Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: problem z hdd - brakuje 8GB
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Anarion
Mam problem smile.gif
Posiadam dysk twardy IBM 40 GB (nie pamietam juz jaki model), kupowalem go kiedy jeszcze mialem stara plyte glowna ktora widziala go tylko jako 32 GB (ustawialo sie zworke ktora przestawiala dysk na 32), wtedy wiec skorzystalem z aplikacji ze strony IBMa ktora przestawila mi to na 40GB (nazywalo sie chyba DYnamic Drive Overlay, osadzalo sie w bootsectorze). Potem z tego zrezygnowalem i powrocilem do 32 GB. Teraz mam nowa plyte glowna i zworke ustawiam normalnie na master, bez zadnego limitu ale pokazuje mi tylko 32 gb. Jak odzyskac te pozostale 8?
orson
witam ...

jezeli miales 32 gb z 40 gb i taka partycje ustawiles to zeby "odzyskac" te 8 gb musisz usunac partycje i zalozyc nowa lub uzyc partition magica i przestawic rozmaiar z 32 na 40 ... jezeli bedziesz uzywal partitoo magica to nie tracisz zadnuch danych ...

cya
menic
Moja rada....
NIE UŻYWAJCIE PM
spenalzo
Ja tam nigdy nie ufałem programom, które zmieniały partycje 'w locie'.
Do partycjonowania używam świetnego (irańskiego chyba) programiku Ranish Partition Manager - obsluguje wiekszosc partycji i pomaga tam gdzie windowsowe partycjonery zawodzą.
orson
witam ...

rownierz go uzywam [ranisha] a pm ma tylko 1 zalete ... wlasnie zmiany w locie ... i operacje typu poszezanie, zmniejszanie ma doskonale opracowane ... wiec nie ma sie czym przejmowac ... 1 rada ... scandisk i defrag przed jaka kolwiek ingerencja ...

cya
Anarion
No ja tez mam zle doswiadczenia z PMem, juz raz mi zalatwilo tak ze musialem tworzyc partycje od nowa, ale to bylo dawno i dlatego ze nie robilem defraga przedtem, tak to bylem nawet zadowolony z resizingu i przesuwania. Ale nie o tym mialem, u mnie to nie partycja ma 32GB, a dysk. Mam primary 4gb i extended 28gb, i nic wolnego miejsca. Nawet pisze w PMie: Disk 1 -32247 MB sad.gif Moze cos w bootsectorze jest nie tak albo cos??
spenalzo
Zobacz przy pomocy Ranisha, wydaje powinien pokazać dodatkowe miejsce. Pamietaj ze najlepiej go z dyskietki uruchomić.
menic
Ranish żądzi. Z jego pomocą można zrobić chyba wszystko łącznie ze zmianą wielkości partycji. Własnie on uratował resztę z dysko co pozostało po działaniu PM :wink:
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.