Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: za co sie brać ?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
slawek_master
mam pytanie:P jesli rozumiem i umiem html i css to co kolejne javascript czy php?? a moze jeszcze cos innego questionmark.gif
NuLL
Moze oba ? snitch.gif

Po stronie przeglądarki ==> Hydepark
slawek_master
no wlasnie oba chce opanowac ale nie wiem czy naraz sie za nie rbac:P wole chodz 1 w jakims stopniu umiec a poxniej kolejny:P
mike
laugh.gif

Za dużo kombinujesz i szumu robisz sam sobie: "Ludzie, biorę się! Za co?"
Po prostu weź i zacznij się uczyć, ćwicz, czytaj, praktykuj.
Obierz sobie cel i do zdobądź.

A JS czy php? To zależy co chcesz robić?
Możesz też oba, ale jaka to różnica w jakiej kolejności?

Po prostu zacznij.
Dex1987
ja bym Ci osobiscie proponowal php, a potem ajax ;]
slawek_master
mike mech po to sie pytam bo chcialbym zasiegnac rady bardziej doswiadczonych ;/ i nie robie szumu ale poprostu chce wiedziec co jest bardziej przydatne,
sztosz
To zalezy co chcesz robić, ja zaczynałem od php (najpierw było C) potem przyszło HTML, a wraz z Dreamweaverem odkryłem potegę CSS i zacząłem się tego uczyć. JavaScripta potrafię wkleić na stronę i zrozumiec, ale żeby napisać coś... zapomnij winksmiley.jpg I bez znajomości JavaScript robie stronki funkcjonalne i nie wcale nie najgorsze.

Kumpel z kolei ledwo zna php ale z JavaScriptem nie ma żadnych problemów. Robi bardzo ładne stronki, z ładnie zwijanymi elementami, "nie chcesz zdjecia? kliknij to się schowa bez przeładowywania strony smile.gif" Piękna walidacja formularzy po stronie klienta etc... Ale z MySQL'a to on danych nie pobierze winksmiley.jpg

Zalezy czego potrzebujesz...
mike
Cytat(slawek_master @ 2006-01-06 23:56:12)
(...) chce wiedziec co jest bardziej przydatne,

Wszystko jest bardziej przydatne winksmiley.jpg
Nic mniej, nic więcej.

Tak jak powiedział ~sztosz. To zależy co chcesz robić.
Bo to powinno wynikać z Twoich potrzeb a nie z potrzeb środowiska.

Jeśli znasz HTML (mówisz że trochę znasz, to wystarczy) możesz śmialo uczyć się php. Jest to długa droga ale nie zamykająca Ci perspakrywy na resztę. Gwarantuję Ci że ucząc się php bedziesz też zgłąbiał tajniki HTMLa i CSSa. Trochę wolniej bo głównym Twoim zajęciem bedzie php.

Ucząc się JavaScriptu po pewnym czasie dostrzeżesz że czasem warto coś zrobić po stronie serwera, i tak Twoje zainteresowania zwrócą sie cząściowo ku php.

Ale to wszystko zależy co Cię bardziej kręci.
Czy pisanie aplikacji, czy może pisanie kodu HTMLa dla użytkownika końcowego.

Jedno jest pewne: To co wybierzesz nie będzie Cię prowadzić prosto, lecz bedzie Ci pozwalać patrzeć dookoła.
Tak czy inaczej bedziesz poznawał tez inne strony tworzenia aplikacji w środowisku WWW.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.