Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: php i html
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
rafal579
witam !

Postanowilem sie uczyc php na kursie pisze ze musze umiec takze html ale po co questionmark.gif

Czy moglby ktos podac mi na prostej stronce uzycie php i html'a razem bardzo prosze .
W html'u pliki sa zapisywane jako "plik.html" natomiast w php "plik.php" wiec jak to sie ma do siebie ?
Byc moze bede mosial nauczyc sie pisac w php dlatego prosze o kilka słów wyjasnienia.

Jezeli ma ktos fajnu kurs php a dokladniej potrzebuje informacje jak napisac ksiege gosci ,logowanie i rejestracje.

Prosze o pomoc i przepraszam za takie ptroblemy smile.gif

pozdrawiam
MrMag
php to logika aplikacji a html to to, co widzi uzytkownik. krotko mowiac php generuje html smile.gif

ps: oczywiscie html to tylko jeden ze sposobow prezentowania danych. moze to byc tez xml, pdf itp
rafal579
a jak to sie ma do tych plików.Teraz w kursie widze kod html a w nim kod php, wiec jak mam zapisac ten plik
jako "plik.html" czy "php.html" ? jeszcze spotkalem rozszerzenie "htm"
MrMag
Nie wnikajac w szczegoly najczesciej jest to .php. Pewnie za chwile padnie pytanie, dlaczego "nie dziala" jak bedziesz probowal zobaczyc efekt swojej pracy w przegladarce.

Byc moze masz juz jakis serwer php na kompie lub zdalnie, ale jesli nie masz to zainteresuj sie http://krasnal.tk/
rafal579
Kod
<html>
   <head>
       <title>Przykład</title>
   </head>
   <body>

<?php
       echo "Cześć! Jestem skryptem php!";
       ?>

</body>
</html>

Czyli ten plik mam zapisac jako "plik.php" ?
Teraz robiac stronke piszac w htmlu ale dajac tez kod php mam zapisywac w ten sposób ?

Serwerek juz mam smile.gif
kriqs
patrz na odpowiedz czekasz jakies 20min zamiast sprawdzic samemu to takie trudne questionmark.gif

GOOGLE.PL ta strona naprawde jest dobra tam jest wszystko czego mozna pczekiwac od wyszukiwarki smile.gif
skowron-line
zapisz jako .php
Kod
patrz na odpowiedz czekasz jakies 20min zamiast sprawdzic samemu to takie trudne questionmark.gif

GOOGLE.PL ta strona naprawde jest dobra tam jest wszystko czego mozna pczekiwac od wyszukiwarki smilingsmiley.gif

@kriqs a nie mozna bylo odpowiedziec
WereWolf
dam małą radę, która pewnie i tak by się w końcu pojawiła...

zaczynasz ze złej strony... tak, żeby znać php powinieneś umieć html, a przynajmniej jego podstawy i wiedzieć co to jest

przy nauce php zacznij od przeczytania czegoś ogólnego na jego temat, dopiero później idź w kierunku przykładów, bo tak jak ktoś poprzednio stwierdził, nie będziesz wiedział dlaczego plik .php nie działa Ci w przeglądarce itp.

a dlaczego musisz znać html przed nauką php? bo i tak operujesz htmlem - bo taki kod wynikowy pojawia się dla przeglądarki, php jest interpretowany tylko po stronie serwera, przeglądarka go nie widzi
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.