Moim zdaniem idea dzielenia się wiedzą poprzez wiki jest wspaniała

Popatrzcie na angielską Wikipedię - rzadko mi się zdarza czegoś tam nie znaleźć...
Jeśli chodzi o organizację wiki - dzisiaj przeglądałem sobie
Devmo - wszyściutko elegancko rozplanowano, mimo że treści jeszcze nie za wiele.
Do opisania wciąż pozostają wzorce - dopiero połowa z nich została opisana, a i też wcale niekoneicznie idealnie. FAQ świeci pustkami. Opis php.ini. Możnaby przelecieć po najpopularniejszych bibliotekach - jak systemy szablonów czy abstrakcje baz danych - i napisać kilka słów o każdej (każdej z tych ważniejszych). Coś o PEAR. O popularnych systemach baz danych... i tak dalej...
@NuLL - masz ostatnie zmiany, widzisz co się dzieje. W przypadkach wandalizmu masz administrację, która może rozdać bana czy coś takiego. Wikipedia przy dużo większym ruchu sobie świetnie radzi.
Napisanie artykułu - trochę masz racji, ale - nikt chyba nie mówi, że wiki ma zastąpić wortal. Artykuł jako solidne i obszerne opracowanie często ma swoją dużą wartość, z kolei w wiki można się do woli rozwodzić na każdą pierdołą i nie jesteś ograniczony żadnymi ramami. Poza tym, artykuły idealne powstają rzadko, ale rzadko też są modyfikowane czy aktualizowane, za to w wiki wszystko się może rozwijać do woli.
Kwestia autorstwa. Dalej - myślę, że taki sposób pracy jak przedstawiasz (czyli: napiszesz świetny artykuł, a 15 osób dołoży po 1%) niekoniecznie jest dobry dla wiki... Z reguły lepiej chyba np. stworzyć ramy artykułu, napisać jakąś sekcję, a każdy może ją poprawić czy uzupełnić kolejną. Natomiast brak podpisu autora... Hmm - z tym już trzeba się pogodzić

coś za coś