współpracuje, php może współpracować z każdym językiem client-side, a XHTML to nowy HTML (tak to można najprościej ująć);
Jabol
hmmm... współpracuje, to ciekwe... Według mnie te dwa języki służą zupęłnie do czego innego i przy mądrym zaplanowaniu są zupełnie niezależne
Cudi
No, racja, współpracuje to nie najlepsze słowo smile.gif Za pomocą php można wygenerować kod XHTML, JS, CSS itd.
Jabol
chociaż, gdyby powiedzieć, że php generuje xhtml za pomocą np. DOMXML, to można by było mówić o współpracy, ale jeżeli używasz echo/print/coś_z_tej_bajki do wyświetlania na bieżąco to nie można mówic o współpracy!
micro
Czy poprawna składnia we wstawianiu skryptów w XTML to:
Kod
<?php

// treść skryptu

?>

Czy jednak stosować sekcje CDATA ?
Jabol
to miał być żart, prawda? Bo jeśli nie to się załamie. Przecież XHTML nie ma być XHTML'em jeszcze zanim go wyślesz, tylko właśnie jak go już wyślesz. php generuje XHTML. W php liczy sie wynik a nie źródła. To tak jakbyć mi poweidział, że skompilowane CGI w C musi być wzięte w CDATA, albo jakieś specjalne znaczniki. Czy ty wogóle wiesz co to php, tego sie nie widzi w przeglądarce!
micro
Zgadłeś. To był żart:).
scanner
Uważam, ze ten wątek nalezy skasować, lub conajmniej przenieść do Hydeparku, co niniejszym czynię (przenoszę).
Cudi
Skoro już jesteśmy w hydeparku to mam pytanie. Było na tym forum pytanie o edytor php typu WYSIWYG ? biggrin.gif Bo na innym forum o podobnej tematyce spotkałem sie z takim pytaniem, zgadnijcie jaka była reakcja smile.gif
DeyV
w sumie nie wiem, czemu miałby to być takie śmieszne. Co prawda kod takich aplikacji jest 'ciekawy' prędkość - 'specyficzna' ale możliwości - nie powiem - całkiem spore.
Przykład? http://www.codecharge.com/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.