Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: licencje 30 dniowe...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
AcidBurnt
absrachujac od tego ze to i tak i tak kradziez itp ze nie wolno itp

ale rozwazmy taka sytuacie... mam lapa legalny windows, kupuje licencje na nortona ghost

i instaluje cale potrzebne mi oprogramowanie na wersiach 30 dniowych

zend
photoshop
flasfxp

i wiele wiele innych, robie obraz ghostem, i po 30 dniach koncza mi sie licencje, przywracam obraz i od nowa mam 30 dni,

teraz czy powiedzmy biorac mojego kompa na kontrole, zakladajac ze na kompie tym nie ma kompletnie nic nielegalnego zadych mp3... itp nigdzie nie lezy na nim obraz systemy, jedynym blednym wskazaniem PC jest data, bo jako ze przywracalem ten obraz to z racji 30 dniowek data jest zawsze troche w plecy i zgodna tylko z czasem kiedy zainstalowalem po raz 1 oprogramowanie, moze sie wtedy ktos do mnie do czegos

pzodr smile.gif
orson
witam ...

nie wiem czy prosta zmiana daty pozwoli ci przechytrzyć sprawdzanie licencji tego softu ... po za tym i tak nie możesz używać programów w wersji trial do pracy komercyjnej ... to jest wyraźnie sprzeczne z licencją wersji trial ... więc, jak to mawia mój kolega: sorry winetu

pozdrawiam
AcidBurnt
Cytat(orson @ 2006-05-19 18:49:16)
nie wiem czy prosta zmiana daty pozwoli ci przechytrzyć sprawdzanie licencji tego softu ...

nie zmiana daty, tylko przywrocenie obrazu calego systemu z dnia instalacji winksmiley.jpg
SirK
Cytat(orson @ 2006-05-19 16:49:16)
i tak nie możesz używać programów w wersji trial do pracy komercyjnej ...

no i chyba wszystko jasne smile.gif
trzeba zainwestowac w narzedzia i tyle, na pewno troszke to kosztuje, ale jak kogos nie stac to moze warto zainteresowac sie jakimis darmowymi odpowiednikami? vide linux+gimp do grafiki
AcidBurnt
Cytat(SirK @ 2006-05-19 20:26:15)
Cytat(orson @ 2006-05-19 16:49:16)
i tak nie możesz używać programów w wersji trial do pracy komercyjnej ...

no i chyba wszystko jasne smile.gif
trzeba zainwestowac w narzedzia i tyle, na pewno troszke to kosztuje, ale jak kogos nie stac to moze warto zainteresowac sie jakimis darmowymi odpowiednikami? vide linux+gimp do grafiki

a probowales otowrzyc jakis *.psd w gimpie, nie widzi czesci efektow, itp,,, takze do Ciecia psd troche lipa gdzie czasem trzeba wprowadzic jakas drobna zmiane to przesunac o picel w dol lub w gore ;/
SirK
nie probowalem, na pewno masz racje, ale to jest wlasnie minus darmowego oprogramowania :/, podobnie (nie wiem jak jest z nowa wersja 2.0) sytuacja wyglada z MS Office i OpenOffice, niby kompatybilne a jednak nie do konca... tyle ze jeden kosztuje 1000 zl z hakiem a drugi jest darmowy i do pisania nadaje sie wspaniale
Vogel
dlatego trzeba kupic oryginaly. i wierzcie mi - da sie zalatwic na to pieniadze. co trzeba zrobic? wziasc sie za to "na powaznie".

idziemy do urzedu pracy i dowiadujemy sie jak ma sie sprawa z dotacją na rozpoczecie działalności gospodarczej. mozna z tego otrzymac niemal 12tys pln bezzwrotnej dotacji na rozpoczecie dzialalnosci gospodarczej.

warunek? utrzymac dzialalnosc przez okres jednego roku.

w niektorych urzedach pracy daja od reki, w innych jest konkurs ofert (jesli jest duzo chetnych) czyli trzeba przysiasc i przygotowac sensowny biznesplan. a 12tys to wystarczajaca kwota by zakupic i sprzet i oprogamowanie.

wszystkich dokladnych szczegolow udziela ci w urzedzie pracy. wot i filozofia.
orson
witam

mój były szef skorzystał z takiego programu - dostał kasę na rozpoczęcie działalności ...

