Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Sugestie Co do skryptu i Wycena
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
maverickkk
Mam zrobić skrypt spełniający wymagania:

1. Klient Potrzebuje stronki z kontami dla swoich klientów
2. Chodzi o konta, na których firma udostępniałaby płatnych informacji.
3. A więc po zalogowaniu, tylko klienci firmy mają dostęp do płatnych obszarów strony.
4. Potrzebny jest również formularz rejestracyjny (dane zainteresowanego), wypełniany on-line przez potencjalnego klienta.

Prosił bym was o sugestie w zaplanowaniu tego skryptu i wycenie.

Potrzebuje zrobić BD z danymi o klijentami.
Formularz rejestracyjny
Potwierdzenie rejestracji będzie przychodzić na maila.
Logowanie na stronie.
Udostępnianie odpowiednich danych.

Co wy na to. Jak to wycenicie bo sam nie wiem?
athabus
A co w tym skomplikowanego?

Daj formularz z polami haslo/login ->dane przeslij postem do skryyptu sprawdzającego czy dana osoba jest w bazie. Jeśli jest to ustaw odpowiednią zmienną sesji. Potem wystarczy sprawdzać czy na stronie z płatnym contentem osoba posiada ustawioną odpowiednio zmienną sesji.

Wycena - jakieś 10zł biggrin.gif
maverickkk
A co w tym skomplikowanego?

No nic tródnego ale nie wiem jaką kwote od firmy za to wziąć.

P.S.
Ejjjj athabus to jak za taki skrypt bierzesz 10 zł to zrób mi biggrin.gif questionmark.gif
athabus
ale to na prawde jest kilka chwil pisania - przeciez caly skrypt to maksymalnie 50 linijek kodu + umieszczenie funkcji sprawdzającej w odpowiednich miejscach.

1. <?php
  2. $haslo=$_POST['haslo'];
  3. $login=$_POST['login'];
  4.  
  5. //tu zabezpiecznie male zeby ktos nie zrobil ci sql injection
  6.  
  7. $sql='select * from klienci where login='. $login .' and haslo='.$haslo;
  8.  
  9. //wykonujesz zaptanie do twojej bazy
  10. //sprawdzasz ile zostalo zwroconych wierszy
  11.  
  12. if ($liczba_wierszy>0)
  13. {
  14. $_SESSION['user']=$login;
  15. }
  16.  
  17. else 
  18. {
  19. //ponowne loowanie
  20. }
  21. ?>

Potem juz w odpowiednich miejscach sprawdzasz czy dany zmienna sesji user jest zainicjalizowana.

Ja to tak widze - oczywiscie musisz tu dodac pare rzeczy takich jak zabezpieczenia przeciwko sql injection, wyjątki itp. Jako że robie to gratis to nie będę już pisał biggrin.gif
maverickkk
Dzięki ale tak jak napisałem wcześniej

"A co w tym skomplikowanego?

No nic tródnego...."

athabus -> a napisz mi jeszcze ile ty byś wziął zł za ten skrypt (tylko poważnie) gdyby pewna firma X zatrudniająca parę osbó poprosiła by cię o jego wykonanie. Jeszcze dodam że nieiwem co ta za dane, nie wiem czy będzie potrzebny CMS do wpradzania tych danych ale raczej tak, i nie wiem czy każdy urzytkownik ma dostęp do innych danych guitar.gif
sf
Może najpierw powinienieś poznać pełną koncepcje, a potem wyceniać? Jeśli tak samo się zabierasz za projektowanie jak wycenę to powodzenia tongue.gif

Ostatnio panel gdzie użytkownicy wymieniają się informacjami tekstowymi i mogą dołanczać pliki do tych wiadomości wyceniłem na 700 PLN. Niby nic wielkiego, ale za mniej bym nie robił bo mi się nie chce.
bigZbig
@athabus - jak napiszesz ten skrypt (z formularzami, walidacja danych itd) w 50 linijkach to to bede sie do Ciebie zwracal MISTRZU.

-- edit --
A jak nie napiszesz to bede Cie nazywal MARZYCIELEM - i dziekuj, ze tylko taka ksywke Ci nadam.
athabus
Cytat(bigZbig @ 31.05.2006, 11:02 ) *
@athabus - jak napiszesz ten skrypt (z formularzami, walidacja danych itd) w 50 linijkach to to bede sie do Ciebie zwracal MISTRZU.

-- edit --
A jak nie napiszesz to bede Cie nazywal MARZYCIELEM - i dziekuj, ze tylko taka ksywke Ci nadam.

eee no ja mówię tylko o prostym skrypcie do logowania -> wiadomo że można to zrobić z bardziej rozbudowany sposób.

Tym niemniej zakładając, że chodzi tylko o zalogowanie użytkownika, które będzie bezpieczne, mam gotową klasę obsługi db - 50 linijek w zupełności starcza nawet jeśli wliczysz skromny formularz.

Oczywiście jeśli dla Ciebie logowanie oznacza jakieś "super bajery" w IMHO średnio potrzebne i chcesz to zrobić dajmy na to ze specjalnymi klasami do walidacji danych to 50 linijek to za mało ale proste logowanie bez problemu da się zrobić. Chyba że uważasz inaczej?

@maverickkk - jeśli mówisz o samym logowaniu to nie wiem ile bym za to wzioł bo to drobne zlecenie (chyba, że mówisz o takim logowaniu jak bigZbig). Pytanie czy ten serwis też masz wykonać Ty - jeśli tak to logowanie to będzie 1/1000 Twojej pracy pewnie więc tak jak mówi sf zanim zaczniesz wyceniać dowiedz się co masz zrobić.
maverickkk
Oki doki dowiem się wszystkiego i się odezwe. Narazie temat zamrożony.
bigZbig
@MARZYCIELU - jesli sadziles ze zlecenie obejmuje jedynie wykonanie formularza na wpisanie hasla i loginu oraz prosty skrypcik ktory sprawdzi czy dane zgadzaja sie z jakimis podanymi na tacy wartosciami to oznacza, ze nie czytales wczesniejszych postow maverickkka. Co ci po skrypcie weryfikujacym jak nie masz bazy danych uzytkownikow i calego systemu zarzadzania nimi tj. dodawanie , usuwanie, edycja, odczyt itd. To sa wedlug Ciebie bajery?
athabus
@bibZbig - napisałem, że skrypt logowania to jest 50 linijek. Jeśli chodzi o dodawanie userów itd to ok - kodu będzie sporo więcej, ale to już nie jest logowanie... Ale przyznam Ci w jednym rację - faktycznie nie doczytałem o tym, że jeszcze jest tam zarządzenie userami, a właściwie pominąłem to w toku myślenia, bo jest to po prostu mechaniczne wpisanie kodu - czytaj przeklejenie z wcześniej napisanej aplikacji i jakoś mi to z głowy wypadło między postami axesmiley.png

Tak już AOT - swego czasu napisałem prosty zbiór klas do tworzenia formularza, z możliwością ustalenia wartości pól (int, email, jakieś wyrażenie reglarne) + kilka warunków typu "notEmpty" itp. Formularz sam siebie walidował pod tymi kryteriami. Pomijając fakt, że było to bardzo słabo napisane od strony kodu i mało elastyczne (dawno temu to pisałem biggrin.gif ) to z tym "wynalazkiem" proste logowanie + dodawanie/edytowanie userów z prostą walidacją dałbym rade w 50 linijkach napisać:-) - było by na maksa spartańskie i pewnie nie spełniało by wszystkich wymagań maverickkk'a ale może by działało- ot taki skrypcik na stronę prywatną
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.