cf4ni4k
11.09.2003, 15:26:50
Witam. Dotychczas miałem testową wersję Windows XP Proffesional. Dzisiaj zakupiłem właśnie oryginalną wersję, a do końca testowego Wina pozostały tylko 4 dni. Postanowiłem więc dzisiaj zainstalować Windows XP Home Edition - włożyłem płytę instalacyjną i rozpoczęłem konfigurację. Problem pojawił się dopiero wtedy gdy musiałem wybrać partycje na której zostanie zainstalowana oryginalna wersja. Wybrałem dysk F i tam też został zainstalowany nowy system. Teraz, gdy włączam kompa pojawia się wybów systemu: Windows XP Proffesional i Windows XP Home Edition. Jeden system odpowiedzialny jest za jedną partycję, drugi za drugą. Tylko, że ja tak nie chcę!
Ja chcę, aby mój oryginalny XP obsługiwał dwie partycję, a ten drugi chcę zupełnie usunąć. Tylko, że jak to zrobić skoro podczas instalacji mogę wybrać tylko jedną partycję dla systemu? Co zrobić?
Tak sobie myślę, że może sformatować dysk C i F (czyli dwa Windowsy) i nagrać system zupełnie od nowa. Tylko czy to pomoże? Czy wtedy dwie partycje zostaną przyporządkowane temu systemowi? Proszę o pomoc.
Pele
11.09.2003, 15:29:01
Tak sformatuj obydwie partycje i wszystko wróci do normy

.
BTW. Jestem nowy
Seth
11.09.2003, 15:51:18
Uruchom XP Home.
Kliknij na ikonke Moj Komputer na pulpicie prawym klawiszem myszy i wybierz z menu Wlasciwosci. Przejdz do zakladki Zaawansowane, a nastepnie kliknij na przycisk Ustawienia w ramce: Uruchamianie i odzyskiwanie.
Na samej gorze wybierz Domyslny system operacyjny (XP Home) oraz odhacz Czas wyswietlania listy systemow operacyjnych. Teraz zatwierdz wszystko OK.
cf4ni4k
11.09.2003, 18:52:00
Ok, dzięki - już to robię.
A co zrobić ze starym Windowsem? Chciałbym go usunąć i zwolnić pamięć bo po co ma mi zaśmiecać? W jaki sposób mogę to zrobić?
PS: Czy to prawda, że po pierwszym zainstalowaniu XP płyta traci swoją 'oryginalność' po drugiej instalacji?
scanner
11.09.2003, 20:19:06
Ja jednak polecam formatowanie.
"Traci oryginalność"? A niby jak...?
orson
11.09.2003, 21:31:39
witam ...
z ta nowoscia to moze chodzi o to ze nie pachnie nowoscia/tlocznia/nagrywarka/bazarem
[mowie ogolnie]
cya
cf4ni4k
12.09.2003, 13:36:59
Też myślę, że najrozsądniejszym sposobem będzie sformatowanie dysku C i F. Tylko, że jak to zrobić? Każdy dysk formatuje się oddzielnie?
Klikam na Start -> Uruchom -> wpisuje CMD i gdy otworzy mi sie czarne okno co później? (skleroza)
Później gdy już sformatuję oba dyski, mam zrestartować komputer i włożyć płytę - podczas uruchamiania kompa nie pojawi się już Win XP tylko automatycznie pojawi się tryb instalacyjny w trybie DOS?
I ostatnia sprawa: czy podczas instalacji automatycznie utworzone zostaną dwie partycje C i F czy będzie trzeba tworzyć je jakoś ręcznie.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi na powyższe pytania.
pagolik
12.09.2003, 15:49:27
Uruchom komputer w trybie MSDOS ... Wpisz komede format c: i potwierdz to ... Jak formatowanie dobiegnie konca zrestartuj kompa i sformatuj druga partycje ta sama komeda tylko ze zamiast c: wpisz litere 2 partycji ... Po ukonczeniu formatowania znow zrestartuj kompa i mozesz bez problemu instalowac windowsa na partycij C.
:arrow: Najlepiej zeby uruchomic kompa w trybie MSDOS ustaw w biosie zeby komp startowal z CD albo z dyskietki startowej albo podczas uruchamiania kompa (po ekranie wyswietlajacy komunikat: Press DEL to enter setup) czy jakos tak naciskaj caly czas F8. Jak pojawi Ci sie tabela to wybierz odpowienia opcje czyli Uruchom komputer w trybie MSDOS czy jakos tak ...
cf4ni4k
12.09.2003, 16:01:17
Cytat
Po ukonczeniu formatowania znow zrestartuj kompa i mozesz bez problemu instalowac windowsa na partycij C.
Tylko na partycji C? A co z drugą?
scanner
12.09.2003, 16:06:20
a na drugiej nagraj sobie mp3
cf4ni4k
12.09.2003, 16:11:06
Ale jeżeli zainstaluję Win XP na dysku C, to czy będe miał dostęp z poziomu systemu do dysku F? Czyli nie ma sensu instalowania Wina na dwóch partycjach... :?:
Seth
12.09.2003, 16:19:00
Jezeli nie masz zadnych waznych danych na dysku. To skasuj wszystkie pratycje i stworz je od nowa.
