Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Random :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Anarion
Nie wiedzialem gdzie to dac, wiec zdecydowalem sie na hydepark...
Moze to i wyda sie troche glupie i niepotrzebne, ale od jakiegos czasu zastanawiam sie jak dziala funkcja random. Jak wygenerowac losowa liczbe aby byla calkowicie losowa?? Moze ktos zna odpowiedz?
Jabol
niestety, nie możemy. A przyczyna jest bardzo prosta. W żadnym chyba języku nie ma liczb losowych. Wszystkie są wytwarza na podstawie jakoś sygnałów zewnętrznych.
Cudi
A mnie jeszcze bardziej zastanawia jak działa md5(); Wszyscy mówią że NIE ma sposbu aby to zwrócony przez nią ciąg znaków odszyfrować, ale przecierz jeśli szyfrowanie to nie jest zjawiskiem losowym (ten sam ciąg znaków jest szyfrowany zawsze tak samo) to przecierz musi sie dać jakoś to odkodować... Tylko trzeba by znać dokładnie działanie tej funkcji...
Jabol
md5(); nie da się odkodować, ponieważ on nie szyfruje danych, nie nazywajcie tak tego, bo jest to nazwa niepoprawna. md5() wystawia plikom/tekstom itp. sygnaturki, inaczej hashe, tylko do sprawdzenia czy to to samo. Ale prawda jest taka, że wiele rzeczy ma ten sam hash wygenerowany przez md5();. Natomiast przy szyfrowaniu zaszyfrowany plik jest podobnej, jeżeli nie większej długości. md5(); dużo lepiej sprawdza się np. w e-podpise, ale nie przy szyfrowaniu.
Nie wiem jak to dokładnie działa i moge ci tylko powiedzieć, że md5(); robi to wszystko za pomocą skomplikowanych algorytmów.
Anarion
Cytat
niestety, nie możemy. A przyczyna jest bardzo prosta. W żadnym chyba języku nie ma liczb losowych. Wszystkie są wytwarza na podstawie jakoś sygnałów zewnętrznych.

Szczerze mowiac tak przypuszczalem... Moze wymyslic wiec sposob aby taka calkowicie losowa liczbe znalezc?questionmark.gif smile.gif
Seth
W PGP uzywa sie do tego ruchow myszy smile.gif - jezdzisz mysza po ekranie chaotycznie a co jakis czas jest pobierana wspolrzedna i zapisywana jako liczbe losowa.
Sir Blade
Moznaby zrobic wlasny system np. barowy w skrocie BAB (Beer After Beer)

Podczas oddawania moczu stosowaloby sie algorytm przeliczajacy ilosc sekund oddawania moczu do ilosci wypitego trunku. Modyfikacje do algorytmu np.

rodzaj wypitego trunku
ilosc kobiet wokol ciebie
koszt trunku
.
..
pole do popisu.........

ps. glupowate ale nie ma to jak zrobic pare bro na poczatku tygodnia smile.gif
spenalzo
Cytat
(...)  (Beer After Beer)

Czyżbyś był pod wpływem tego systemu?
Sir Blade
wersja zywiecka....dobry system smile.gif a i cena za system BAB do przyjecia smile.gif
spenalzo
Cytat
wersja zywiecka....dobry system smile.gif a i cena za system BAB do przyjecia smile.gif

Ooo, to faktycznie dobry :-) No i jeszcze jakie fajne ma opakowanie! Więc będę musiał chyba jutro iść do sklepu i kupić kilka.
No i nie zapomnijmy o systemie BAB na zjazd php !
Sir Blade
na zjezdzie zastosuje sie ulepszony system BABip (Beer After Beer in progress) smile.gif
spenalzo
No ale niestety wtedy wyjdzie błąd teg systemu: KAD (Kac After Night) lub w wersji łagodniejszej SDAD (Still Drunk After Night). Że też ciągle ten błąd jest - przeciez programiści od lat z tym walczą!
Sir Blade
mozna zastosowac system VAB (Vomit After Drink) aby wyeliminowac system czesto spotykany HsFH (Holy shit Fucking Helicopter) smile.gif
spenalzo
W sumie to najlepiej przed zastosować nową wtyczkę do systemu BAB o nazwie RBD (Rosół Before Drink).
Aha, mam pomysł: opracujmy logo dla systemu VAB!!!
lisu
A modul BAN (Beer After Night). W Polsce BAN jest znany pod skrotem KLIN.
scanner
Was trzeba leczyc tongue.gif
lisu
Jedynym lekarstwem jest BAB (ip). Nie wydaje wam się, że towarzyszowi scanner'owi nalezy podnieść poziom tolerancji metodą FBfF (First Beer for Free)
Cudi
Jak rosjanie: rozmawiają tylko o alkoholu i mówią na kolegów towarzyszu biggrin.gif

Pamiętajcie że stosowanie tych wszystkich systemów w czasie zlotu może być nielegalne, tam będą niepełnoletni winksmiley.jpg
Sir Blade
dla "mlodych" mozna zastosowac system AC-C (Always Coca-Cola) albo BmaB (Buy me another Beer)
Puciek
zawszwe można wprowadzić system ANAG [after night always gingers] (conajmniej 4 ;P)
kwiateek
Cytat
Pamiętajcie że stosowanie tych wszystkich systemów w czasie zlotu może być nielegalne, tam będą niepełnoletni winksmiley.jpg

jacy niepelnoletni rolleyes.gif
Puciek
ja mam wprawdzie 16 lat co nie znaczy ż enie pije
scanner
Cytat
co nie znaczy że nie pije
... mleka, coli, herbaty... smile.gif)
BTW: Puciek - skróc sygnaturke o jedną linijke, bo jest niezgodna z regulaminem.
Puciek
Pifko, vode, trafke [to sie pali].