Cytat
nie zmiana daty, tylko przywrocenie obrazu calego systemu z dnia instalacji

i co questionmark.gif za 2 lata nadal będziesz miał 19 maja 2006 questionmark.gif gdzie tu sens questionmark.gif

zresztą nie zagłębiałem się ale chyab wg licencji liczy się od daty instalacji ... więc jak robisz instalację a potem ghosta to i tak to jest po instalacji ... i zresztą tak jak napisałem - nie możesz nic co zrobisz przy pomocy tych narzędzi sprzedać ... (cele edukacyjne odpadają - po filmie we flashu można poznać w czym jest zrobiony, ps zostawia metadane w plikach itp)

pozdrawiam
Seth
Dodam jeszcze, ze przeciez nikt nie zmusza Cie do wykonywania swojej pracy na platnym sofcie.

Jezeli zleceniodawca chce miec prace w formacie .psd to chyba mozna zamienic pliki gimpa do postaci psd AceDsee (czy jak to si pisze winksmiley.jpg), a program jest przeciez darmowy.

Tak samo jak i przy OpenOfficie i Wordzie. Ogolnie uznawanym standardem jest PDF, a OO doskonale sobie z nim radzi.
Ktos chce miec go w Wordzie to niech sobie sam skonwertuje...

Nie poadajmy po prostu w paranoje, ze aby dzialac na rynku IT trzeba uzywac platnych programow.

A co do kwestii dotacji: to jakie potrzebne sa paiery i na co mozna przeznaczyc taka dotacje (czy sa jakies konkretne dziedziny typu: soft, sprzet etc.)?
DeyV
1. Potrzebny jest biznes plan
2. Przeznaczeniem środków maja być narzędzia i sprzęt niezbędny do wykonywania pracy
3. Nie może to być samochód
4. Dobrze jest mieć około 30% środków własnych, ale nie jest to chyba wymagane.

Ciakawą ofertą jest również około 7 000 na utworzenie dodatkowego stanowiska pracy. Wymóg - stanowisko ma byc aktywne chyba przez 2 lata.

Acha - i jeszcze jeden szczegół - większość ulg i pomocy tego typu nie dotyczy Warszawy - nie wiem jednak, czy akurat te dwie wspomniane również to obejmuje.

(A jeśli już jesteśmy przy zakładaniu dzialalności - można skorzystać z 2 letniej ulgi w płaceniu ZUS - chyba do 1/3 wartośći normalnej składki)
Vogel
t ja jeszcze dodam ze sprzet / oprogramowanie mozna kupowac z "drugiej reki" cy tez zza granicy (ale wtedy rachunek musi zostac przetlumaczony przez tlumacza przysieglego). Najelpiej (choc nie jest to wymagane) przygotowac sobie mnoostwo zalacznikow, ktore zwiekszaja wiarygodnosc twojego wniosku: umowe o wynajem lokalu, listy intencyjne czy tez umowy z firmami itp. generalnie im lepiej sie przygotujesz tym wieksza szansa na otrzymanie kasy. im mnniejsze miasto - tym latwiej dostac kase.

mozna sie o to ubiegac w miejscu zamieszkania (zameldowania) lub w miejscu planowanego rozpoczecia dzialalnosci gospodarczej.
mda
a czy osoba niepelnotelnia (17 lat) moze ubiegac sie o dotacje, na sprzet i pozniej pracowac? lub czy mozna otworzyc firme i dostac dotacje na rodzine?
ramze
He, he rozmowa poszła trochę w innym kierunku niż założony przez autora wątku.

Jeśli chodzi o soft to wystarczy przeczytać licencję i wszystko się wyjaśni!!

A zamiast robić ghostem obraz calego softu wystarczy sam system. Przecież instalacja wszystkiego co by Ci było potrzebne to góra godzina. Datę będziesz miał prawidłową itd. A jeśli chodzi o zabezpieczenia plików to w przypadku photoshopa wystarczy gotowy projekt importować w gimpie i po zapisaniu w TIFF jest po photoshopowych "bonusach". Jeżli chodzi o flasha to nie znam bezpłatnego odpowiednika softu macromedii, ale na 100% coś znajdziesz!!

