Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: W czym to pisac..
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
trucksweb
planuje napisanie dla swojej firmy a moze potem i na sprzedaz cos co polaczy w sobie m.in.
(kolejnosc jest wazna- co mi bardziej potrzebne i co zrobie jako pierwsze)
1) system do wystawiania fvat. automat do wstawiania towarow, danych mojej firmy, kontrahentow- baza kontrahentow- tel. dane kontaktowe itp, obliczanie podatkow, formy platnosci, szablon fvat,
2) stany magazynowe- po wystawieniu fvat na dany produkt automatycznie zmniejszanie stanu w magazynie. Dodawania produktow- w skrocie zarzadzanie. Drukowanie list produktow, ulotek i katalogow- szablony, przy produktach opis producenta lub link do strony z opisem produktu
3) CRM- dane kontrahentow, wyszukiwanie, tel kontaktowe, drukowanie list, itd

lepiej pisac to w delphi czy php da rade. jeszcze nie wiem czy bedzie do szlo przez siec czy tylko na jendej stacji roboczej.
tiraeth
To już zależy od Ciebie, ale moim zdaniem powinieneś postawić na prawdziwe języki pisania aplikacji, żeby były w miarę stand-alone smile.gif
trucksweb
tez tak myslalem, z php moze byc duzo problemow gdy bede chcial przechowac dane lub je przeniesc miedzy stacje robocze. Niby dane moge eksportowac do plikow xml czy sql ale troche sie obawiam klopotow.
Z drugiej strony czy w delphi bede mogl np. wysylac np. listy produktow mailem ? albo jak zabezpieczyc dane przed utrata z powodu awarii komputera- tu nie beda wysylane na oddzielny serwer ?- no i jak rozwiazac problem gdy dodam uzytkownika z drugiej czesci polski zeby mial dostep do chocby czesci aplikacji ?

//moze nie to forum, ale zastanawiam sie nad wyborem php(razem z xml,html) i delphi
MMP
Ja aplikacje 'wyższej użyteczności' opieram o własne rozszerzenia Mozilli Firefox. Wszystko jest pod ręką, a i zasobów większych to nie bierze do FireFox jest prektycznie zawsze uruchomiony.
trucksweb
a w czym je sie pisze ? i czy sa bezpieczne?
Seth
Pisze sie je w XULu + JavaScript o ile mi wiadomo winksmiley.jpg
Ale wiecej opowie Ci pewnie MMP

Natomiast wg. mnie troche dziwne pytania zadajesz.:
"W czym napisac system informatyczny i czy w Delphi bedzie mozna wyslac maila"

Wiekszosc dzisiajszych jezykow i systemow programwoania ma dostep do przeroznych bibliotek. Obslugi sieci, drukarek, maili etc.
Wwybor w czym to bedziesz pisal jest podyktowany nie tyle mozliwosciami danego jezyka, chociaz i to ma swoje znaczenie ale tym czy system ma byc przenosny, ma byc dostepny przez www czy tez ze klient optuje za danym rozwiazaniem lub tez czy dana platforma spelnia wymagania co do szybkosci dzialania.

No i oczywiscie dochodzi jeszce najwazniejsze: czy sam jestes w stanie programowac w danym jezyku.

Po Twoich pytaniach mam raczej wrazenie, ze nei do konca znasz sie na niektorych "problemach".
Piszesz o przenosnosci danych w konekscie jezyka programowania? Przeciez dane nie musisz zapisywac jako kod PHPa czy Delphi.
Baza danych, pliki CSV, XML... na tym opiera sie przenosnosc danych, a nei na platformie programistycznej jakiej uzywasz (pisze troche skrotem myslowym ale mam nadzieje, ze wiadomo o co chodzi).

