Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Licencje oprogramowania
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
marcini82
Witam!

Postanowilem zalozyc watek na temat licencji, bo mysle ze nie tylko mi przyda sie slowo wyjasnienia.
Mozna w sieci znalezc duzo gotowych rozwiazan w php czy JavaScript (edytory, menadzery plikow itp.). Nurtuje mnie jednak problem zasad licencjonowania.
Podstawowe licencje z jakimi sie zetknalem to GPL, LGPL i BSD.

O ile GPL jest dla mnie troche bardziej jasna, to z z LGPL i BSD mam juz problem. Jak dobrze rozumiem to elementy na obu licencjach mozna laczyc z aplikacjami na innych licencjach?
Czym one sie roznia?

No i kwestia wykorzystania w praktyce. Czy moge wykorzystac element na licencji LGPL czy BSD tworzac serwis dla firmy, w ktorej pracuje? A co, jesli chcialbym cos stworzyc wykorzystujac taki element, a potem sprzedawac osobom trzecim?

Prosze o pare slow wyjasnienia bo troche sie w tym gubie.
sf
Temat licencji LGPL byl juz omawiany na forum. BSD jest tak krotka, ze naprawde mozna sobie ja przeczytac na necie, nawet najwiekszy len. Dlatego najlepiej zanim zada sie pytanie na forum poszuka sie troche na necie.. ewentuallnie potem mozna pytac o jakies niejasnosci.
marcini82
Czytalem BSD i wiem ze jest krotka. Ale przeczytanie jej nie rozwialo wszystkich moich watpliwosci, podobnie jak kilka innych opisow, ktore znalazlem w sieci.
Dlatego zalezy mi na kilku uwagach od strony praktycznej.

Wiem ze i LGPL i BSD umozliwiaja wlaczenie objetego nimi oprogramowania do komercyjnych projektow (a moze sie myle?). Ale jaka jest roznica i jak to sie przeklada w praktyce na sytuacje o ktorych pisalem wyzej?
A moze sie jednak myle skoro np. FCKEditor jest dostepny na LGPL lub na licencji komercyjnej?
Vengeance
GPL - uzywasz za darmo, mozesz modyfikowac i rozpowszechniac dalej, jesli wlaczyc cos na GPLu do swojego projektu on rowniez musi wyjsc na tej licencji (ale mimo to mozesz swoj produkt sprzedac, tylko zrodla musisz udostepnic)

LGPL - uzywasz za darmo, mozesz modyfikowac i rozpowszechniac, mozesz wlaczyc do swojego wlasnego projektu i tu roznica: wypuszczac na dowolnej licencji (po prostu LGPL to liberalna wersja GPL)

BSD - z tym ta sa maniamy przez jej dwie wersje. W kazdym badz razie mozesz uzywac, modyfikowac, sprzedawac, wcielas we wlasne projkety pod warunkiem umieszczenia noty (czyli lini tekstu) o pochodzeniu danego projektu (czyli ze np. wykorzystales projekt XYZ)

Czlowiek jest omylny, wiec poprawcie mnie jak tam cos namieszalem :]
ikioloak
Cytat
LGPL - uzywasz za darmo, mozesz modyfikowac i rozpowszechniac, mozesz wlaczyc do swojego wlasnego projektu i tu roznica: wypuszczac na dowolnej licencji (po prostu LGPL to liberalna wersja GPL)

i niby wszystko jasne. Jednak mam problem z licencja fckeditora. Sprzedaje dosyc duzy produkt, gdzie edytor wysiwyg jest dodatkowym feature'm. Nie trzeba za niego doplacac, ani nie chce go 'wliczac' w cene produktu. I teraz pytanie: moge skorzystac z fck'a n licencji LGPL czy musze kupowac komercyjna ($750 :/) ?

Na stronei fckeditor.net pisze:
Cytat
Commercial License
For many companies and products, Open Source licenses or the donation mechanism is not an option.

To znaczy ze jesli chce uzywac fck w swoim produkcie to on tez musi byc na LGPL? z tego co Venegance napisal to nie..
Vogel
mozesz kozystac na LGPL. licencja komercyjna to alternatywa dla instytucji ktore nie moga uzywac darmowego softu...

LGPL oznacza ze wyjsciowy produkt moze byc a DOWOLNEJ licencji. nie musisz udostepniac zrodel itp.
marcini82
Cytat
dla instytucji ktore nie moga uzywac darmowego softu...

A sa takie?
Vengeance
Niektórzy wolą mieć na wszystko fakturkę :]
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.