Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: PHPDoc w PHP Eclipse
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
splatch
Od dłuższego czasu korzystam z eclipse. Edytor bardzo mi się podoba, ale jest mankament. Otóż nie wiem, jak automatycznie wstawić tagi php-doca. Przy kodzie pisanym w javie (Shift+Alt+J) można to uzyskać, natomiast nakładki do php chyba tego nie umożliwiają... czy jest ktoś, kto spotkał się z tym problemem?
orson
witam ...

dziwne ... jeżeli jestem wewnątrz komentarza phpdoca (czyli /** */) to po wpisaniu @ i naciśnięciu ctrl+space pojawia się autouzupełnianie ... może masz coś nie tak z klawiszami questionmark.gif zmieniałeś coś ?

pozdrawiam
splatch
orson otwórz sobie persopektywę Java, wklej do pliku następujący kod
  1. <?php
  2.  
  3.  
  4. public class te {
  5.  
  6. protected void main(String[] args) {
  7.  
  8. }
  9.  
  10. public Object get(Object str) throws Exception {
  11. return str;
  12. }
  13. }
  14. ?>

ustaw kursor gdziekolwiek w klasie bądź i wciśnij wspomianą kombinację klawiszy...
orson
witam ...

hmm ... zrobiłem tak i: w pliku php pojawił się podpowiadacz funkcji; w testowej klasie javy też pojawił się podpowiadacz ... w jednym i w drugim nie było tagów phpDoca ... ale jak zrobiłem komentarz w pliku php phpdocowy (/** ) to tam mam normalnie ... po wpisaniu @ i ctrl+space pojawia się podpowiadacz z tagami php doca ... ale tylko wewnątrz komentarza phpdoca ... tak samo zrobiłem wewnątrz komentarza phpdoca (tam chyba bardziej javadoca winksmiley.jpg ) w javie ... efekt nawet lepszy bo więcej tagów (pewnie javadoc ma więcej) i nie trzeba zaczynać od @ ... można odrazu wewnątrz komentarza wcisnąć ctrl+space ... więc u mnie działa jak należy ...

nie pojawia ci się nic czy po prostu nie masz tagów questionmark.gif

pozdrawiam
splatch
@orson moja wina, dałem niepotrzebnie tagi php. Spójrz kod po sformatowaniu przy użyciu kombinacji klawiszy:
Kod
// to jest tylko po wcisnieciu Shift+Alt+J
/**
* @author splatch
*
*/
public class te {

/**
     * @param args
     */
    protected void main(String[] args) {

}

/**
     * @param str
     * @return
     * @throws Exception
     */
    public Object get(Object str) throws Exception {
        return str;
    }
}

A przedtem:
Kod
public class te {

protected void main(String[] args) {

}

public Object get(Object str) throws Exception {
        return str;
    }
}
orson
witam ...

aaaaaaaa chodzi ci o automatyczne dodawanie tagów przy szablonach kontrukcji questionmark.gif to musisz zmienić code templates ...

pozdrawiam
splatch
@orson Nie, nie chodzi mi o to, żeby pojawiał się określony komentarz po stworzeniu nowego pliku. Próbowałeś skomentować ten przykład przy użyciu tej funkcji?
Chodzi mi o to, że ustawiając kursor wewnątrz metody wciskam określoną kombinacje klawiszy i edytor sam dodaje przed metodą komentarz w kształcie:
Kod
   /**
    * @param str
    * @return
    * @throws Exception
    */

Poprzez Code Templates nie mogę tego przebrnąć. Nie mogę stworzyć schematów w sekcji Code. Próbowałem podstępu i wyeksportować je poprzez XML z edytora javy do php. Bezskutecznie.
Gdybyś mógł rozszeżyć tą informację byłbym wdzięcznym.
orson
witam ...

niestety ale w "perspektywie php" nie ma takiej możliwości o ile wiem ... nie wiem jak jest w javie (używam eclipse tylko do php) i tam nie ma takiej możliwości ... musisz dodawać ręcznie ...

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.