Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: IE contra FF
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
php programmer
Znalazłem to dziś na wp:

"Zgodnie z wynikami sondy przeprowadzonej na łamach portalu IDG.pl, olbrzymiej większości użytkowników wydaje się, że w 2005 roku błędy najliczniej występowały w produkcie Microsoftu, czyli Internet Explorerze. Tymczasem zgodnie z prowadzonym na bieżąco zliczaniem bugów w przeglądarkach, niechlubny tytuł "lidera" należy się raczej Mozilli Firefox. Czy zatem użytkownicy aż tak bardzo nie lubią Microsoftu, że decydują się na głosowanie w sondzie wbrew oczywistym faktom? A może przywykliśmy już, że to oprogramowanie z Redmond zawsze "prowadzi" pod względem liczby i krytyczności błędów?"
dr_bonzo
O w morde, znacie adres instalki IE dla linuxa?

Bylo: Nie znaja sie w temacie a pisza o nim -- jak sie nie mowi o bledach to ich nie ma?
NuLL
Nie czytalem artykulu - nie obserwuje rynku przegladarek ale jedno jest pewne - kazde wydanie FF to nowe dziury - 4 tak na poczatek w 1.5 - http://isc.sans.org/diary.php?storyid=920 - MozDev sama sobie buduje taka opinie.

dr_bonzo - proponuje Opere - mam najmniej dziur ze wszystkich browserow i wydanie za wydaniem uczciwie pracuje na tą opinie smile.gif
dr_bonzo
Operze tez nIE wIErze

Przesiadam sIE na lynxa. Albo napisze sobIE browsera w php.

LOL - Opera rox. Ale czasami mi sie wiesza (wylacza) pod pingwinem.
mablo
Jest taka róznica ze w ff o bugach mowią i je naprawiaja a w ie raczej się o nich milczy i udaje ze nie ma problemu.
escaflowne
Moje 0.02PLN:
Dla mnie ważniejszy od ilościu dziur, ich jawności czy też prędkości wydawania poprawek jest komfort użytkowania. Kiedyś używałem IE, potem przyszedł Netscape a potem nastała Mozilla Suite. I dziś stwierdzam, że IE jest dla mnie afunkcjonalny. Dziwię się sobie (i innym) jak oni mogą tego używać i nie narzekać.
Do Opery podchodziłem może z 2-3 razy, ale nie starczyło mi zawziętości i silnej woli, żeby przy niej pozostać na dłużej tongue.gif
sztosz
Problemem jest nie to ale jakie to sa dziury.

W IE jest jakaś niezałatana dziura od kilku miesiecy... i co z tego? Przez te kilka miesięcy nikt tego nie wykorzystał. Poza tyw bierzcie poprawkę na to jak bardzo IE jest zintegrowane z samym windowsem i jak "stara" jest to przegladarka. IE z założenia nie była bezpieczna, nie było takiej potrzeby, ale dzisiaj "rozsądny" uzytkownik IE nie nałapie niepotrzebnego syfu. Nie po to są strefy bezpieczeństwa w IE żeby je Olewać.

W Fx co chwila są nowe dziury znajdowane i nowe robione, taki urok młodości i tego jak prężnie się Fx rozwija. Ale też co chwila są te dziury łatane. Nie można się spodziewać czegoś innego, jeżeli nad kodem pracują tysiące różnych osob z całego świata, i nie twierdzę wcale że to coś złego.
W Fx tak naprawdę jedyny powazny problem jak na razie nie rozwiązany to jego "zasobozerność" choć i tak trochę mniej tego zżera od IE, ale obie przeglądarki mają trochę inną filozofię winksmiley.jpg

Wszystko zalęzy od gustu, spodziewanej funkcjonalności vs. to co otrzymujemy.

Sam uzywam Fx, rodzinka Opery. Każdy jest zadowolony smile.gif
mike
Ni i nie zapominajmy o standardach, których Internet Explorer nie rozumie.
Nie wie co to jest box-model, ma potworne kłopoty z CSS2, ... Już nie mówię jaką dla niego tragedią będzie nadchodzący CSS3.

To nie jest przeglądarka. To słowo zarezerwujmy sobie dla prawdziwych przeglądarek.
IE to badzIEwIE, które jast całkowicie afunkcjonalne i niewygodne.
wolguy
a AJAX ? Opera sobie nie radzi...
mike
Cytat(wolguy @ 2005-12-15 15:57:33)
a AJAX ? Opera sobie nie radzi...

Radzi sobie z AdvancedAJAX 1.0.
Tak więc radzi sobie, ale nie tak dobrze jak reszta browserów.
Speedy
To jest tylko jedna z implementacji AJAX-u.
Pamiętam, że kiedyś próbowałem odpalić coś zrobione w AJAX-ie (niestety nie pamiętam nazwy implementacji) w Operze i był problem.
Mimo to muszę przyznać, że w najnowszych wersjach Opery poprawili się znacznie z obsługą JS względem wersji wcześniejszych.
Neotion
Jestem w technikum informatycznym i mieliśmy temat: Bezpieczeństwo WWW

Wtedy jeszcze nie miałem dostępu do internetu do internetu w domu i nie znałem sie. Tyle co wiedziałem że IE to shit a o Firefoxie słyszałem. Po lekcji wiedziałem że najgorsi są ślepi fanatycy Firefox'a który wtedy (lekcja była bodajże za wersji 1.0.4 FF) wieeeeeeeeeeeeele wad. I tak dziś siedzę na Operze guitar.gif
Ociu
Jako, że jest mi obojętne na której przeglądarce pracuje, chce powiedziec tylko, że zagorzali zwolennicy będą szukać najmniejszego błedu po przeciwnej stronie. Takie są koleje losu.
pozdrawiam
strife
Witam,

Ja wybrałem najbardziej odpowiednią przeglądarkę pod mój sprzęt i najbardziej wygodną jak dla mnie.

Od dłuższego czasu siedzę na Operze, bardzo podobają mi się gesty myszy, dużo to przyspiesza i ułatwia. Podział na zakładki, no i w najnowszej wersji bardzo fajna możliwość edycji kodu źródłowego strony. I co najważniejsze jest bardzo szybka.

Co do pozostałych przeglądarek, IE - wiadomo, Firefox - nie na mój sprzęt...

Pozdrawiam!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.