Inna sprawa to pytanie o wysylanie maili przez Delphi. To sa raczej podstawy i nie sa uzaleznione od jezyka programowania, a od Twojej wiedzy na jego temat.
Jezeli masz problemy z odpowiedzeniem sobie na pytanie czy dany jezyk wspiera jakas funkcjonalnosc to albo przestudiuj manual albo daj sobie spokoj, bo w trakcie pracy moga wyniknac rzeczy, ktore nie przeskoczysz tak szybko jak bys pisa lw jezyku, ktory znasz - a przeciez terminy oddania aplikacji sie nagle nie rozszerza.

Co do pytania:
"lepiej pisac to w delphi czy php da rade"

php na pewno da rade. Sam kiedys pisalem podobny system w php i MySQL.
Ale jezeli maja to byc aplikacje okienkowe to PHPa lepiej w to nie mieszac i wybrac Delphi skoro w nim juz pisales.
Sh4dow
Cytat
tez tak myslalem, z php moze byc duzo problemow gdy bede chcial przechowac dane lub je przeniesc miedzy stacje robocze. Niby dane moge eksportowac do plikow xml czy sql ale troche sie obawiam klopotow...

No wiesz jesli chcesz robic problemy to je bedziesz miał. Nie widze żadnej winy po stronie tych formatow abys uzyskał pełną funkcjonalność jaką potrzebujesz. Masz jeszcze webServises (SOAP, XML-RPC) ktore sa niezalezne od platform.
Jesli chodzi o język, to jak ci wygodniej, jakie zastosowania będą. Jest troche dużo zależności żeby powiedzieć to jednoznacznie. Ale jeśli tutaj piszesz ten temat to zapewne napiszesz to w php.

Jeśli chodzi o kolejnosc to zastanów się. Bo praktycznie jest tylko jedna logiczna kolejność.
Pierwszy jest CRM, póżniej stany magazynowe, a na koncu faktury itd.
Żeby wystawic fakture potrzebujesz jakies dane z magazynu i dane klienta, wiec na koniec, CRM i magazyn to raczej juz dowolna kolejnosc ale ja bym zaczoł od CRM'a. Ale nie koniecznie.
Powodzenia w pisaniu
trucksweb
dzieki. w delphi nie pisalem jeszcze takiego programu i troche boje sie tego srodowiska, ale widze ze jakos bez problemow idzie mi jego uczenie sie.
Terminow nie mam- bo to dla mojej prywatnej firmy jest planowane wiec nie musze sie bac, ze cos dlugo zejdzie.

Po wypowiedzi sklaniam sie raczej do delphi.

//
wiem, ze dane mozna eksporowac i wtedy je przenosic. Problem polega na tym, ze w php musze wgrywac skrypt,baze danych, katalogi itd a w delphi robie instalator i wszstko idzie z automatu.
dr_bonzo
trucksweb: co ty pleciesz. Instalujesz JEDEN serwer z php i reszta a userzy maja tylko przegladarke internetowa, poza tym dane masz w jednym miejscu.
Ace
Czujesz sie pewnie w php - pisz w nim. Tak jak napisal dr_bonzo, baza danych mysql/postgres zapewni ze zawsze wszyscy uzytkownicy maja dostep do aktualnych danych przez serwer z obsluga php'a. Jesli nie czujesz sie na silach w Delphi, badz innym jezyku niz php, wybor jest prosty.
nasty
Cytat
Problem polega na tym, ze w php musze wgrywac skrypt,baze danych, katalogi itd a w delphi robie instalator i wszstko idzie z automatu.

W php tez mozna to zautomatyzowac, sciagnij sobie ez, typo3 czy inne app w php w wesji "Windows Installer"
NuLL
A nie lepiej zrobic centralny serwer danych odpowiadajacy np XMLem i pisac sobie klienty w dowolnym jezyku questionmark.gif snitch.gif
trucksweb
to juz troche wyzsza szkola jazdy.
Raczej juz wybralem jezyk- znalazlem ksiazki w ktorych sa w pewnych momentach-przykladach rozwiazania, ktore mnie interesuja wiec jakies wsparcie juz mam smile.gif

jesli bede mial czas to przerobie program na php i zobacze, ktorej wersji uzywac a ktora moze sprzedawac smile.gif
dzieki wszystkim za opinie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.