Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Koniec phpedia.pl?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
SongoQ
A tak dobrze sie zapowiadalo.............
hwao
Cytat(SongoQ @ 2005-06-21 14:01:32)
A tak dobrze sie zapowiadalo.............

I tylko tyle miałeś do powiedzenia, szczerze nie widzę sensu zakładania w takim wypadku tematu.

Jakbyś tu chociaż dał jakiś pomysł na rozruszanie albo jakieś uwaga, a tu zero.

Co do wiki to myślę ze jak ktoś będzie miał coś do napisania to tam napisze, imho trudno tam się połapać – może to tylko moje takie spostrzeżenie ale dla mnie w wiki trudno cos umieścić (nie czytałem może instrukcji dla tego iż niezbyt mam na to czas).
SongoQ
Cytat

Pomyslu nie mam ale mysle ze jak by pewna czesc osob z forum czas do czasu zagladala tam i cos umieszczala to efekty by bylo.

Cytat
Co do wiki to myślę ze jak ktoś będzie miał coś do napisania to tam napisze, imho trudno tam się połapać

Ale jesli kazdy wyjdzie z zalozenia ze nikt tak nic nie umieszcza to po ja ma umieszczac. Ale fakt palapac sie jest naprawde trudno.

Mysle ze powinnismy poswiecic chwile czasu i czas do czasu wrzucic jakis tekst.
hwao
Cytat(SongoQ @ 2005-06-21 14:57:12)
Cytat

Pomyslu nie mam ale mysle ze jak by pewna czesc osob z forum czas do czasu zagladala tam i cos umieszczala to efekty by bylo.

he i bedzie tak jak @hawk napisał odnosnie Thot'a.
.johnny
SongoQ: to może byś coś napisał?

Faktem jest, że wiki jest nieco zamotana, ale - tak generalnie - korzystać się z tego da. Parę artykułów przydało mi się już parokrotnie...

Jeśli chodzi o rozruszanie PHPedii - każdy, komu zależy, niech siada i coś napisze. Myślę, mam nadzieję, że jeżeli cośtam będzie się działo, prędzej czy później przybędzie chętnych. Za to marudzenie, że jest źle, na pewno tu nie pomoże, a tylko odstraszy.
SongoQ
Cytat
Jak powstala phpedia to pisalem ale gdy zauwazylem ze coraz mniej osob tam cos zamieszczalo sam przestalem tam zagladac.
scanner
Sami sobie jesteście winni.
Dostajecie do ręki mechanizmy, a jedyne co potraficie, to jazgotać jak małe pieski, które na czas żarcia do michy nie dostaną.

Pozatym - wiki to narzędzie, w którym umieszcza się informacje cenne, sprawdzone. To nie jest forum, gdzie skrajne debilizmy przeważają nad rzeczową dyskusją.

A jakości phpedii nie liczyłbym w ilości odsłon, czy ilości odsłanianych materiało, tylko w ich jakości. A z ta chyba nie jest aż tak źle, żeby pisac prowokacyjne posty typu "Koniec z...".

Wyluzujcie ludzie. Pamiętajcie o sesji, wakacjach itp.
Odechciewa mi sie, jak widzę takie marudzenie. tiredsmiley.gif

Cytat(SongoQ @ 2005-06-21 16:06:53)
Cytat
Jak powstala phpedia to pisalem ale gdy zauwazylem ze coraz mniej osob tam cos zamieszczalo sam przestalem tam zagladac.

Instynkty stadny zgubiłe niejedną inicjatywę.
Niestety samo się nie zrobi. Rozwijaj materiały a inni pójdą w Twoje ślady.

Płakać każdy potrafi.
SongoQ
Cytat
A jakości phpedii nie liczyłbym w ilości odsłon, czy ilości odsłanianych materiało, tylko w ich jakości. A z ta chyba nie jest aż tak źle, żeby pisac prowokacyjne posty typu "Koniec z...".

Ok troche przesadzilem z tym postem. Ale nie chcialbym zeby tak cos wspanialego jak phpedia poszla w zapomnienie.
.johnny
Hmm - no i widzę, że jednak coś się w ostatnich dniach ruszyło. Zobaczymy, może przez wakacje uda się zagonić trochę ludzi do PHPedii...
NuLL
Zastanawiałem się czy coś napisać ale napiszę smile.gif - szczerze...

Po pierwsze nie mam pojęcia o czym pisać sad.gif Z obecną listą haseł to raczej powinien być słownik - opisano wzorce projektowe itp. Co dalej nasuwa się bardzo proste pytanie :?: Może ktoś wrzuci jakąś listę tematów to może ktoś taki jak ja napisze coś smile.gif
Po drugie - ja mam dodać wpis do phpedii czy może napisać artykuł aby go opublikować na łamach php.pl questionmark.gif - bo się gubię...- taka prawda niestety. Bo mogę napisać kurs OOP a także mogę mogę dodać wpis do phpedi "Czym jest OOP" - w takim miejscu NuLL się gubi winksmiley.jpg

Nawigacji komentować nie będe.
Imperior
W artykułach oprócz zbędnej opisówki jest pewna prawda... lista tego co mamy, do czego służy, jak to wykorzystać... i moim zdaniem to właśnie ta część artykułu jest tym, co się nadaje do umieszczenia na wiki. Zatem jak będziesz pisał artykuł, to będziesz miał pewną bazę - ją umieść na wiki.

