Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jak to skonfigurować
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kocurro
Witajcie,

Przepraszam, żę piszę tutaj ale nie mam pojęcia, który dział byłby lepszy. Może ktoś z Was robił kiedyś takowe kombinacje i mi teraz pomoże bo ja już nie mam pojęcia jak to zrobić - kombinuje kombinuje i jak koń pod Krupówke ... takiej konfiguracji potrzebuje do przetestowania pewnych skryptów, które robię na zamówienie - więc proszę nie mówcie, że to głupie połaczenie itp... ja wiem, że trochę to durne ale co tam - "nasz klient nasz Pan" jak mówi pewien skecz znanego kabaretu:)

Konfiguracja instalowana na Windowsie (tutaj dowolność 98, Me, XP, 2000, 2003 itp... - co lepiej pasuje) produkcyjnie na Linuxie.

Skład:
Apache 2.x - rewrite konieczny oraz dodatkowo wymagane jest obsługa https
php 5.x - wymagany CURL oraz odpowiednie biblioteki do obsługi baz danych
PostqreSQL - jakaś najnowsza stabilna wersja
MySQL 4.1
MySQL 4.0
MySQL 4.1

Dlaczego dwa razy MySQL 4.1 - otóż jedna baza będzie w pełni wykorzystywana przez skrypt, który piszę. Druga baza danych na użytek pozostałych skryptów i programów używanych przez nich, Baza 4.0 dlatego, że niektóre skrypty nie chcą działać z 4.1 (po przerobieniu tamtych skryptów tak by mogły działać z 4.1 baza 4.0 zostanie usunięta). PostqreSQL - na potrzeby innych skryptów i programów.

Nie pytajcie dlaczego - po prostu tak musi być smile.gif

Nie mówcie, że to nie jest możliwe - widziałem już podobne konfiguracje tj. MySQL 4.1 z php 4 oraz MySQL 4.0 z php 5 ... widziałem także dwie bazy MySQL takie same z php ... ale tutaj potrzebuję dokłatnie takiego składu jaki jest.

Nie ukrywam, że docelowo całość będzie działać na kilku serwerach jednocześnie z dedykowanymi serwerami dla baz danych - moja praca będzie polegała na odpowiednim skonfigurowaniu Apache'a i php tak by działało co ma działać oraz by nic nie popsuć smile.gif

Teraz proszę o przepis jak to zrobić na komputerze przenośnym (Laptopie - konfiguracja nie ma znaczenia, ale bardzo mocny) tak bym mógł do klienta pójść i pokazać jak to dokładnie ma działać.

Nie ukrywam, że jest to moja być albo nie być.

Mam nadzieję, że pomożecie smile.gif a administracja i moderatorzy będą wyrozumiali (jeśli to zły dział to proszę o przeniesienie - dawno nie pisałem na forum to nie pamiętam co i jak)

Pozdrawiam,
Łukasz Łuczak
Zbłąkany
Powiem tak: robiłem coś podobnego smile.gif . Może opiszę co miałem: apache2.x, php4 i php5 (oba jako cgi ze wszystkimi rozszerzeniami), postgresql (8.0.4 chyba), mysql 4.1 i 5.1, system slackware 10.0 to wtedy był smile.gif .
Po więcej informacji zapraszam na irc://irc.php.pl kanał #php.pl smile.gif .
Kocurro
[OFF]
Wiec jednak irc działa?

No to chłopaki w środę do Was wracam biggrin.gif
[/OFF]

Jakby ktoś miał gotowy przepis - bądź chociaż linki do tematów to będe wdzięczny.
dr_bonzo
1. Kilka mysqli to nie problem
* reczna instalacja w innych katalogach (instalacja ze zrodel na pewno zadziala -- nie wiem czy da sie to pakietami zrobic)
* kazdy na innym porcie:
Kod
mysqld_safe --user=mysql --bind-address=127.0.0.1 --port=3307 &

* chyba tez da sie uzyc jednej instalki do operacji na roznych katalogoach z bazami

- nie wiem jak bedzie z klientem mysql -- bo przy przejsciu z 4.0 do 4.1 byly problemy z autoryzacja i nowymi haslami, 4.1 i 5.X dzialaja spoko ze soba

2. php
ze zrodel ze wszystkimi potrzebnymi bibliotekami (+ brakujace biblioteki -- tu juz mozna pakiety -- bedzie szybciej)

TO dla linuxa.

3. Apache i php juz bylo, autorstwa Fo smile.gif

4. postgresql
Kod
Postgresql

tar jxf postgresql-8.1.3.tar.bz2
cd postgresql-8.1.3
./configure --prefix=/software/postgresql/
make
make install
adduser --disabled-password postgresql
mkdir /software/postgresql/data
chmod 0700 /software/postgresql/data
chown -R postgresql:postgresql /software/postgresql/data/
su -l postgresql
cd /software/postgresql/bin/
./initdb -D /software/postgresql/data/

# running
./postmaster -D /software/postgresql/data/ &
#./createdb test
#./psql test
[ OK ]

u:psql
p:psql

To zapis z mojej instalki

A jak dla windy? nie wiem, nie uzywam smile.gif -- ale nie obejdzie sie bez recznej konfiguracji uslug mysqla, instalacji w roznych katalogach.
Sh4dow
Nie rozumiem troche tlumaczenia dlaczego 2 x mysql 4.1, bo z tego co wiem to i tak tworza sie osobne procesy przy obciazeniu wieksza iloscia servera mysqld, a co do mysql 4.0 to chyba na upartego cos nie dziala bo dobrze skonfigurowane 4.1 bedzie obslugiwac wszystko to co 4.0.
Jesli chodzi o stare hasło to jest chyba funkcja OLD_PASSWORD() czy jakos tak to sie nazywalo. Ale to raczej wytrawny admin powienien wiedziec party.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.