RE. BTW: skruiłem
Jabol
a ja jestem rocznik 88 -> 15 lat i właśnie (może nie zupęłnie w tej chwiil) implementuje standarty (niestety chybe niewiele wspólnego z ISO aaevil.gif ) FoST (Freedom on school trip, ten już był implementowany troche czasu temu), BfA (Beer for Anyone) oraz DDA (dont drink alone).

Bardzo podoba mi się natomiast idea FBfF.

Natomiast jeszcze nie stosowałem systemu BAB, a co za tym idzie dołączonych dynamicznie standartów KAD (system wymaga użycia BAN, którego też nie stosuje), SDAD.

PS.
Boje się, że po BAB musiałbym stosowac random przy wchodzeniu do łużka winksmiley.jpg .
lisu
Cytat
Boje się, że po BAB musiałbym stosowac random przy wchodzeniu do łużka winksmiley.jpg .

BAB przy wchodzeniu do lozka ? Chociaz wejscie do lozka oraz DDA moze przyniesc nieoczekiwane skutki tongue.gif tongue.gif .

BTW w lato najlepiej zastosowac BABip - oszczedza sie na sniadaniu.
spenalzo
Jabol: ja po ksywce myślałem że stosujesz plug-in BTEM::TJoB
(Best Thing Each Morning: Twoj Jabole on Breakfast).
Mi na szczęście nie zdarzyło się ostatnio stosować funkcji random przy wchodzeniu do łóżka. Jedynie uruchomiłem generator liczb losowych przy szukaniu domu.
Sir Blade
a teraz trzymac sie fotela oto nadchodzi http://www.mpo.com.pl DZWIEK NEEDED
Fo
nie no stary poprostu mnie tym linkiem zabiles no qrde buahahahha...
gdyby kazdy tak zajrzal do manuala.... moze jakas taka pioseneczke wymyslimy ? bedziemy puszczac na wejsciu do forum aaevil.gif
spenalzo
Stary, ten adres juz od lat krąży w internecie, całe pokolenia z niego leją :-D
Sir Blade
Cytat
Stary, ten adres juz od lat krąży w internecie, całe pokolenia z niego leją :-D

czas na mnie smile.gif
spenalzo
Teraz dobrze widać, jak niecodzienny sposób prezentacji audiowizualnej ma wpływ na liczbę odwiedzin - przecież ten adres krąży już kupe czasu po grupach dyskusyjnych, forach itd.
Cudi
Cytat
Teraz dobrze widać, jak niecodzienny sposób prezentacji audiowizualnej ma wpływ na liczbę odwiedzin - przecież ten adres krąży już kupe czasu po grupach dyskusyjnych, forach itd.

I ja go też zaraz porozsyłam znajomym na gg smile.gif Niech też mają coś z życia smile.gif
kwiateek
Ja wlasnie wrocilem ze ST (school trip) systemy z jakich korzystalem to:
FoST, DDA, BAB oraz OLVFT (One Litre Vodka For Three) laugh.gif
Cudi
ST, heh, następną środe, czwartek, i piątek będe na wycirczce w górach biggrin.gif Planowany jest także wypad do Czech na zakupy biggrin.gif
Będe musiał przetestować wszystkie systemy biggrin.gif
scanner
tylko żeby się Wam dyski nie rozmagnesowały od tego instalowania i testowania...
Cudi
Na upalne letnie dni polecam BCS (Beer Cooling System). Można go z powodzeniem łączyć z systemem BAB, pamiętając tylko że piwo musi być CLI (Cold Like Ice) smile.gif
kwiateek
Cytat
Na upalne letnie dni polecam BCS (Beer Cooling System). Można go z powodzeniem łączyć z systemem BAB, pamiętając tylko że piwo musi być CLI (Cold Like Ice) smile.gif

na takim systemie wlasnie jade juz od prawie 3 tygodni okolo 3-4 razy w tygodniu 8)
lisu
Cytat
OLVFT (One Litre Vodka For Three)  :lol:

- Co to jest 'nic' ?
- Flaszka na 2.

PS. Nie jestem zulem.
Cudi
To ja nie chce mówić ile byś musiał przywieźć flaszek na zlot tongue.gif
lisu
ja tez nie chce mowic bo mnie nie wpuscicie 8) .
spenalzo
Tej, chłopaki, nie przesadzacie? Kalinowski patrzy a potem nas do sadu poda :-)
A na serio: wódka? Brrrrrr Nie ma to jak piwo, czasami nalewka.
PS. Ja także nie jestem żulem, ale jak stawiaja to się nie odmawia.
Cudi
A ja o alkoholu lubie tylko gadać, bo sam to już od dawna nie spożywałem smile.gif
kwiateek
Cytat
Cytat
OLVFT (One Litre Vodka For Three)  :lol:

- Co to jest 'nic' ?
- Flaszka na 2.

PS. Nie jestem zulem.

przy polaczeniu z BAB zastosowanie systemu OLVFT (One Litre Vodka For Two) byloby szalenstwem aaevil.gif
lisu
Cytat
przy polaczeniu z BAB zastosowanie systemu OLVFT (One Litre Vodka For Two) byloby szalenstwem  :twisted:

Po tym lepiej nie klasc sie spac, zeby nie bylo VAN. Poza tym to raczej dla dlugodystansowcow. :wink: , w koncu niedlugo koniec sesji i 3 miesiace wakacji....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.