Moge coś na ten temat powiedzieć, aczkolwiek pragnę zauważyć, iż ja właściwie jeszcze jestem dość młody i nie potrzebuje zbyt często podpisywać nawet realnych dokumentów, a co dopiero elektronicznych. Właściwie to ja się w to bawie dla zabawy, dla testów, nie z realnej potrzeby, aczkolwiek uczyć się należy.
Korzystam z certyfikatu
certum (unizeto) oraz z ichniej aplikacji (tylko na win) do podpisywania i szyfrowania. Trochę miałem problemów z instalacją (trzeba instalowac przez IE, bo inne przeglądarki ładują do swoich zbiorów, a IE do systemowych), ale poszło.
Aplikacja (do zastosowań domowych można pobrać z
podpis.onet.pl, odnośnika na dole, ale działa tylko z certyfikatami cerum -> darmowy soft) jest niezła, ma całkiem sporo możliwości takich jak podpisywanie, szyfrowanie, oznakowywanie czasem, oczywiście weryfikacja i deszyfrowanie oraz kurier do bezpiecznego wysyłania podpisanych wiadomości. Aplikacja działa bez zarzutu (po dobrej instalcji certyfikatu

).
Jeżeli ktoś z Was może jest ciekawy jak działa to moge mu wysłać np. podpisany i zaszyfrowany plik, do odszyfrowania i weryfikacji u siebie.
Niedługo chyba wezmę się za testowanie certyfikatu (openssl, w poście pierwszym pomyłka była) na linuxie za pomocą php (niestety jak już pisałem aplikacja tylko na win) oraz innych np. apache. Niestety nie znam C i nie wykorzystam wszystkich możliwości (chociaż, jakbym troche pokombinował, to może bym napisał coś w stylu encrypt/decrypt w C) biblotek openssl....