Wracając do tematu. Nie tylko TVN robi takie wałki. Niedawno widziałem w TVP fragment krótkiego reportażu. Nie wiem jaki był jego tytuł, ani jaki cel przyświecał autorom. Pokazywali jakieś ciemne pomieszczenia, w kŧórych młodzi ludzie siedzieli przy komputerach i używali systemu
Li[piiiiii]x. Była pokazana konsola i jakieś dziwne znaczki latające po niej - zapewne kompilacja jakiegoś programu : ). Jakiś kumaty informatyk próbował wytłumaczyć, czym jest system
Li[piiiiii]x i że nie jest niczym złym. Ciągle jednak pokazywano jakieś rodem z filmu o hakerach komendy (chyba ls i netstat). Pomine resztę kwiatków milczeniem, bo puenty każdy może się domyślić. Mnie tu zastanawia zupełnie inna rzecz, a mianowicie system
Li[piiiiii]x, którego nazwa jak już zauważyliście została przez twórców reportażu wypikana. Podobnie nazwa KDE (ooopss K[piiii]). Rozśmieszyło mnie to do łez. Krótko jednak trwał ten stan - parę dni temu w Teleexpressie zaprezentowano wszem i wobec, że oto firma Microsoft w styczniu wyda nową wersje systemu Windows pod nazwą Windows Vista. Do tego piękne kolorowe najazdy na pulpit tego OS'u i ciepłe słowo o IE 7.
Ktoś im zapłacił? Wątpię - dla nich to news, tak samo jak dla nas każda nowa wersja php - narzędzie pracy.
Teraz małe odejście od meritum -
Temat: Nadety informatykSkoro już po lekturze : P, to ja się tu podłączę i do obu tematów napisze.
Jeśli społeczeństwo jest świadomie wprowadzane w błąd w kwestii bezpieczeństwa danych, internetu, ma wypaczony przez laickie media obraz świata komputerów i oprogramowania, to ciężko jest informatykowi nie patrzeć z poirytowaniem na niektóre wypowiedzi, czy nawet całe teorie. Zaryzykuje stwierdzenie, że najbardziej zbliżone reakcje mają lekarze. Wiele jest alternatywnych metod leczenia, które wywołują uśmiech politowania na twarzy lekarza. Przyjrzyjcie się skrajnym teoriom na temat HIV, a konkretnie na to, kto "łapie", kto nie łapie i jak się można zarazić. Lekarze grzmią!... a i tak ludzie swoje - ile można?
Pozdrawiam.