Pisze sie je w XULu + JavaScript o ile mi wiadomo

Ale wiecej opowie Ci pewnie MMP
Natomiast wg. mnie troche dziwne pytania zadajesz.:
"W czym napisac system informatyczny i czy w Delphi bedzie mozna wyslac maila"
Wiekszosc dzisiajszych jezykow i systemow programwoania ma dostep do przeroznych bibliotek. Obslugi sieci, drukarek, maili etc.
Wwybor w czym to bedziesz pisal jest podyktowany nie tyle mozliwosciami danego jezyka, chociaz i to ma swoje znaczenie ale tym czy system ma byc przenosny, ma byc dostepny przez www czy tez ze klient optuje za danym rozwiazaniem lub tez czy dana platforma spelnia wymagania co do szybkosci dzialania.
No i oczywiscie dochodzi jeszce najwazniejsze: czy sam jestes w stanie programowac w danym jezyku.
Po Twoich pytaniach mam raczej wrazenie, ze nei do konca znasz sie na niektorych "problemach".
Piszesz o przenosnosci danych w konekscie jezyka programowania? Przeciez dane nie musisz zapisywac jako kod PHPa czy Delphi.
Baza danych, pliki CSV, XML... na tym opiera sie przenosnosc danych, a nei na platformie programistycznej jakiej uzywasz (pisze troche skrotem myslowym ale mam nadzieje, ze wiadomo o co chodzi).
Inna sprawa to pytanie o wysylanie maili przez Delphi. To sa raczej podstawy i nie sa uzaleznione od jezyka programowania, a od Twojej wiedzy na jego temat.
Jezeli masz problemy z odpowiedzeniem sobie na pytanie czy dany jezyk wspiera jakas funkcjonalnosc to albo przestudiuj manual albo daj sobie spokoj, bo w trakcie pracy moga wyniknac rzeczy, ktore nie przeskoczysz tak szybko jak bys pisa lw jezyku, ktory znasz - a przeciez terminy oddania aplikacji sie nagle nie rozszerza.
Co do pytania:
"lepiej pisac to w delphi czy php da rade"
php na pewno da rade. Sam kiedys pisalem podobny system w php i MySQL.
Ale jezeli maja to byc aplikacje okienkowe to PHPa lepiej w to nie mieszac i wybrac Delphi skoro w nim juz pisales.