Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Artykuły vs Książki
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Jabol
No własnie. Wolicie się uczyć z książek czy z artykółów w internecie i gazetach? Tutaj moje rozważania.
Artykuły:
+są o tym o czym chcemy się dowiedzieć
+są konkretnie o czyms
+są pisane przez ludzi którzy są dobrzy w czymś a nie we wszystkim
+zazwyczaj mają wysoki poziom
+są free (oprócz tych w gazetach)
-są w formie elektronicznej
Ksiązki:
+zawierają dosyć obszerną wiedzę
+niektóre opisują obszernie konkretne zagadnienia
+mozna je czytac "tam i tam" ... nie tylko przed kompem
+piszą je specjaliści
-często są o wszystkim i o niczym
-często nie są konkretne
-$$$

Ja osobiście jestem za artykułami.
xenka
Niestety w przypadku artykulow mozemy liczyc jedynie na teksty w jezyku angielskim. Zastanawia mnie czemu tak malo pojawia sie dobrych artykulow w jezyku polskim. Lenistwo, brak czasu, a moze niechec do dzielenia sie wlasna wiedza? Lub brak umiejetnosci jej przekazania...

W kazdym badz razie, trzymajac sie tematu, jesli stykam sie z czyms po raz pierwszy to wole przeczytac najpierw ksiazke na ten temat. Jak juz wiem co nieco to zabieram sie za bardziej szczegolowe artykuly w sieci. Po jakims czasie siegam jeszcze raz po ta ksiazke... zdumiewajace ile wiecej z niej rozumiem po kilku miesiacach, kiedy czytam ja po raz drugi. Bynajmniej z php tak mialam :)
Jabol
<OT>
Cytat
Niestety w przypadku artykulow mozemy liczyc jedynie na teksty w jezyku angielskim.
Dlatego własnie uważam, że bez angielskiego nie ma się co nawet za php czy ogólnie coś ambitnego na kompie brać.
</OT>
uboottd
A swieta bozego narodzenia sa lepsze od wielkanocy.

Artykuły:
+są konkretnie o czyms
nie widziales jeszcze artykulu pt. lejemy wode zeby zarobic ?

jaki ma zwiazek bycie dobrym w czyms do pisdania artykulow ? Ktos ustawowo zabronil ludziom o szerszych horyzontach pisania artykulow ?

patrz po-poprzednie

artykul bedac froma niezbyt duza mozna sobie w przeciwienstwie do ksiazki wydrukowac

Ksiązki:
nie wszystkie, jest takie pewne nielubiane wydawnictwo...

j.w.

+piszą je specjaliści
jasne, nie ma ksiazki napisanej przez lebka zeby tylko zarobic.

no wlasnie - a punkt wczesniej temu zaprzeczasz

-często nie są konkretne
to juz bylo

-$$$
sa tez ksiazki za free
dragossani
Nie wspominając o tym, że granica między artykułem a książką jest bardzo płynna. Od ilu kilobajtów tekstu można mówić o książce?
Jabol
uboottd: nie miales obalac moich teori, tylko wyglosic swoja, nowa ;P. A to co ja uważam to uważam więc i tak nie ma sensu obalanie mojego zdania, tym bardziej, że zauważyłem z twojego tekstu, że nie najlepiej mnie zrozumiałeś, jak później zauważyłem głównie dlatego, że przedstawiłem swoje myśli tak, że do ich zrozumienia potrzeba paru innych, których nie przedstawiłem.
dragossani: książka mówi o czymś obszernym (albo o niczym) a artykół o jednej rzeczy i tylko konkretnie.
adwol
Cytat
No własnie. Wolicie się uczyć z książek czy z artykółów w internecie i gazetach? Tutaj moje rozważania.
Artykuły:
+są o tym o czym chcemy się dowiedzieć
+są konkretnie o czyms
+są free (oprócz tych w gazetach)
Ksiązki:
+mozna je czytac "tam i tam" ... nie tylko przed kompem
+piszą je specjaliści
-często nie są konkretne
-$$$

Ja osobiście jestem za artykułami.

Wszystko co napisałeś powyżej może się tyczyć zarówno do artykułów jak i do książek, ponieważ zarówno jedne i drugie:
:arrow: mogą być w wersji elektronicznej i papierowej
:arrow: mogą być darmowe albo płatne
:arrow: piszą je osoby znające się na temacie albo nie
:arrow: są konkretne albo leją wodę
:arrow: mają wysoki albo niski poziom
Różnica między artykułem a książką to zakres objętego materiału. Po prostu czasami materiał jest zbyt mały na całą książkę.

Nieprawdą jest, że książki nie są konkretne. To zależy od tego czy jest ona podręcznikiem, przewodnikiem czy dokumentacją techniczną.
Poziom książki/artykułu zależy od autora i wydawcy, więc jeżeli masz doświadczenie z lipnymi publikacjami z beznadziejnego wydawnictwa nie uogólniaj tego na wszystkie pozostałe.

Ja, osobiście, uważam zarówno książki jak i artykuły za równowarte.
uboottd
Pokazujac niespojnosc i nieprawdziwosc Twoich przekonan chcialem po prostu Ci pokazac jak malo sensowne jest pytanie...

PS: artykuł a nie artykół!
adwol
Cytat
Niestety w przypadku artykulow mozemy liczyc jedynie na teksty w jezyku angielskim

W przypadku książek w dużej mierze także, choć faktycznie sytuacja jest tu lepsza i poprawia się. winksmiley.jpg
[Regis]
Ja osobiscie lubie artykuly, ale tylko wydrukowane - jak nie mam mozliwosci wydrukowania (brak tuszu w drukarce smile.gif ) jakiegos tekstu, to z miejsca go olewam - malo jest rzeczy, ktorych niecierpie tak bardzo jak uwazne czytanie czegos na monitorze biggrin.gif Moze jak zakupie LCD to zmienie zdanie smile.gif Co do ksiazek - takze lubie, ale brak kasy mnie odstrasza sad.gif
menic
Uważam, że najpierw powinno zacząć sie od jakiejś książki a potem doszkalać sie artami biggrin.gif
FiDO
Ja ogolnie preferuje artykuly (no i manuale rzecz jasna biggrin.gif), ale jak jakas ksiazka jest dobra (tzn. polecaja ja ludzie ktorym ufam) to wtedy jestem gotow sobie kupic o ile nie kosztuje fortuny.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.