Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: wydajnosc aplikacji PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kinool
jestem w szoku!!!!

pisze ostatnio dosyc zaawansowana aplikacje webowa, dla testow oraz wypelniania jej danymi umieszczona jest na serwerze (zewnetrzny hosting) generowanie strony to jakies 0.0213 s zapytania do bazy 0.00232 s wszystko dziala na PHP5

hmm pomyslalem ze wynik niezbyt rewelacyjny na moim domowym kopie czasy sa gorsze o jakies 0,02 s

teraz podam konfiguracje servera (hosting):
2xXENONY 2.80GHz (HT - widziny jako 4 procesory) oraz 2GB RAM
Apache 1.3.33 / MySQL 4.0.23 / php 5.0.4 czas: 0.0213/0.00232 s

stacja do pracy (Win XP Pro.)
Athlon XP 1900+ 1GB RAM
Apache 1.3.33 / MySQL 4.1.10a / php 5.0.4 czas: 0.0431/0.00328 s

a teraz to co mnie zszokowalo najbardziej smile.gif

"serverek" postawiony pod luzkiem, glownie to SAMBA, FTP i pare innych zadan smile.gif
Konfiguracja: system FreeBSD 4.11 STABLE
Pentium II 350 Mhz 96MB RAM
Lighttpd 1.4.3 / MySQL 4.1.14 / php 5.0.5 czas: 0.0846/0.01933 s

podane wyniki sa usrednione ale to i tak daje sporo do myslenia smile.gif oczywiscie nie jest to zaden test mogacy zluzyc porownaniu bo nie wiem jak obciazony jest serwer hosingowy itp. ale to i tak mnie zszokowalo smile.gif

----- EDIT -----
XENONY sa 2 wersje HT wiec widziane sa jako 4 procesory
FiDO
Nice..

Chyba bede musial odkopwac cygwina i zobaczyc czy na windowsie tez da to takiego kopa. A to ze apache to krowa wiadomo nie od dzis. Pewnie dlatego na Home.pl stosuja swoj autorski serwer www.
Kinool
a teraz jeszcze jeden maly bonus smile.gif

pod skompiowaniu i dodaniu eAccelerator 0.9.3 czas na kompie PII 350 (FreeBSD) plasuje sie na poziomie 0.0328 s (czas generowania strony) bo czas zapytan do bazy nie zmienil sie smile.gif

bardzo kurka ladnie smile.gif
FiDO
Hmm.. kusisz smile.gif Mi sie po domu wala jakis Compaq P3 450, musze sie nim pobawic smile.gif
ebe
Ujmujące, a jakby zachował się apache na tym konfigu?
TomASS
A jak przeprowadzasz te testy? Zadziwiające i daje dużo do myślenia.
emilio
Testy są zapewne pod 1 usera. A co się stanie gdy będzie ich 1000 razy wiecej laugh.gif
Kinool
@emilio juz pisalem ze nie wiem jakie jest obciazenie na serwerze hostingowym, ile procesow jest odpalonych, ile reqestow jest na sekunde fakt ze na moim leciwym PII siedze tylko ja smile.gif ale spodziewalem sie znacznie wiekszych roznic smile.gif

co do testu to standardowo na poctaku skryptu pomiar czasu (microtime) i na samym koncu gdy juz wszystkie szablony sa sparsowane a zapytania wykonane
FiDO
No to zrob jesli mozesz jeszcze porownanie apache benchmarkiem. Najlepiej kilka roznych ustawien, mozna w nim ustawic liczbe jednoczesnych zapytan, wiec moznaby troche sprawdzic jak sie to skaluje przy wiekszym obciazeniu.
sztosz
Albo tym cudeńkiem zenda mógłbyś pomiary zrobić. To się profiller nazywa chyba.
Kinool
dzis postaram sie zrobic testy JMeter-em jak bede je mial to zamieszcze smile.gif mam dzis troche roboty i jeszcze jakas impreze rodzinna wiec moze sie nie wyrobie ale testy zrobie bo sam jestem ciekaw smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.