Cytat(splatch @ 2006-02-06 17:50:16)
Cytat(Seth)
No i do tego trzeba dodac .NET Framework. nie tak dawno wypuszczono wersje 2.0, ktora ma kilka bardzo ciekawych udogodnien w stosunku do 1.1 w tym nowe mozliwosci C# (np. rozdzielenie kodu klasy na kilka plikow).
IMO rozdzielanie klas na kilka plików to niezbyt dobry pomysł - rozbija to niepotrzebnie kod. Nie wiem czy w C# jest coś takiego jak generic, w każdym razie jest to bardzo fajna rzecz.

. [doczytałem, jest]
Rozbijanie klasy na kilka plikow pozwala min na prace kilku osob nad jedna klasa bez potrzeby laczenia swoich kodow z innymi - wystarczy skopjowac wlasna czesc klasy (plik) i wsio.
Poza tym min dlatego w nowym VSie 2005 nie widac juz kodu generowanego przez samo srodowisko, a to znaczaco poprawia czytelnosc.
Chociaz zgodze sie, ze i bez tego mozna zyc

Mam wrażenie, że szybkość C# wynika z jego integracji z windowsem, wszak by cokolwiek uruchomić trzeba mieć .NET frameworka. Java nie wymaga tego, jedyne czego potrzebujesz to wirtualna maszyna.
No wlasnie. Nadal potrzebujesz dodatkowych 16 MB wirtualnej maszyny (czyli identyczny "problem" jak z .NET). Mysle, ze to kwestia czasu kiedy .NET Framework bedzie o porownywalnej wielkosci.
A to, ze trzbea bedzie go sciagnac nie bedzie juz czyms dziwnym, tak samo jak z WM Javy.
Java jest uniwersalna - od apletów poprzez aplikacje desktopowe i webowe po telefony, obsługę urządzeń aż po sieci neuronowe. Czy C# może z czymś takim się równać? Myślę, że nie.. Java jest na prawdę potężna.
GUI - spójrz na eclipse i SWT - czy ono jest brzydkie?
To fakt Java jest bardzo przenosna ale jezeli mamy zamiar pisac tylko dla Windowsa albo pod www to sadze, ze mozna sobie podarowac przenosnosc i wykorzystac to, ze .NET jest szybszy od Javy. Dla telefonow jak i innych urzadzen przenosnych dostepny jest .NET Compact Framework.
Sieci neuronowe mozna napisac nawet w php, wiec nie jest to nic z czym C# nie mogl by sobie poradzic.
Czyli zostaje tylko przenosnosc.... czy to mi jest potrzebne piszac aplikacje stricte dla Windowsa ? Wg. mnie nie.
Cytat(Seth)
Mozna tez pisac w nim pod linuxem: dzieki go-mono i pod BSD dzieki Rotorowi.
... których Microsoft oficjalnie nie wspiera.
Rotor jest tworozny przez ludzi z Microsoftu.
Nawiasem mowiac gomono jest sponsorowane przez Novela, wiec przyszlosc raczej ma zapewniona.