Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: temat nie na to forum
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Aven
witam,

wiem ze pewnie ten temat zaraz zostanie zablokowany ponieważ absolutnie nie nadaje się na to forum. Jeśli administrator zdecyduje że ma go tutaj nie być uszanuje taką decyzję i szczerze mówiąc się z nią zgodzę.

Przedstawiam jednak problem bo jest dosc ciekawy a mój znajomy na jutro potrzebuje rozwiązania :-)
Jest to zadanie rangi matematycznej i w 100% życiowe.

::
Trzy pokoje płacą ryczałt za ogrzewanie w równej wysokości. Administracja rozlicza te trzy pokoje jako jednego odbiorcę. Pierwszy pokój zużył 23% ogrzewania, drugi 44%, trzeci zaś 33%. Po zakończeniu roku otrzymali zwrot 1930 zł. Ile należy się zwrotu poszczególnym pokojom ?
::

Jak ktoś ma ochotę żeby pogłówkować zapraszam tongue.gif i pozdrawiam.
adwol
Cytat
wiem ze pewnie ten temat zaraz zostanie zablokowany ponieważ absolutnie nie nadaje się na to forum. Jeśli administrator zdecyduje że ma go tutaj nie być uszanuje taką decyzję i szczerze mówiąc się z nią zgodzę.

Zablokowany to może nie, ale z całą pewnością przenisiony do hydeparku. winksmiley.jpg
Cytat
Trzy pokoje płacą ryczałt za ogrzewanie w równej wysokości. Administracja rozlicza te trzy pokoje jako jednego odbiorcę. Pierwszy pokój zużył 23% ogrzewania, drugi 44%, trzeci zaś 33%. Po zakończeniu roku otrzymali zwrot 1930 zł. Ile należy się zwrotu poszczególnym pokojom ?

W/g mnie potrzeba w tym zadaniu znać kwotę jaką pierwotnie zapłacono administracji.
Niech x oznacza tą kwotę. Jeśli dobrze zrozumiałem to każdy pokój płacił równo po 1/3 tej kwoty czyli x/3. Tak naprawdę to zapłacili x-1930 ponieważ był zwrot pieniędzy. Pokoje powinny więc zapłacić następujące kwoty:
:arrow: A -- 0.23 * (x-1930)
:arrow: B -- 0.44 * (x-1930)
:arrow: C -- 0.33 * (x-1930)
czyli poszczególne pokoje nadpłaciły:
:arrow: A -- x/3 - 0.23 * (x-1930) = 31/300 x + 443,9
:arrow: B -- x/3 - 0.44 * (x-1930) = -32/300 x + 849,2
:arrow: C -- x/3 - 0.33 * (x-1930) = 1/300 x + 636,9
i tyle powinny dostać.
Widać, że istnieje sytuacja kiedy pokój B będzie musiał dopłacić (gdy sumaryczna zapłacona pierwotnie kwota jest mniejsza od 7961,25 zł).

Takie jest rozwiązanie? smile.gif
Seth
php (?) => Hydepark
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.