Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki język...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
spenalzo
Jaki język programowania wizualnego byscie polecili? tongue.gif

Do tej pory znam troche podstawy Javy, ale ciekaw jestem waszych opinii: jaki język polecacie? winksmiley.jpg
Seth
Zdecydowanie C# jezeli chcesz pisac pod Windowsa.
spenalzo
Cytat(Seth @ 2006-02-05 16:02:19)
Zdecydowanie C# jezeli chcesz pisac pod Windowsa.

Wiedziałem, że to napiszesz smile.gif

A na serio: jaka jest przewaga C# nad innymi językami? Jak wygląda sprawa książek, poradników w sieci, czy chociażby for dyskusyjnych?
Pigula
z ksiazek polecam C#. Programowanie helionu. a jezeli chodzi o fora i poradniki w Polsce to jest niestety z tym biednie (w porownaniu do php naprzyklad) ale sie rozwiaja caly czas. za granica mozna juz poszperac winksmiley.jpg
Seth
smile.gif

Przewaga C# jest jego "gramatyka", latwosc pisania aplikacji, przejrzystosc, intuicyjnosc np takie cos:
Kod
dupa = "cos bla bla".Substring(0,3);

...pokazuje jak latwo robic pewne rzeczy w C#.

Nawet ostatnie aktualizacje Javy duzo czerpaly z udogodnien jakie wprowadzil C#.

No i do tego trzeba dodac .NET Framework. nie tak dawno wypuszczono wersje 2.0, ktora ma kilka bardzo ciekawych udogodnien w stosunku do 1.1 w tym nowe mozliwosci C# (np. rozdzielenie kodu klasy na kilka plikow).

Java jest fajna pod wzgledem przenosnosci, ale sadze, ze na tym jej fajnosc sie konczy - wolne aplikacje, niezbyt ladne GUI (cociaz ATK juz nieco zmienili), warstwa na warstwie, aby przetestowac JSP trzeba je kompilowac za kazdym razem jak cos zmienimy itp. itd.

Po angielsku jest masa ksiazek, tutoriali, filmow instruktazowych. Po polsku tez jest sporo, chociaz juz nie tak duzo.
For narazie brakuje - jest jedno, ktore znam dot-net.pl biggrin.gif winksmiley.jpg)) a na serio to jest jeszcze developers.pl i codeguru.pl

Mozna tez pisac w nim pod linuxem: dzieki go-mono i pod BSD dzieki Rotorowi.

MS zainwestowa sporo czasu, pracy i pieniedzy aby wypromowoac ten jezyk i jak bys zerknal na zagraniczne strony i fora widac rezultaty - mysle nawet, ze niedlugo moze wyprzedzic Visual Basica .NET w popularnosci.
spenalzo
Cytat(Seth @ 2006-02-05 19:43:31)
aby przetestowac JSP trzeba je kompilowac za kazdym razem jak cos zmienimy itp. itd.

To akurat servlety, JSP działa jak php,czyli bez kompilacji tongue.gif

Natomiast co do C#... zachęciłeś mnie smile.gif
Cudi
W pełni popieram Setha. Próbowałem wielu języków, ale w C# zakochałem się od pierwszej linijki kodu. Język jest poprostu niesamowicie intuicyjny, osiągnięto idealny kompromis między C++ i Javą. Aplikacje się nie ślimaczą, budują się szybko. Wersja 2.0 wprowadza wiele udogodnień, ale dla mnie największym jest obsługa typów generycznych. Pisanie kodu to poprostu poezja smile.gif Dodatkowo MS udostępniło darmowe narzędzia, w postaci Visual C# Express, które jest świetnym IDE, napisałem w nim kilka całkiem sporych programów i pracowało mi się bardzo wygodnie (lepiej niż z jakimkolwiek IDE dla np. Javy).

Znalazłbym też kilka minusów, jak np. niepotrzebne wartości prywatne czy zamknięte klasy w bibliotece standardowej, które trzeba obchodzić poprzez mechanizm refleksji, jednak sam fakt, że da się to obejść też w sumie jest plusem smile.gif Pozatym takie sytuacje nie są bardzo częste (zdarzyło mi się raz).

