Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaką dystrybucję wybrać?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
omeck
Od jakiegoś czasu używam SuSe i ogolnie jestem zadowolony, ale brakuje mi przede wszystkim jednej rzeczy - nie mogę mieć jednocześnie PHP4 i PHP5 (chyba w SuSE jest to możliwe, ale należy w jakimś pliku przed uruchomieniem serwera wskazać jedną wersję php). W sumie jestem ograniczony do pakietów, które mogę sobie zainstalować przez Yasta... nie mogę sobie zainstalować(aby nie byo konfliktu) dowolnych paczek ze źródeł, ale te które ktoś już przygotował dla SuSe (np. dla mojej v9.3 najnowsza v php to 5.0.3).

Jakie dystrybucje polecacie?

Od dłuższego czasu myślę o Debianie, ale nie wiem, czy można tam mieć jednocześnie PHP4 i 5 ...
dr_bonzo
Jak to nie mozesz ze zrodel zainstalowac? Na 100% powinno byc to mozliwe. Na kazdej dystrybucji jest to mozliwe php4+php5. Miales jakies przypadki konfliktu?
crash
Przenoszę na Hydepark. W każdej dystrybucji wszystko da się ładnie utawić.
omeck
To chyba celowe z strony developerow Suse i Yasta - ulatwic maksymalnie uzytkownikowi instalacje roznych paczek. Ustalam sobie tylko źrodła instalacji, klikam co trzeba i mi się samo instaluje(very user friendly winksmiley.jpg ) Ale, gdy na serwerze FTP(lub plytach z dystrybucją) nie ma nowszych wersji, wtedy pojawia się problem - nawet jak coś się zainstaluje ze źródeł, to jest problem z uruchomieniem...
sztosz
To się przesiądz na Debiana i tam bez problemu zainstalujesz to sobie ze źródeł a instrukcje masz na forum, poszukaj winksmiley.jpg
Bastion
A ja proponuje Slackware smile.gif
Ace
Wydaje mi się, że temat o "Którą dystrybucje wybrać" Był już poruszany kilka razy winksmiley.jpg
NuLL
http://www.centos.org/

Zbieram sily na instalacje po sesji smile.gif
Bastion
Centos nawet fajny jest smile.gif Tez mam na oku pare nowych dystrybucji - ale niestety sesja mnie takze dobija - a elektrotechnika najbardziej sad.gif
ikioloak
A ja moze lamersko, po sesji planuje Mandrive, albo Ubuntu. Mnie na tej sesji wszystko dobija :/ Mam jedynie nadzieje ze to nie bedzie ostatnia sesja.
Kinool
panowie znowu rozpoczyna sie dyskusja wyzszosci swiat bozego narodzenia nad wielkanoca!!!

dystrybucja rzecz gustu i zastosowania! jednemu pasuje to innemu tamto! mysle ze w sieci jest na tyle sporo materialow o poszczegolnych dystrybucjach i systemach ze zadawanie pytania na forum nie ma sensu
Strzałek
http://jakilinux.org/
omeck
Ja miałem doczynienie jedynie z mandrakiem, fedorą, red hatem(dawno temu) i dłuższy czas korzystam z SuSe. Chciałem zaciągnąć od Was nieco informacji na jakiej dystrybucji najlepiej Wam się pracuje. Praca z php i DB na większości Linuchów jest podobna, ale możecie poradzić/odradzić... Zresztą Suse jest dla leniuchów - zaznaczasz w Yascie pakiet, klikasz i już masz go zainstalowanego... w ten sposob nie mozna poznać zarzadzania systemem - niczego przez wyklikanie paczek się nie nauczę rolleyes.gif
Fo
debian

jak narazie dla mnie - jedynie debian, debian i jeszcze raz debian !

a kwestia php4 i php5 winksmiley.jpg

nie kwestią systemu jest to czy będziesz mieć poprawnie działające php4+php5 a kwestią tego czy poprawnie je sobie skonfigurujesz. zresztą, zapraszam do mojego topicu o php4,php5,apache2,mod_rewrite i mysql na forum serwery -> apache.

pozdrawiam,
Artur Kwiatkowski alias Fo
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.