Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [opinie] podpis elektroniczny
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Jabol
Co myślicie o podpisie elektronicznym? Czy według Was jest to do czegoś potrzebne oraz użyteczne?
Mam własny certyfikat głównie dla testów, bo trochę mnie ten temat interesuje. Ciekawą rzeczą jest również możliwość szyfrowania za pomocą certyfikatów (kluczy publicznych i niepublicznych), co można używać chociażby przy użyciu z www oraz ogólnie do szereko pojętego i ostatnio popularnego tematu szyfrowania.
Co wy o tym myślicie, może już z tego korzystaliście?

Aha, i takie małe pytanko jeszcze. Które rozszeżenie służyło do szyfrowania nierównoległego w php (i nie tylko zresztą), mcrypt, i czy moge w nim korzystać z mojego certyfikatu?
ramze
Mnie też to trochę interesuje, ale jeszcze nie szukałem informacji dotyczących podpisu elektronicznego. Może sam coś na ten temat powiesz?
Jabol
Moge coś na ten temat powiedzieć, aczkolwiek pragnę zauważyć, iż ja właściwie jeszcze jestem dość młody i nie potrzebuje zbyt często podpisywać nawet realnych dokumentów, a co dopiero elektronicznych. Właściwie to ja się w to bawie dla zabawy, dla testów, nie z realnej potrzeby, aczkolwiek uczyć się należy.
Korzystam z certyfikatu certum (unizeto) oraz z ichniej aplikacji (tylko na win) do podpisywania i szyfrowania. Trochę miałem problemów z instalacją (trzeba instalowac przez IE, bo inne przeglądarki ładują do swoich zbiorów, a IE do systemowych), ale poszło.
Aplikacja (do zastosowań domowych można pobrać z podpis.onet.pl, odnośnika na dole, ale działa tylko z certyfikatami cerum -> darmowy soft) jest niezła, ma całkiem sporo możliwości takich jak podpisywanie, szyfrowanie, oznakowywanie czasem, oczywiście weryfikacja i deszyfrowanie oraz kurier do bezpiecznego wysyłania podpisanych wiadomości. Aplikacja działa bez zarzutu (po dobrej instalcji certyfikatu winksmiley.jpg ).
Jeżeli ktoś z Was może jest ciekawy jak działa to moge mu wysłać np. podpisany i zaszyfrowany plik, do odszyfrowania i weryfikacji u siebie.
Niedługo chyba wezmę się za testowanie certyfikatu (openssl, w poście pierwszym pomyłka była) na linuxie za pomocą php (niestety jak już pisałem aplikacja tylko na win) oraz innych np. apache. Niestety nie znam C i nie wykorzystam wszystkich możliwości (chociaż, jakbym troche pokombinował, to może bym napisał coś w stylu encrypt/decrypt w C) biblotek openssl....
Mgiełka
Witam serdecznie,
Temat dość stary, ale chciałabym go reaktywowaćsmile.gif Osobiście korzystam od niedawna z e-podpisu i jestem bardzo zadowolona. Czy Wy również z takowego korzystacie?Jeśli tak, napiszcie proszę czy składanie PIT-u z takowym podpisem jest możliwe?
Daiquiri
Mgiełka, daruj sobie to pseudo pozycjonowanie + archeologię.
Mgiełka
A czy mógłbyś wytłumaczyć, na jakiej podstawie masz takie stwierdzenie? Że co? że mam linka w stopce? Interesuje mnie ten temat więc pytam, a nie na wszystko mogę znaleźć odpowiedź w wyszukiwarce.
A po drugie, tysiące osób ma linka w stopkach. Czy sądzisz, że wszyscy pozucjonują?
Daiquiri
Sądzę, iż osoba, która:
  • zarejestrowała się na forum, celem dopisania się do tematu, w którym ostatnie posty zostały napisane 9lat temu (2003 rok),
  • napisała łącznie 2 posty... i to w tym właśnie temacie,
  • próbuje* dodać link w stopce z konkretnej tematyki,
  • odpowiada w temacie, w którym zadaje pytanie po niemal tygodniu,
...jest z dużym prawdopodobieństwem ukierunkowana na pozycjonowanie. Jeżeli tak nie jest, przyjmij moje przeprosiny odnośnie "pseudo pozycjonowania". Archeologię utrzymuję w mocy smile.gif.

*linki są automatycznie usuwane ze stopek u użytkowników z niską ilością postów.
Mgiełka
No tak:)
Pewnie też tak bym sobie pomyślała chociaż na pozycjonowaniu znam się średniawo.
Ale wiesz co? Naprawdę jest niewiele informacji w necie na temat e-podpisu więc gdzie mogę to pytam nawet odkopując stare tematy.
Informację o PIT z e podpisem już uzyskałam. Dodam tylko jako ciekawostkę, że Pani z US w miejscowości w której mieszkam stwierdziła iż: "tej młodzieży to od tych komputerów przewraca się w głowach"
A tak w ogóle to forum PHP podczytuje już od dłuższego czasu. I na pewno będę tu zaglądać.
Pozdrawiam
nasty
Znowu znowu baby się kłócą...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.