Ogólnie, uważam C# za język przyszłości, wraz z nadejściem Visty powinien osiągnąć ogromną popularność i wtedy jego znajomość może okazać się ogromnym atutem.
fiszol
btw, jaki kompilator polecacie do C# ? (najlepiej darmowy i na maksa hardkorowy, żaden kombajn:) )
Seth
Sciagnij .NET Framework SDK - darmowy, pelny, dostepny z lini polecen, kompilator jezykow .NET.
tiraeth
Ja osobiście przywiązałem się bardzo do C# smile.gif Jestem na etapie uczenia się go (od początku stycznia) i postępy widać smile.gif

Co do kompilatora, to korzystam z Microsoft Visual C# 2005 Express Edition - jest darmowy smile.gif
Levabul
Czy po skompilowaniu aplikacji w C# do uruchomienie jej na dowolnym komputerze potrzebny jest .NET framework ?
tiraeth
Tak, jeżeli masz Visual C# 2005 to będzie problem z 1.1 smile.gif Próbowałem uruchomić na komputerze z .NET 1.1 i nie działał program, który napisałem ze środowiskiem wykorzystującycm .NET 2.0
Levabul
No i tu się objawia poważny minus C# (przynajmniej do czasu kiedy większość przejdzie na Viste) - trzeba na komputerze doinstalować dodatkową aplikację, a nie wszyscy maja na to chęć :/
tiraeth
Technologia .NET bardzo szybko przyjmuje nowych zwolenników i coraz więcej osób instaluje Frameworki smile.gif Gorzej mają ci, którzy korzystają z pirackich wersji XP - bez SP2 nie ma Windows Installer 3.0 a bez niego nie ma .NET Framework 2.0 smile.gif (przynajmniej z moich eksperymentów na kompie innej osoby nie zadziałała ta wersja).
escaflowne
Cytat(tiraeth)
[...] Gorzej mają ci, którzy korzystają z pirackich wersji XP - bez SP2 nie ma Windows Installer 3.0 a bez niego nie ma .NET Framework 2.0 smile.gif (przynajmniej z moich eksperymentów na kompie innej osoby nie zadziałała ta wersja).

Jeżeli przejdą pomyślnie weryfikację na stronach Microsoftu, mogą się mieć Windows Installer 3.0 albo od razu Windows Installer 3.1.
splatch
Cytat(Seth)
Przewaga C# jest jego "gramatyka", latwosc pisania aplikacji, przejrzystosc, intuicyjnosc np takie cos:
Kod
dupa = "cos bla bla".Substring(0,3);

...pokazuje jak latwo robic pewne rzeczy w C#.

W Javie też się da.

Cytat(Seth)
Nawet ostatnie aktualizacje Javy duzo czerpaly z udogodnien jakie wprowadzil C#.

Jednak nie można zapominać, że to C# wyrosło z Javy a nie odwrotnie, imo C# to taka Java microsoftu z paroma usprawnieniami.

Cytat(Seth)
No i do tego trzeba dodac .NET Framework. nie tak dawno wypuszczono wersje 2.0, ktora ma kilka bardzo ciekawych udogodnien w stosunku do 1.1 w tym nowe mozliwosci C# (np. rozdzielenie kodu klasy na kilka plikow).

IMO rozdzielanie klas na kilka plików to niezbyt dobry pomysł - rozbija to niepotrzebnie kod. Nie wiem czy w C# jest coś takiego jak generic, w każdym razie jest to bardzo fajna rzecz. smile.gif. [doczytałem, jest]

Cytat(Seth)
Java jest fajna pod wzgledem przenosnosci, ale sadze, ze na tym jej fajnosc sie konczy - wolne aplikacje, niezbyt ladne GUI (cociaz ATK juz nieco zmienili), warstwa na warstwie, aby przetestowac JSP trzeba je kompilowac za kazdym razem jak cos zmienimy itp. itd.

JSP jest niejawnie, automatycznie kompilowane do servletu, nie trzeba robić tego ręcznie. Przenośność javy jest jej bardzo dużą zaletą, ilość bibliotek, rozszeżeń na prawdę powala na nogi. Do javy jest całe multum ciekawych frameworków - od prościutkich po bardzo złożone obejmujące wiele aspektów (vide Spring). Mam wrażenie, że szybkość C# wynika z jego integracji z windowsem, wszak by cokolwiek uruchomić trzeba mieć .NET frameworka. Java nie wymaga tego, jedyne czego potrzebujesz to wirtualna maszyna.
Java jest uniwersalna - od apletów poprzez aplikacje desktopowe i webowe po telefony, obsługę urządzeń aż po sieci neuronowe. Czy C# może z czymś takim się równać? Myślę, że nie.. Java jest na prawdę potężna.
GUI - spójrz na eclipse i SWT - czy ono jest brzydkie?

