Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Oskryptowanie do zarzadzania projektami
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Seth
Szukam ostatnio aplikacji do zarzadzania projektami, grupami i bledami.
Natrafilem na kilka ale interesuje mnie Wasza opinia.

Jaki byscie polecili, ktory wg. Was jest najlepszy?
seaquest
Trac napisany w Pythonie
Collaboa napisana w Ruby on Rails
Seth
Track jakos mnie nie przekonuje. To edytowanie wszystkiego jak w wiki wg. mnie nie jest dobrym rozwiazaniem.

Co do Collaboa to coz... nawet nie uzysklo wersji 1.0, wiec takie skrypty mnie nie interesuja.
seaquest
Ja korzystam z Traca. Mnie akurat odpowiada ten wiki-style. Poza tym jest świetnie zintegrowany z SVN.

Fakt, że Collaboa, to dopiero wersja rozwojowa, ale testowałem ją u siebie i całkiem fajnie się z tego korzysta.
splatch
W php jest eGroupWare plus inne projekty ale są one kiepsko zintegrowane CVS/SVN i w zasadzie oferują tylko wystawianie ticketów. Miałem przez dłuższy czas do czynienia z wyżej wymienionym oprogramowaniem i przyznam, że jest to przerost formy nad treścią. Jest również dotproject z którego korzystałem przez około 2 tygodnie, wrażeń brak.

Jeśli potrzebujesz miejsca gdzie możesz prowadzić dokumentację oraz prostego zarządzania zadaniami to trac jest obecnie chyba najlepszą propozycją.
Seth
dotproject wyglada bardzo ciekawie. Ma wiekszosc opcji, ktore mi sa potrzebne i ladnie koloruje zdarzenia. Chociaz przydal by sie nieco bardziej stonowany skin winksmiley.jpg

Bede musial go dluzej potestowac.
seaquest
A może po prostu zainstaluj samo Wiki.
Ja oprócz traca, który stosuję do zarządzania projektami korzystam jeszcze z Instiki do robienia sobie luźnych notatek. Minimalistyczny wygląd (nie to co MediaWiki) i textile do formatowania to wszystko czego mi trzeba.
Seth
seaquest: ale mnie wiki totalnie nie satysfakcjonuje.
Potrzebuje miec mozliwosc tworzenia projektow, grupowania ich, przydzielania zadan uzytkownikom, a Ci moc na bierzaco opisywac stan prac, dostrzezone bledy projektowe, dodawac notatki o aplikacji, umieszczac dokumentacje etc.
Dodatkowo potrzebny jest mi system zarzadzania zglaszanymi bledami itp.

Wiki tutaj raczej nie spelni moich oczekiwan i spowoduje, ze wszystko bedzie porozwalane i malo przejrzyste. Nie zmusze zewnetrznych klientow do tego aby zawsze starali sie pisac tak i tak, skoro maja mozlwiosci formatowania tekstu jak im sie pdoba.
seaquest
No tak to się zgadza.
Na Twoim miejscu jednak bym zastosował traca + aplikacja dla klientów, gdzie mogą łatwo zgłaszać błędy. Myślę, że nie powinno być problemu ze zrobieniem czegoś takiego.
acztery
płatne ale super http://www.basecamphq.com/
Seth
Basecamp znam smile.gif
Bodajze z tego projektu wyluskali RoRa i dali go swiatu ;D

Ale niestety jest to hostowane na zewnetrznych serwerach, wiec odpada :/
Fipaj
http://activecollab.com

ActiveCollab - taki BaseCamp pisany w PHP5, dopiero wersja 0.6, ale fajny smile.gif
pawel_k
moze flyspray?
NuLL
Cytat(pawel_k @ 23.08.2006, 21:27 ) *
moze flyspray?

Flyspray to tylko system sledzenia bledow winksmiley.jpg

Co do systemow - dotProject + Mantis - oba mozna latwo zintegrowac smile.gif Bugtracker to jest to czego brakuje dotProject-owi smile.gif

Pozdrawiam
pawel_k
Cytat(NuLL @ 23.08.2006, 23:38 ) *
Flyspray to tylko system sledzenia bledow winksmiley.jpg

tak, ale Seth podał swoje wymagania i flyspray je spełnia (przynajmnie większość winksmiley.jpg ), dlatego go umieściłem...
nasty
Bardzo mnie dziwi czmu nikt nie wspomnial o darmowych i chyba b.dobrych :
- SourceForge ( do sciagniecia na stronie sf.net (~500MB) )
- GForge ( tylko na *nix )

Pozdarwiam
TOTALNY_AMATOR
Cytat(Seth @ 21.08.2006, 15:03:31 ) *
seaquest: ale mnie wiki totalnie nie satysfakcjonuje.
Potrzebuje miec mozliwosc tworzenia projektow, grupowania ich, przydzielania zadan uzytkownikom, a Ci moc na bierzaco opisywac stan prac, dostrzezone bledy projektowe, dodawac notatki o aplikacji, umieszczac dokumentacje etc.

Moze napisac ktory program wybralaes i dlaczego? Tez poszukuje czegos takiego i jestem ciekawy jak tam Twoje doswiadczenia. Generalnie wymagania sa podobne z tym ze moj program ma usprawnic prace male grupy ludzi (w porywach 15-20 osob).

No chyba ze ktos ma jakies inne propozycje?!

pozdr
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.