Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: ... ale po co ? :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
marv
Dlaczego uczycie sie php ? Jakie byly powody dla ktorych rozpoczeliscie nauke tego jezyka ? Jaki byl pierwszy w miare powazniejszy skrypt ?
Na czym pracujecie (Linux/Win) oraz skad czerpiecie wiedze i gdzie szukacie motywacji do pracy ? smile.gif

pozdr.
itsme
Dlaczego uczycie sie php ?
Bo jest prosty i logiczny
Jakie byly powody dla ktorych rozpoczeliscie nauke tego jezyka ?
nie chcialo mi sie prosic kumpla aby napisal mi skrypt
Jaki byl pierwszy w miare powazniejszy skrypt ?
hmm generowal strone laczyl sie z baza + dzialal
Na czym pracujecie (Linux/Win) oraz skad czerpiecie wiedze i gdzie szukacie motywacji do pracy ? smile.gif
Win|www+manual|tego sam musisz poszukac

pozdr.

rowniez
DeyV
1. php jest językiem zarówno prostym, jak i bardzo złożonym. Już po 2 dniach nauki można napisać bardzo dużo, ale i po 2 latach nie mozna powiedzieć, ze się umie wszystko.
Jest to rónież język bardzo przydatny. Spróbuj np. sprzedać jakiś soft napisany w C. Jeżeli nie znajdziesz jakieś firmy dla kturej bedziesz pracował - raczej nie ma szans, by zaistnieć na rynku.
W przypadku php jest torzkę inaczej. Wystarczy odrobinę umiejętności graficznych, podstawy języka php (oraz oczywiście HTML'a) by uruchomić swoje pierwsze projekty.
A za tym idą też pieniazki. Co prawda nie od razu, i na początku nie duże, (znajdź kogoś, kto bedzie chciał powierzyć duże pieniądze obcej osobie bez renomy i doświadczenia) ale i tak jest to jedno z niewielu przestrzeni w bizniesie, gdzie można zacząć zupełnie od zera i zaistnieć. I nawet nie potrzba do tego bardzo dużo czasu - ważne by ktoś Cię zauważył.
Tak było w moim przypadku, mimo że pracuję w tym języku niecałe 2 lata...
1 uruchomiony skrypt? he he, przeróbka systemu kartek internetowych, zdaje sie, że z MySQL na pliki (a to dobre, co winksmiley.jpg ) z których zrezygnowano dopiero parę msc temu smile.gif
Potem pojawiła sie konieczność napisania pracy dyplomowej, a że nie przepadałem za pascal'em ani dbase, więc wybór padł na php i MySQL. To była znaczna motywacja, spory skrypt (taki sobie mały sklepik), którego potem nieomal nie sprzedałem.
Motywacja?
hmm... proste - klienci. Mają coraz większe wymagania, i co ciekawe - gotowi są płacić coraz wiecej. Czy potrzeba wiecej?
A wiedza... Bardzo dużo nauczyły mnie fora - głownie to, choć zaczynałem na innych. I to co ciekawe - najwiecej nauczyło mnie pomaganie innym - bo nie raz zdarzyło sie, że by komuś pomóc, musiałem sie mocno nagłowić, coś napisać lub przestudiować dokładnie jakiś dział manuala.
Poza tym oczywiście, manual (chyba żaden inny język nie ma tak dobrej dokumentacji), serwisy typu www.Zend.com, http://www.phppatterns.com/ itp. oraz kilka ksiazek - choc te nie przydały sie na zbyt wiele.
Warto też sięgać do gotowych skryptów, poznawać je, czasem spróbować rozbudować lub przerobić.
No i pisać, pisać, pisać.... smile.gif
Jabol
lubie to uczucie
kwiateek
Cytat

moze dlatego ze jest popularny, wiem tyle ze zachecil mnie do nauki moj znajomy.
Cytat

Udoskonalenie swojej pracy nad serwisem (system zarządzania treścią).
Cytat

Kompleksowy a zarazem bardzo prosty system zarzadzania trescia napisany na podstawie sciagnietej ksiegi gosci smile.gif
Cytat

Linux,
wiedze czerpie z gazet, serwisow informacyjnych, dokumentacji, grup i for dyskusyjnych, i z google'a...

Pozdrawiam.

pozdr.
delorian
Ogromne możliwości, prostota nauki, popularność...

Szukałem języka do pisania pracy dyplomowej obejmującej tworzenie internetowych serwisów bazodanowych. Java była za cieżka jak na mój uprzedni umysł, a ASP, hmmm, przecież to M$ biggrin.gif

Pierwszy był jednocześnie poważniejszy - "dziennik nauczycielski"

Na czym pracujecie (Linux/Win) oraz skad czerpiecie wiedze i gdzie szukacie motywacji do pracy ?
Design & Developing - Win, Testing - Linux, Final Project - Linux. Ogólnie Win daje mi narzędzia a Linux środowisko.
xeonderator
Cytat
Dlaczego uczycie sie php ? Jakie byly powody dla ktorych rozpoczeliscie nauke tego jezyka ? Jaki byl pierwszy w miare powazniejszy skrypt ?

pozdr.

No html znam to powinienem zacząć php smile.gif

No licznik z przykładu ale działa smile.gif
Na czym pracujecie (Linux/Win)
Mam 2 systemy smile.gif
oraz skad czerpiecie wiedze
ze stron i z bibloteki (polecam ci php od podstaw poszukaj se to znajdziesz)
Motywacji questionmark.gif
Motywuje sie hehe może bez komentarza smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.