Cytat(Seth)

... których Microsoft oficjalnie nie wspiera.
hamster
Eh dzieciaki ale wy tutaj trollujecie.

Hehe, az sie zarejestrowalem zeby to napisac.
mike
Cytat(hamster @ 2006-02-06 16:59:27)
Hehe, az sie zarejestrowalem zeby to napisac.

Jak masz tyle konstruktywnych rzeczy pisać to się może wyrejestruj.
Seth
Cytat(splatch @ 2006-02-06 17:50:16)
Cytat(Seth)

IMO rozdzielanie klas na kilka plików to niezbyt dobry pomysł - rozbija to niepotrzebnie kod. Nie wiem czy w C# jest coś takiego jak generic, w każdym razie jest to bardzo fajna rzecz. smile.gif. [doczytałem, jest]

Rozbijanie klasy na kilka plikow pozwala min na prace kilku osob nad jedna klasa bez potrzeby laczenia swoich kodow z innymi - wystarczy skopjowac wlasna czesc klasy (plik) i wsio.
Poza tym min dlatego w nowym VSie 2005 nie widac juz kodu generowanego przez samo srodowisko, a to znaczaco poprawia czytelnosc.
Chociaz zgodze sie, ze i bez tego mozna zyc winksmiley.jpg

Mam wrażenie, że szybkość C# wynika z jego integracji z windowsem, wszak by cokolwiek uruchomić trzeba mieć .NET frameworka. Java nie wymaga tego, jedyne czego potrzebujesz to wirtualna maszyna.

No wlasnie. Nadal potrzebujesz dodatkowych 16 MB wirtualnej maszyny (czyli identyczny "problem" jak z .NET). Mysle, ze to kwestia czasu kiedy .NET Framework bedzie o porownywalnej wielkosci.
A to, ze trzbea bedzie go sciagnac nie bedzie juz czyms dziwnym, tak samo jak z WM Javy.

Java jest uniwersalna - od apletów poprzez aplikacje desktopowe i webowe po telefony, obsługę urządzeń aż po sieci neuronowe. Czy C# może z czymś takim się równać? Myślę, że nie.. Java jest na prawdę potężna.
GUI - spójrz na eclipse i SWT - czy ono jest brzydkie?

To fakt Java jest bardzo przenosna ale jezeli mamy zamiar pisac tylko dla Windowsa albo pod www to sadze, ze mozna sobie podarowac przenosnosc i wykorzystac to, ze .NET jest szybszy od Javy. Dla telefonow jak i innych urzadzen przenosnych dostepny jest .NET Compact Framework.
Sieci neuronowe mozna napisac nawet w php, wiec nie jest to nic z czym C# nie mogl by sobie poradzic.

Czyli zostaje tylko przenosnosc.... czy to mi jest potrzebne piszac aplikacje stricte dla Windowsa ? Wg. mnie nie.

Cytat(Seth)

... których Microsoft oficjalnie nie wspiera.

Rotor jest tworozny przez ludzi z Microsoftu.
Nawiasem mowiac gomono jest sponsorowane przez Novela, wiec przyszlosc raczej ma zapewniona.
splatch
Cytat(Seth)
Sieci neuronowe mozna napisac nawet w php, wiec nie jest to nic z czym C# nie mogl by sobie poradzic.

Zatem proszę o przykłady implementacji. To, że jest taka możliwość nie znaczy, że jest to opłacalne. Dla javy jest już choćby Joone

Cytat(Seth)
Nawiasem mowiac gomono jest sponsorowane przez Novela, wiec przyszlosc raczej ma zapewniona.

Novell jakiś czas temu ratował się inwestowaniem w linuksa bo wychodził pod kreską i sam w dalszym ciągu na swojej stronie mimo wspierania mono korzysta z J2EE.
aleksander
czy c# ma takie potężne zaplecze klas, bilbliotek i koderów jak Java?
Jak bardzo c# jest popularne?
Czy jest płatne?

pozdrawiam
hwao
alek jak zwykle sie obudzil ;]

imho c# + win vista i inne jezyki wymiekaja;)

w C# inwestuje microsoft

Byc moze pozostanie tylko c++ ze wzgledu na "szybkosc", nie tyle pisania co samego kodu.
Strzałek
Skoro już się wszyscy tak rozpłyneli z tym C#. Jak stoim z literaturą na polskim rynku? Co polecacie? Na ile można w necie poczytać?
spenalzo
Dobra... to podajcie co, gdzie i jak zassać, żeby chociaż mieć srodowisko?
Ew. jakieś kursy w necie, zanim zamówie książkę winksmiley.jpg
Sabistik
http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/...sharp/download/
i popatrz na http://dot-net.pl/ tam troche jest informacji jak dobrze pamietam.
hwao
http://dot-net.pl/index.php?showforum=27

dla wszytkich zainteresowanych...

