Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pismo o komputerach....
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
yaroo_s
Ostatnio troche przeglądałem pisma o komputerach, jako że sporo one pomagają by odnaleść się w rynku komputerów i nie wypaśc z obiegów zastanawiam się nad prenumertą jednego z nich...tylko którego?
Do tej pory z doskoku czytałem co fajniejsze artykuły u znajmoych, raz na jakis czas sam kupiłem cos ale teraz sam sie zastanawiam co by tu kupowąc stale..jaka jest Wasza opinia, czy prenumerujecie cos, jeśli tak to co uważacie o gazecie?
matid
Ja osobiście gazety z branży czytam bardzo sporadycznie (ot, choćby na wakacjach, gdy czlowiek jest na wsi i nie ma co robić) i chyba najbardziej interesującymi, bynajmniej dla mnie, pismami są PC World Komputer i Enter.
Akurat jestem świeżo po przeczytaniu nowego numeru PC World Komputer, więc mogę mniej więcej powiedzieć, jak w tym wypadku sprawa wygląda.
Calkiem sporo aktualności. Większość o procesorach (dwurdzeniowe, 64bitowe, itd.) i o kartach graficznych. Jeden news z dziedziny oprogramowania.
W sprzęcie dużo wcześniej nadmienionej rewolucji w procesorach (procesory dwurdzeniowe), starcie platform 64bitowych, testy upsów, testy nagrywarek dvd, co nieco o WiFi, o kartach graficznych, krótkie testy myszki i klawiatury Logitecha.
W sekcji Mobile przegląd GPS-ów, porównanie Automapy z GMapą i artykul pod tytulem "Niestraszny już fotoradar" winksmiley.jpg
W Technologii bardzo ciekawy artykul o informatyce kwantowej.
W Oprogramowaniu test programów do tworzenia albumów, porównanie FAT vs NTFS, porównanie programów do pracy na odleglość i artykul o VPN.
Sekcja OpenSource z najpopoularniejszymi programami i maly kursik podstaw OpenOffice Calc. Do tego sposoby uniknięcia utraty plików, wirtualne sejfy, VMWare Workstation 5.0 i kilka innych.
Dzial Internet w calości poświęcony Firefoksowi, ukierunkowany na pokazanie dodatkowych rozszerzeń.
W Programowaniu przegląd środowisk programistycznych Javy, nieco o J#, malowanie fraktali Mandelbrota i artykul o bezpieczeństwie w php.
Do tego trochę stuffu na DVD i jeszcze się zmieścil calkiem dobry film winksmiley.jpg
tiraeth
Ja mogę polecić coś z pod stajni KomputerŚWIATa, np. Ekspert. Sam kupuję go regularnie od numeru 04/2004 i odpowiada mi poziom oraz styl działów, jakie pojawiają się w czasopiśmie.
aleksander
ja regularnie kupuję tylko PHPSolutions tongue.gif
sobstel
Cytat(aleksander @ 2005-07-22 21:48:46)

niestety cena dla wielu odstraszająca...
bela
Ja nie kupuję, a czytam winksmiley.jpg Idę do Empiku na kilka godzin i robię mały przegląd tongue.gif
Generalnie: Software 2.0(teraz jakoś inaczej się nazywa, z Journal na końcu tongue.gif ), php Solution czasem coś o BSD/Linux i czytanie książek na miekiej kanapce biggrin.gif
aleksander
Cytat(sopel @ 2005-07-23 00:29:20)

PHPSolutions - 2miesięcznik - 30zł
Komputer Świat - 2tygodnik - 4,50zł

2 Miesiące Komputer Świata kosztują więc 36zł (8 x 4,50zł) więc drożej niż PHPSol smile.gif

A chodzenie do Epiku jak bela_666 też mi się zdarza:)
trucksweb
ja polecam ks expert exclamation.gif moze czasem malo pisza o php ale zawsze kilka artykulow mi sie przydaje. Ostatnio troche przesadzaja z tutorialami obslugi aparatu cyfrowego- wedlug mnie chyba sie pomylili z odbiorcami. oglonie jest rzeczowo i w przystepnym jezyku smile.gif
sztosz
Co do KomputerŚWIAT Ekspert, to jest to fajna gazetka jezeli o administrowaniu Windowsem nie masz wiekszego pojecia, a chcesz sie czegos nauczyc i przy okazji wyretuszowac zdjecie od czasu do czasu czy zrobic animacje w 3dsMAX tongue.gif. Ja prenumeruje ale niestety czytam ja na kiblu bo jest malo zeczy naprawde przydatnych czy ciekawych dla kogos kto na windowsie zeby zjadl.

ENTER i CHIP sa ciekawe, ale nie kupuje ich bo mam niedaleko domu Miejska Czytelnie "EMPIK" winksmiley.jpg
mike
Mnie hardware nie interesuje, więc gazet z tą zawartością nie kupuję.

Ale ...
W "Czytelni" (Empik) czasem przejrzę PHPSolutions. Choć musze przyznać że jeżeli chodzi o poziom zawartości to cena jest wyssana z palca. I jeszcze piszą o sobie: "Największy na świecie magazyn o php". LOL

Poza ty prenumeruję php|Architect'a w PDF'ie, który jest dużo tańszy od PHPSolutions i poziomem bije ich na głowę.

Jak bede miał tez troszkę pieniążków to sobie wykupię prenumeratę php Magazine.

To tak jeżeli chodzi o programowanie w php, chociaż pytanie było o gazetki komputerowe. tongue.gif
Seth
Bodajze od 2002 roku kupowalem tylko Chipa (mam teraz okolo 40 kilo makulatury biggrin.gif).
Jednak jakis czas temu siegajac po niego zainteresowaly mnie tylko 2-3 artykuly... pozniej bylo roznie. Dlatego jezeli jzu go kupuje to tylko w wpyadku gdy temat przewodni mnie zainteresuje.

Natomiast polecam Software Developer's Journal (dawniej Software 2.0). Swietne, branzowe pismo. Kupuje je od okolo roku i jestem zadowolony, chociaz czasami zdarzy sie, ze mimo bardzo ciekawej tematyki - np. niedawno o Sztucznej inteligencji - numer jest raczej dla osob mocno siedzacych w temacie, anizeli takich, ktorzy chca ja zglebic od podstaw.

Co do samej prenumeraty, to ja jestem jej przeciwnikiem. Faktycznie jest tak, ze wychodzi taniej, a i nie trzeba latac do kiosku, ale wole wpasc do Empiku i przejzec kilka pism, wybierajac najciekawsze, niz kupowac kota w worku.

Jezelis zukasz newsow ze swiata IT to proponuje Ci przejzec kilka stron z tej tematyki i subskrybowac RSSa. Wtedy nie trzeba czytac pisma, aby byc na bierzaco winksmiley.jpg
Kimor
Cytat(aleksander @ 2005-07-23 08:04:24)
Cytat(sopel @ 2005-07-23 00:29:20)

PHPSolutions - 2miesięcznik - 30zł
Komputer Świat - 2tygodnik - 4,50zł

2 Miesiące Komputer Świata kosztują więc 36zł (8 x 4,50zł) więc drożej niż PHPSol smile.gif

A chodzenie do Epiku jak bela_666 też mi się zdarza:)

Jesli Komputer Swiat jest 2tygodnikiem to jest maly blad smile.gif 4 x 4,50 = 18zl smile.gif

Ja osobiscie kupuje tylko PHPSolutions
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.