Można kombinować na wiele sposobów. Ale czy warto? Pamiętaj, że doputy dzban wodę nosi dopuki mu się ucho nie urwie. Czasami to się zdarza prędzej w innym przypadku później ale prawie zawsze nawet najlepsza glina kruszeje. Taka mała metafora smile.gif

offtopic.gif

Dotacje dla firm to ciekawy problem, bo dróg pozyskania kapitału jest bardzo dużo:

1: Dotacje z urzędów pracy(UP daje te 12 tysięcy)
2: Program 2.5 (sektorowe wsparcie dla przedsiębiorców chcących prowadzić działalność. W skład pomocy wchodzi: 5 tys. Euro na zakup środków trwałych z wykluczeniem samochodu, 700zł przez 6 miesięcy, korzystając z 2.5 nie można brać kasy z UP)
3: Program 3.5 i jego mutacje (tu już raczej kasa dla firm istniejących, ale wystarczy założyć firmę i można składać wnioski o pieniądz)
4: Inkubatory przedsiębiorczości (na uczelniach znajdziecie informacje o inicjatywie BCC, sa też przedsięwzięcia komercyjne i nie związane z uczelniami)
5: Firmy typu venture-capitl (ale musi być mocny biznesplan, dobrze opracowana strategia i analiza finansowa inwestycji oraz analiza rynku itd. W tym przypadku można zdobyć prawdziwy kapitał na start nawet sporych przedsięwzięć nawet liczone w milionach zlotych. Ponieważ firmy te działają na rynku komercyjnym spodziewać się trzeba, że będą chciały czegoś w zamian za kasę - może zysków?? udziałów w firmie??)
6: Business Angrls - to po angielsku smile.gif poczytajcie poszukajcie - na start warto!!

Dróg zdobyć kasy jest jeszcze sporo. Wypisałem te najciekawsz, bo zawsze można wziąć kredyt, emitować akcje, obligacje upłynnić telewizor itd.

Kilka linków na temat pierwszych kroków w biznesie:

http://firma.onet.pl
http://www.twoja-firma.pl/poradnik-pierwsze-kroki.html
http://www2.gazeta.pl/firma/0,0.html
http://www.biznespartner.pl/
www.1praca.gov.pl
www.msp.money.pl

http://www.tarr.org.pl/zporr.php program 2.5 i 3.4 o 3.5 musicie musicie sami informacji poszukać

http://www.parp.gov.pl/wydaw/venture/venture.pdf - coś o funduszach venture capital. Funduszy venture capital jest cała masa, wystarczy poszukać.

Dla absolwentów są zniżki przez 12 miesięcy w ZUSie.

Osoby niepełnoletnie nie mogą prowadzić działalności gospodarczej!! A jak nie ma firmy to nie ma kasy.

To wszystko co mi się chce pisać.

Pozdrawiam
ramze

P.S. Jak wam wszystko wypali i będziecie poszukiwali porad specjalisty od spraw biznesowych to polecam się na przyszłość winksmiley.jpg

edit: Bym zapomniał, poszukajcie jeszcze informacji o: patrz punkt 6
miik
Cytat(orson @ 19.05.2006, 22:26 ) *
witam

mój były szef skorzystał z takiego programu - dostał kasę na rozpoczęcie działalności ...
i co questionmark.gif za 2 lata nadal będziesz miał 19 maja 2006 questionmark.gif gdzie tu sens questionmark.gif

zresztą nie zagłębiałem się ale chyab wg licencji liczy się od daty instalacji ... więc jak robisz instalację a potem ghosta to i tak to jest po instalacji ... i zresztą tak jak napisałem - nie możesz nic co zrobisz przy pomocy tych narzędzi sprzedać ... (cele edukacyjne odpadają - po filmie we flashu można poznać w czym jest zrobiony, ps zostawia metadane w plikach itp)

pozdrawiam

Ale przecież mety można zawsze wymazać to nie wiem jaki problem? tongue.gif

Właśnie korzystam z dotacji i też miałem taki problem.

Ale osobiście uważam, że lepiej kupić orginalne oprogramowanie i mieć spokój. Prędzej czy później Ci się to zwróci.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.