Nastepnie, co do ksiazek
http://dot-net.pl/index.php?showtopic=66

w 1 poscie opisalem ksiazke ktora posiadam, co do podejscia dla "poczatkujacych" czyli jak cos tam pisac, "manuale" itp tam tego nie znajdziecie smile.gif Budowa jezyka, co do czego sluzy, oop, czyli opisuje wszytkie "tajniki" jezyka.... na uwaga zasluguje fakt ze ksiazke napisal jeden z autorow c#

Jest tez dzial na koncu ksiazki gdzie opisane jest C# Vs inne jezyki, czyli + i minusy wzglednem danych jezyków.

Innych ksiazek nie "dorwalem" albo nie pamietam tytułów, dlatego nie jestem pewien czy to najlepsza pozycja smile.gif nawet jak "sie nie przyda do c#" to mozna sie nauczyc sporo w "php".
splatch
Ja się nie rozpłynąłem nad C# i prawdopodnobnie nigdy się nad nim nie rozpłynę.. wolę Javę.
spenalzo
Napisz dlaczego, ciekaw jestem zalet i wad tych dwóch języków ;p
dragomir
calkiem niedawno stanalem przed podobnym wyborem. wczesniej dosyc sporo uczylem sie c++, ale i tak jesli potrzebowalem napisac szybko jakas aplikacje okienkowa siegalem po delphi (ah to vcl). teraz przenioslem sie na linuksa, teoretycznie mam tutaj kylixa, ale wolalem nauczyc sie czegos innego. wybralem jave (do tego stopnia ze kupilem jakas ksiazke o niej), glownie dzieki jej przenosnosci. nigdy nie lubilem ani microsoftu, ani tymbardziej ich polityki, pewnie, podobnie jak splatch, nie polubie nigdy c# (kiedy jeszcze pisalem w c++ i na gamedev.pl wybuchla "moda" na c# ja jakos pozostalem obojetny). spenalzo - Tobie polecam zastanowic sie nad tym czego oczekujesz od danego jezyka. nie umniejszam zaletom c#, ale sa takie sytuacje gdzie inaczej niz java sie nie da ;]
Seth
Cytat(splatch @ 2006-02-06 19:56:21)
Cytat(Seth)

Zatem proszę o przykłady implementacji. To, że jest taka możliwość nie znaczy, że jest to opłacalne. Dla javy jest już choćby Joone

Swietnym przykladem implementacji jest chociazby NNL http://franck.fleurey.free.fr/NeuralNetwork/
Bawilem sie nim kilka miesiecy temu i jest swietnie przygotowany - nawet dla poczatkujacych jest on latwy do wdrozenia w swoich aplikacjach.

Cytat(splatch @ 2006-02-06 19:56:21)
Cytat(Seth)

Novell jakiś czas temu ratował się inwestowaniem w linuksa bo wychodził pod kreską i sam w dalszym ciągu na swojej stronie mimo wspierania mono korzysta z J2EE.

Jezeli ktos od wielu lat opiera swoja strone na jednym produkcie (Javie) to nie sadze aby mimo wspierania innej platformy mial pieniadze, czas i ochote do tego aby zxaprzepascic kilku letnia prace programistow.
msdn jest w wiekszosci napsiany w ASP, a przeciez jest juz asp.net 2.0...

Cytat(aleksander)
czy c# ma takie potężne zaplecze klas, bilbliotek i koderów jak Java?

Tak - .NET Framework

Cytat(aleksander)
Jak bardzo c# jest popularne?
Bardzo ;D W srodowisku programistow stricte pod Windowsa jest tuz za Visual Basiciem (niestety to prawda gdyz VB jest tak prosty, ze kazdy kto chce napsiac cos pod Windowsa uzywa jego :|)

Cytat(aleksander)
Czy jest płatne?
Nie. Wystarczy sciagnac SDK i mozesz kompilowac i rozprzestrzeniac do woli.
bela
Co do sieci neuronowych to ja widzialem implementacje w php. Tylko ze po formacie zakladki poszly sie walic winksmiley.jpg
Ale pewnie wystarczy wklepac do googla 'php neural network' i bedzie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.