Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zaawansowana książka.
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
qbba
Jaką byście polecili książke nadającą się do dalszego szkolenia swojego php. (podstawy znane + częściowo troche trudniejsze rzeczy smile.gif )
Tylko nie odsyłajcie mnie do manuala tongue.gif.
spenalzo
Ja proponowałbym poczytanie "PHP4. Aplikacje", chociaż sam na tej książce lekko się zawiodłem.
[Regis]
Jest taka jedna, ktorej tytulu nie pamietam - Czarno-czerwona okladna, wydawca jest Helion smile.gif Tyle pamietam tongue.gif
kurtz
Hej
Cytat
"]Jest taka jedna, ktorej tytulu nie pamietam - Czarno-czerwona okladna, wydawca jest Helion :) Tyle pamietam :P
A kysz! dostalem ta ksiazke za darmo do zrecenzowania - oczekiwalem po niej sporo niestety bardzo sie zawiodlem. czesc piersza byla wg mnie warta uwagi - praktyczna nauka php, nieuzywanie register_globals dobre nawyki. druga czesci czyli praca zbiorowa 20 autorow to wielki miszmasz. kady rozdzial pisany przez kogos innego. calosc jest niestety lekko niespojna i choatyczna. uczy rowneiz zlych nawykow + sugeruje uzywania zmiennych globalnych.

proponowlabym raczej php4 aplikacje lub 'php cookbooik' - tez niedawno wyszla. wg mnie ta ostatnia jest calkiem symatycznym zbiorem przydatnych algorytmow. inna warta uwagi to np programowanie w php pod windows (zoltawa okladka, nie jestem pewny tytulu). mozna w niej znalezc praktyczne informacje nt tego co i jak moze dzialac w nieco innych warunkach niz te z manuala czy ksiazek ;)

ps
przy wszystkich ksiazkach helionu sugeruje baaardzo duza ostroznosc - poziom bledow jest zatrwazajacy.

Pozdrawiam
spenalzo
Cytat
inna warta uwagi to np programowanie w php pod windows (zoltawa okladka, nie jestem pewny tytulu). mozna w niej znalezc praktyczne informacje nt tego co i jak moze dzialac w nieco innych warunkach niz te z manuala czy ksiazek winksmiley.jpg

Może chodzi o "PHP4 Cwiczenia praktyczne"?

Cytat
przy wszystkich ksiazkach helionu sugeruje baaardzo duza ostroznosc - poziom bledow jest zatrwazajacy.

Hmm... niedobrze :-( bo mam sporo książek Helionu. Dlatego mam cichą nadzieję że chodzi jedynie o błędy ortograficzne :-D
adwol
Cytat
Hmm... niedobrze :-( bo mam sporo książek Helionu. Dlatego mam cichą nadzieję że chodzi jedynie o błędy ortograficzne :-D

No właśnie niestety zdarzają się im również często błędy merytoryczne i rzeczowe, których ze świecą szukać w książkach np. z WNT. To wydawnictwo idzie na ilość (w tej chwili głównie tłumaczeń), a nie na jakość.
kurtz
Witam,
Cytat
Cytat
inna warta uwagi to np programowanie w php pod windows (zoltawa okladka, nie jestem pewny tytulu). mozna w niej znalezc praktyczne informacje nt tego co i jak moze dzialac w nieco innych warunkach niz te z manuala czy ksiazek ;)

Może chodzi o "PHP4 Cwiczenia praktyczne"?
Nie. "php. Programowanie w systemie Windows. Vademecum profesjonalisty"

Pozdrawiam
smaku
Cytat
Ja proponowałbym poczytanie "PHP4. Aplikacje", chociaż sam na tej książce lekko się zawiodłem.

mowisz o tej ksiażce?
http://www.binboy.org/index.php?show=ks_rec_01.htm
menic
A jaką polecicie książkę z jakimiś już profesjonalnymi rozwiązaniami questionmark.gif
kurtz
Hej
Cytat
A jaką polecicie książkę z jakimiś już profesjonalnymi rozwiązaniami ??
php Aplikacje wzdawnictwa Robomatic. Juz bylo w watku.

Pozdrawiam
squid
A ja mam 'Czarną księge php', ksiazka ktorej mozna wiel zarzucic ale i tez wiele sie nauczyc. Autor troche chyba nie zdecydowal czy pisze dla poczatkujacych czy dla zaawansowanych bo jedne problemy omawia od podstaw o innych mowi ze jego czytelnicy powinni je znac. Ale jest duzo ciekawych rzeczy ktorych ze swieca szukac w innych pozycjach. Zalecam srednio srednio zaawansowanym. winksmiley.jpg
Fo
Cytat
"]Jest taka jedna, ktorej tytulu nie pamietam - Czarno-czerwona okladna, wydawca jest Helion smile.gif Tyle pamietam tongue.gif

czy to niechodzi przypadkiem o ksiazke gruba na prawie 800 stron o nazwie PHP4 Od Podstaw ? (Beginning PHP4) ? bardzo mnie to ciekawi .... czy to jest to -> http://helion.pl/ksiazki/php4po.htm :?:
qbba
Cytat
Nakład tymczasowo wyczerpany!

arghhhhh trudno, a moze macie cos jeszcze tongue.gif

PS. Troche mnie nie bylo, stad ten zastój smile.gif)
kurtz
Hej
Cytat
Cytat
Nakład tymczasowo wyczerpany!
W trafficu w warszawie i empiku przedwczoraj byl ;)

Pozdrawiam
spenalzo
Ewentualnie poszukaj na allegro, może tam ktoś będzie miał.
menic
Cytat

Tam żadko są. Wiem bo sam już szukałem sad.gif(
spenalzo
Cytat
Cytat

Tam żadko są. Wiem bo sam już szukałem sad.gif(

Akurat ta jest:
:arrow: http://www.allegro.pl/search.php?string=php4
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.