Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zwycięstwo!!!
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
wpmike
Witam!
Programistą php jestem już ponad dwa lata. Do tej pory "szalałem" na Foxservie pod Oknami ;-( Dopiero ostatnio zdecydowałem się na postawienie serwera z prawdziwego zdarzenia. Wybór padł oczywiście na Linuxa (aczkolwiek pod uwagę brałem również "czystego" UNIX-a). Ściągnąłem szybciutko obrazy iso Mandrake'a. System ten (przynajmniej dla mnie) okazał się totalną pomyłką. Następnego dnia ściągnąłem Slackware'a. Jednak zniechęciła mnie tekstowa instalacja. Kolejny dzień przyniósł download RedHata - porażka ze względu na zajmowane miejsce i szybkość działania. Po tych przeżyciach zdecydowałem się na zasięgnięcie opinii kolegów, którzy trochę lepiej niż ja znają się na rzeczy. Na początek polecili mi RedHat-a. Twierdzili, że sobie ze Slackware'em nie poradzę. Jednak ja się uparłem i zainstalowałem Slackware'a. I bardzo dobrze zrobiłem. Po czterech dniach (i nocach) walki z systemem - zwyciężyłem. Skonfigurowałem Apache'a, php-a, PERL-a i MySQL-a. To jest moje wielkie zwycięstwo, ponieważ z Linuxem nie miałem wcześniej do czynienia. I tym właśnie chciałem się z Wami podzielić.

Pozdrawiam,
Michał K.

P.S. Z kumplem zajmujemy się tworzeniem serwisów internetowych. Obecny projekt to www.czh.pl - powstaje portal zintegrowany z intranetem (wewnętrzny obieg wiadomości, poczta internetowa, organizery itp). Jeden z serwisów całego systemu będzie można obejrzeć pod htt://212.76.48.128 (jak ktoś tam pójdzie i włączy ten kopany serwer ;-)
kurtz
Hej
Cytat
I tym właśnie chciałem się z Wami podzielić.
Gratulacje. Tylko forum nie bardzo ;) Przesuwam na Hydepark.

Pozdrawiam
kwiateek
Brakuje mi opcji
Linux - PLD (tego wlasnie uzywam)...
A co do konfiguracji phpm, mysql i innych pierdol na linux'ie to wiem cos o tym bo wczoraj udalo mi sie postawic po kilkugodzinnych mordegach mysql'a biggrin.gif
escaflowne
Po kilku godzinach? Trochę sporo. Ja instaluję zawsze MySQLa ze źródeł, do /usr/local/mysql. Po zainstalowaniu jeszcze tylko kilka (dokładnie cztery) komendy, polecenie uruchamiające i... działa! A pomyśleć, że wystarczyło zajrzeć do INSTALL-SOURCE. biggrin.gif
kwiateek
Cytat
Po kilku godzinach? Trochę sporo. Ja instaluję zawsze MySQLa ze źródeł, do /usr/local/mysql. Po zainstalowaniu jeszcze tylko kilka (dokładnie cztery) komendy, polecenie uruchamiające i... działa! A pomyśleć, że wystarczyło zajrzeć do INSTALL-SOURCE. biggrin.gif

hm, samo zainstalowanie trwalo kilka minut ale kluczylem po grupach dyskusyjnych i innych zeby sie wkoncu dowiedziec ze musze zainstalowac pakiet php-mysql i zaczelo wszystko chulac smile.gif
escaflowne
Serio? Ja czegoś takiego nie instalowałem... :?
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.