Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: masowy mailing krocej mowiac spam :)
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
zalew
mam system mailingu w zaleznosci od przynaleznosci do kategorii itp...no i wsio ok bo serwis ma teraz malo userow... jak bedzie ich kilkaset tysiecy moze byc gorzej... jak sprawnie przeprowadzic sam moment 'wyslij' ...dawac odstep czasowy? jaki bedzie wystarczajacy odstep czasowy miedzy kolejnymi mail() zeby serw sie nie polozyl spac ?

pozdr..
adwol
Nie wiem czy sam sobie nie robie niedźwiedziej przysługi pomagając Ci, bo moge być na tej liście.

To czy zapchasz serwer pocztowy czy nie zależy od wielu czynników i parametrów tego serwera więc Ci nie podam konkretnej odpowiedzi. Niestety trzeba z tym troche poeksperymentować żeby dobrze wszystko dostroić. Uwagi:
:arrow: Staraj się grupować listy po takiej samej treści i wysyłać jako jeden do wielu nadawców (podawanych w envelopie). Będzie to generowało mniej zadań w kolejce co pomoże MTA i być może zmniejszy ruch sieciowy.
:arrow: Dowiedz się do ilu maksymalnie możesz wysłać odbiorców jeden list i wysyłaj listy w takich paczkach, ale gdy ta wartość jest duża (>10000) lub nieograniczona to nie przesadzaj i nie wysyłaj wszystkiego naraz.
:arrow: Dowiedz się ile miejsca możesz zająć w spoolu serwera. Jeśli serwer jest wydajny to opóźnień praktycznie nie musisz stosować, tylko kontrolować czy nie zapchasz spoola. MTA sobie sam powoli rozładuje kolejke.
:arrow: Uzgodnij wysyłanie takiego spamu z administratorem serwera przez który będziesz to robił (jeśli oczywiście nie jesteś to Ty). Może Ci on pomóc w dobraniu dobrych parametrów, a na pewno unikniesz w ten sposób przykrej niespodzianki zablokowania Twojej maszyny z powodu nadużycia.

PS. IMHO temat nadaje się do Hydeparku.
zalew
dzieki za odpowiedz..

moze i sie nadaje smile.gif ale slowo spam uzylem z przymruzeniem oka bo naprawde jest to zlecenie dla konkretnej grupy docelowej jaka sa lekarze i farmaceuci... a newsletter ma isc do konkretnych specjalizacji... a ze program to program to moge go pozniej gdzie indizej sprzedac gdzie baza bedzie wieksza stad chcailbym juz sobie zrobic zabezpieczenie na tego typu problem...
opcje kilku adresatow na raz raczej wykluczam, bo mail wyglada mniej osobiscie, chyba rozumiesz..zreszta wymagania odgorne smile.gif

dzieki za rady, pomoga mi
pozdrawiam
itsme
Cytat
PS. IMHO temat nadaje się do Hydeparku.

Zgodnie z sugestia
BzikOS
Cytat
:arrow: Staraj się grupować listy po takiej samej treści i wysyłać jako jeden do wielu nadawców (podawanych w envelopie).

Jak?
adwol
Cytat
Cytat
:arrow: Staraj się grupować listy po takiej samej treści i wysyłać jako jeden do wielu nadawców (podawanych w envelopie).

Jak?

Ale co jak? Jak pogrupować czy jak wysłać do wielu odbiorców? Oczywiście miało być odbiorców a nie nadawców, mój błąd.
BzikOS
Jak wysłać jednego meila do xxx odbiorców bez stosowania funkcji mail() w pętli, a z wykorzystaniem envelope?
BzikOS
Czy w ten sposób:

[php:1:b0ce44a6c2]<?php
mail("adresat1@mail.com, adresat2@mail.com, adresat3@mail.com", "Temacik", "blah");
?>[/php:1:b0ce44a6c2]
:?: :?:
adwol
Cytat
[php:1:280c81a705]<?php
mail("adresat1@mail.com, adresat2@mail.com, adresat3@mail.com", "Temacik", "blah");
?>[/php:1:280c81a705]

To Ci chyba doda naraz oba te adresy do To:. Ja myślałem o bezpośrednim wywoływaniu sendmaila, albo użyciu klasy PEARowej Net_SMTP.
BzikOS
Cytat
mail() automatycznie wysyła wiadomość określoną w treść do odbiorcy określonego w do. Można wysłać wiadomość do kilku odbiorców na raz, wypisując ich adresy po przecinku w argumencie do.

Cytat
Ja myślałem o bezpośrednim wywoływaniu sendmaila.
A jeśli nie ma sendmaila?
adwol
Cytat
A jeśli nie ma sendmaila?

To zonk. :wink: Zostaje Net_SMTP.
DeyV
aby to ułatwić, warto zaprzyjażnić sie z http://phpmailer.sourceforge.net/
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.