Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: MD5
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
BugsBunny
Witam,
do dziś myślałem że mając zakodowane hasła w MD5 moge się czuć bezpiecznie. Lecz jednak do dziś, bo oto kolega przesłał mi stronę która rozkodowuje hasła zakodowane algorytmem MD5. Nie ma tam algorytmu rokodywującego lecz 2500000 wpisów do bazy danych i następuje poównanie wpisanego hasła z hasłem w bazie danych.
Myślę sobie pewnie tylko popularne hasła, wpisuje swoje hasłełko zakodowane w MD5 i co widzę moje hasełko rozkodowane.

Czy moge jakoś dodatkowo zabezpieczać hasła w bazie danych questionmark.gif?
tiraeth
md5 na sha1 i później znowu sha1 biggrin.gif

Rozwiązań jest wiele...
hwao
ustaw haslo wiecej niz 8 znaków i tyle smile.gif
tiraeth
A najlepiej takie ze wszystkimi znakami haha.gif
My4tic
Robisz co chcesz - ważne żeby zmienić standardowy hash. Dodaj jakiś string przed zhaszowaniem, podmień np. 3ci znak, utnij ostatnie 2 znaki, zrób sha1 > md5, zamień wszystkie 'a' w stringu na '2jty' - możliwości jest wiele... Trzeba tylko pamiętac żeby później podczas logowania zrobic ze stringiem to samo co przy dodawaniu do bazy więć nie można dodawać np. jakiś losowych znaków podczas kodowania.
Seth
Mozesz tez uzyc sha256 (chyba nie odkryto ostatnio "kolizji" w tym algorytmie ?).

Implementacja w php:
http://dev.barad-dur.nl/sha256/
Denver
Offtopikowo:
Cytat(BugsBunny @ 7.09.2006, 19:43:32 ) *
Myślę sobie pewnie tylko popularne hasła, wpisuje swoje hasłełko zakodowane w MD5 i co widzę moje hasełko rozkodowane.

No i na tym polega ten słaby punkt, jakim jest ciekawość. Jeśli masz dobre hasło, to gdybyś go nie wpisał do formularza, móglbyś spać spokojnie.
nospor
Cytat
No i na tym polega ten słaby punkt, jakim jest ciekawość. Jeśli masz dobre hasło, to gdybyś go nie wpisał do formularza, móglbyś spać spokojnie.

@Denver tylko ze tam wpisal koles hasha i otrzymal rozkodowane, a nie na odwrót winksmiley.jpg
Co nie zmienia faktu ze niektorzy wpisuja haslo jawne smile.gif

ps: zamykam. Niemalze identyczny topic juz jest:
http://forum.php.pl/index.php?act=ST&f=1&t=44156
KOntynuujmy w jednym
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.