Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [news][link]php i Microsoft
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Cysiaczek
Łot poczytojcie sobie smile.gif

http://www.idg.pl/news/101878/Microsoft.db...nosc.z.php.html
kszychu
Żeby tylko nie zaowocowało to w przyszłości przejęciem Zend Technologies przez Microsoft...
Sabistik
/me mlaska
W wortalu już wisi od wczoraj. ;p
Cysiaczek
laugh.gif no faktycznie... będę musiał wyrobić sobie odruch sprawdzania częściej niż raz w tygodniu.
MMP
Cytat
Żeby tylko nie zaowocowało to w przyszłości przejęciem Zend Technologies przez Microsoft...

Wtedy za językiem staneły by poważne pieniądze, i dobry support.
Sabistik
Chyba raczej zamkniecie projektu i wypromowaniem w końcu własnego produktu (ASP). ;p Nie raz się już tak zdarzało.
MMP
Myślisz że microsoft jest tak głupi by zamykać projekt z którego korzysta ...(bardzo dużo webmasterów) jak może na tym zarobić. Np. komercyjna wersja FW dla firm? Możliwości mają pełno.
Cysiaczek
Cytat(MMP @ 2.11.2006, 12:50:37 ) *
Myślisz że microsoft jest tak głupi by zamykać projekt z którego korzysta ...(bardzo dużo webmasterów) jak może na tym zarobić. Np. komercyjna wersja FW dla firm? Możliwości mają pełno.

Niestety - Microsoft robił tak w przeszłości nie raz - Niby współpracował z jakąś firmą... a kiedy już poznał całą skrywaną do tej pory technologię tejże firmy - nagle zrywał układy i w krótkim czasie wydawał własny "nowatorski" program, czy technologię.
mike
~Sabistik, ~Cysiaczek przykłady proszę.

Chyba żartujecie twierdząc że Microsoft zakończy życie języka, w którym pisze kilka milionów programistów.

Ja z kolei jestem za tym żeby coś wreszcie stanęło za php a nie jakiś tam Zend, który w zasadzie nic nadzwyczajnego dla php nie zrobił.
NuLL
MS zakonczy zycie ASP.net questionmark.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif
enigma
Cytat(NuLL @ 2.11.2006, 14:35:29 ) *
MS zakonczy zycie ASP.net questionmark.gif laugh.gif laugh.gif laugh.gif

a czemu by nie, bardzie opłaciło by się imp prompwać php tongue.gif
nasty
A mi sie wydaje ze to bedzie dobre dla php jak bedzie przejety przez Microsoft, Otuz Microsoft jest Gienialnym tworca/projektantem/(i wszystko co najlepsze) oprogramowania, oczywiscie ma kilka wpadek jak np smIEci ale pozatym wiekszost technologji Microsoft jest dobrze zaplanowana.

Jak php bedze wlasnoscia Microsoft-u, to napewno sie polepszyt jego stan poprzez przebudowanie jezyka i wprowadzenie wiekszych zmian niz php 6 ma wprowadzic.

Co do zlikwidowania php to jest bardzo malo prawdopodobne poniwasz php i tak jest open source i jakby microsoft zamknela zenda to i tak fani tego jezyka beda na walsna reke (badz tez zrobio sobie fundacje) kontynulowac jego twozenie, a po drugie to inwestowanie w kupno zenda tylko po to zeby go zamknac ? no niowiem.

W przypadku kiedy php przyejdzie do Microsoftu to mysle ze bedzie promowana jako jezyk do robiena malych stron (bo to jest gluwne zastosowanie php - oczywiscie sa wyjatki ale i tak beda zawsze wyjatkami) a ASP.NET juz do "Enterprise".

Pozatym php wtedy "dostanie" napewno fajne IDE, bedze poukladana kierarchie klas i jakas przyzwoita forma nazewnictwa funkcji, klas, itd. aha i jeszcze MSPD (Microsoft Certified php Developer) lepiej brzmi niz Zend Certified php Engineer. tongue.gif

Cytat
~Sabistik, ~Cysiaczek przykłady proszę

A moge ja? winksmiley.jpg jakis czas temu Microsoft przjela firme Navision tworzaca oprogramowanie dla przedciebiorctw, i po kilku latach doskonalenia wypuscia Microsoft Dynamic ktore jest o niebo lepsze od starego systemu

--edit: I przypomnial mi sie jeden punkt ktory jest nalepszy dla nas - czyli programistow php, Otuz microsoft bardzo dba o swich programistow poprzez otwieranie i sponorowanie roznych spolecznosci, MSDN TV, i wiele wiele innych tego typu dzialanosci - wystarczy wejsc na msdn.com
Pozdrawiam
hwao
Ja chce php.NET :-)
UDAT
PHP4MONO
Cysiaczek
@mike_mech - Polecam książkę Jamesa Wallance'a pt. "Bill Gates i jego imperium Microsoft". Jest tam trochę przykładów i wogóle sporo o filozofii tej firmy. (To dość stara książka)

Prędzej MS uczyni z php język niszowy niż zastąpi nim swoje rozwiązania. W najlepszym razie znów będzie Personal Home Page, bo po prostu nie będzie wsparcia ohmy.gif

Pozdrawiam.
Turgon
Microsoft doszedł do tej hegemoni niszcząc swych konkurentów. Ten pomysł wcale mi się nie podoba.
Z resztą nastym... Nie chce by Microsoft dotykał tego języka. Ja go lubię takim jakim jest. Wszyscy na niego narzekacie, a mimo wszystko używacie i co z tego wynika?
Cysiaczek
Jeśli ktoś szuka konkretów i jeszcze nie dotarł do nich, to proszę (po angielsku) http://www.zend.com/company/zend_news/anno...server_platform
Sabistik
Bo wcale tego w newsie u nas nie ma (:
Zbłąkany
Wszystko fajnie, tylko coś czuję, że jak Microsoft przejmie php (nie sądzę, aby tak się stało) to wtedy php może być windows only sad.gif .
Speedy
Cytat(Zbłąkany)
coś czuję, że jak Microsoft przejmie php (nie sądzę, aby tak się stało) to wtedy php może być windows only sad.gif .

To wtedy nikt nie będzie korzystał MS php, tylko starego php, które jest multiplatformowe tongue.gif. Poza tym, po co ograniczać możliwości? Microsoft już ma monopol w wielu dziedzinach IT - starczy mu winksmiley.jpg. Zresztą i tak mniejsza część serwerów www stoi na Windowsie, więc automatycznie ograniczyłoby to dostępność tego języka, a tak naprawdę nie wiadomo, co MS zamierza. Nawet jeśli stworzy swój własny ekwiwalent dla php, to i tak wszyscy programiści nie rzucą jednego dnia php w szary kąt i nie zaczną od razu korzystać z nowego (zapewne płatnego) środowiska Microsoftu.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.