A jeśli chodzi o tematy to ich jest sporo!
Zaglądnijcie sobie na liste brakujących stron:
http://wiki.php.pl/index.php/Specjalna:Wantedpages

Trzeba też opisać dobrze cały SPL.
NuLL
O SPL-u piszę artykuł - to nie jest temat na Wiki wg. przynajmniej jakoże wymaga on sporoej ilości przykładów.
dasko
@NuLL: Ale prawdopodobnie nie opiszesz w nim wszystkich iteratorów, interfejsów, wyjątków i innych klas, co najwyżej o nich wspomnisz - w Wiki da rade opisać wszystko po kolei, są ku temu możliwości.
SongoQ
@NuLL
Cytat
O SPL-u piszę artykuł

Artykul napiszesz sam a w wiki zawsze moze wiele osob w dowolnej chwili rozwinac.
NuLL
Równie dobrze móglbym go nie pisać samego artykułu i dodać tylko wpis do phpedii....

Pozatym to jest miejsce gdzie ja nie lubię idei Open Source dry.gif

Jak znajde chwilę czasu to napiszę coś więcej bo teraz troche mi się spieszy smile.gif
Nievinny
OT
Ok, dzielenie się kodem za darmo jest dobrą ideą, ponieważ wolisz dostać za darmo powiedzmy Toyotę czy płacić za BMW. Ja zadowoliłbym się Toyotą... winksmiley.jpg
/OT
A teraz na poważnie: @NuLL ma rację. przydałaby się lista tamatów do rozwinięcia. Na przykład: spis dostępnych Frameworków lub innych aplikacji do robienia czegoś napisanych w php, bądź inne tematy. Sesja się kończy, wakacje się zaczynają, może trochę się rozrusza...
NuLL
@emilio - to mi dokładnie chodzi - napiszę kilka stron artykułu męcząc się aby on jakoś wyglądał i miał układ oraz składał się w logiczną całość - edtując mój artykuł i dopisując jakieś pierdoły czy kolejny iterator nikt nie doceni wkładu pracy jak wlożyłem w artykuł - a tak ktoś poczyta ocenii i może doceni. Na vortalu będe widniał jako Paweł "NuLL" Krefta a nie jako grua 20 osób z czego 15 napisało 1% artykułu. Nasuwają mi się teksty sprzed dwudziestu lat typu "dobro wspólne" - gdzieś musi być granica. Ja mówię wprost - mnie uzupelnianie phpedii za bardzo nie ciągnie - wole napisać artykuł który zostanie opublikowany na łamach vortalu.
Inna głupia rzecz: w profilu każdy może Każdemu napisać że jego zainteresowania to wyczynowa jazda kombajnem po autostradzie lub zgniła marchew nieprawdaż ? Przykład prosty i bolesny.

Co do dzielenia się kodem obaw nie mam - i to co mam nadzieję opublikować opublikuję na GPL czy czymś podobnym smile.gif
.johnny
Moim zdaniem idea dzielenia się wiedzą poprzez wiki jest wspaniała biggrin.gif Popatrzcie na angielską Wikipedię - rzadko mi się zdarza czegoś tam nie znaleźć...

Jeśli chodzi o organizację wiki - dzisiaj przeglądałem sobie Devmo - wszyściutko elegancko rozplanowano, mimo że treści jeszcze nie za wiele.

Do opisania wciąż pozostają wzorce - dopiero połowa z nich została opisana, a i też wcale niekoneicznie idealnie. FAQ świeci pustkami. Opis php.ini. Możnaby przelecieć po najpopularniejszych bibliotekach - jak systemy szablonów czy abstrakcje baz danych - i napisać kilka słów o każdej (każdej z tych ważniejszych). Coś o PEAR. O popularnych systemach baz danych... i tak dalej...

@NuLL - masz ostatnie zmiany, widzisz co się dzieje. W przypadkach wandalizmu masz administrację, która może rozdać bana czy coś takiego. Wikipedia przy dużo większym ruchu sobie świetnie radzi.

Napisanie artykułu - trochę masz racji, ale - nikt chyba nie mówi, że wiki ma zastąpić wortal. Artykuł jako solidne i obszerne opracowanie często ma swoją dużą wartość, z kolei w wiki można się do woli rozwodzić na każdą pierdołą i nie jesteś ograniczony żadnymi ramami. Poza tym, artykuły idealne powstają rzadko, ale rzadko też są modyfikowane czy aktualizowane, za to w wiki wszystko się może rozwijać do woli.

Kwestia autorstwa. Dalej - myślę, że taki sposób pracy jak przedstawiasz (czyli: napiszesz świetny artykuł, a 15 osób dołoży po 1%) niekoniecznie jest dobry dla wiki... Z reguły lepiej chyba np. stworzyć ramy artykułu, napisać jakąś sekcję, a każdy może ją poprawić czy uzupełnić kolejną. Natomiast brak podpisu autora... Hmm - z tym już trzeba się pogodzić smile.gif coś za coś winksmiley.jpg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.