C - dla systemu ok 4GB
D - dla pozostalych rzeczy
E - ok 3 GB backup niezbednych danych
cf4ni4k
12.09.2003, 18:39:37
1. Jak skasować partycję?
2. Jak utworzyć nowe partycje?
3. Mam dysk 120GB. Czyli utworzyć partycję C=4GB, D=113GB, E=3GB? I w C zainstalowac Win XP?
4. Chciałbym się odwołać do tego co mówił pagolik. Mówił coś o tym, żeby ustawić coś w BIOSIE. Ja natomiast mam tak, że podczas uruchamiania kompa jak przycisnę dowolny przycisk to automatycznie laduje sie plyta i wlacza sie tryb instalacyjny. Czy to wystarczy?
Mam nadzieje, ze to juz ostatnie pytania i za chwile zabiore sie za instalacje
Indian
13.09.2003, 12:10:38
Buahahaha nie wiesz jak utworzyć partycję?
Seth
13.09.2003, 12:22:16
cf4ni4k: podczas instalacji bedziesz mogl ustawic na jakiej partycji chcesz zainstalowac, ale mozsz tez usunac wszystkie stwozyc je od nowa - to wlasnie trzeba zrobic. Potem wybierasz C i formatujesz ja NTFSem. Dalej wiadomo co sie robi.
cf4ni4k
13.09.2003, 12:35:14
Oki. Ale co to jest NTFS? Ja jestem wlasnie w trakcie formatowania dysku F. Tyle, ze formatuje go przez start -> uruchom -> cmd -> format: f.
scanner
13.09.2003, 12:43:20
NTFS (NeTwork File System) jest to system zapisu plików na dysku rozszerzający możliwoście Fat(32) o np. możliwość nadawania praw dostępu do plików/katalogów dla poszczególnych użytkowników lub grup.
Więcej na:
http://www.ntfs.com/
adwol
13.09.2003, 12:48:06
Cytat
NTFS (NeTwork File System)
Nie
NeTwork tylko
New Technology. To jest ten sam skrót co przy Windows NT bo tam został po raz pierwszy ten filesystem zastosowany. Poza tym on nie ma nic wspólnego z siecią, więc
Network nie miałoby sensu.
Cytat
system zapisu plików na dysku rozszerzający możliwoście Fat(32)
NTFS nie rozszerza FATa tylko jest zupełnie nowym, niezależnym systemem plików.
scanner
13.09.2003, 12:51:11
mój błąd z tym NT. Co Ciekawe WinNT mam w robocie - i zawsze mylę NeTwork z New Technology.
A co do "rozszerzania" - miało to byc w cudzysłowie.
P.S. - specjalnie dałem linka żeby zainteresowany mógł sam dokładnie poczytać z czym się to je.
cf4ni4k
13.09.2003, 13:22:49
Nie mogę sformatować dysku C. Dysk F bez problemu już sformatowałem, ale z drugim mam problemy. Wyskakuje mi komunikat o treści: "Nie można uruchomić formatowania, ponieważ wolumin używany jest przez inny proces". Dodam, że na tym dysku mam zainstalowany właśnie Win XP, z którego chcę sformatować dysk. Co zrobić?
A tak wogóle gdzie znajdę ten NTFS? Znalazłem coś takiego na:
C://Windows/system32 o nazwie chkntfs ale gdy na to klikam pojawia sie czarne okno i po 0,5s od razu znika ? zwalone czy jak ?
BzikOS
13.09.2003, 14:13:25
Hello.
Cytat
Nie mogę sformatować dysku C. Dysk F bez problemu już sformatowałem, ale z drugim mam problemy. Wyskakuje mi komunikat o treści: "Nie można uruchomić formatowania, ponieważ wolumin używany jest przez inny proces". Dodam, że na tym dysku mam zainstalowany właśnie Win XP, z którego chcę sformatować dysk. Co zrobić?
Nie możesz sformatować partycji z której bootowałes system. Aby sformatować ta partycję musisz zbootowac system z innego źródła (np. z dyskietki). Tylko po co się tak bawić skoro instalator WinXP posiada opcję formatowania? Uruchom po prostu instalatora WinXP z płyty przy starcie komputera i przy wyborze partycji wybierz opcję formatowania na NTFS.
Thats all.
scanner
13.09.2003, 14:13:35
1. Wejdz do BIOS-u komputera.
2. Ustaw boot-device na CD-ROM
3. Zapisz zmiany
4. Włóż płyte instalacyjną WinXP
5. Powinien sie uruchomić instalator systemu (z cd-romu)
6. Instalator wykryje, ze masz juz jakiegos windowsa zainstalowanego
7. Powiedz, ze chcesz nowa instalacje (nie naprawe)
8. Gdy system zapyta na jakiej partycji ma sie zainstyalowac wybierz C
9. Instalator zapyta czy formatowac - powiedz tak i wybierz NTFS.
(jeśłi dobrze pamietam kolejność)
cf4ni4k
13.09.2003, 16:56:20
ZAINSTALOWAŁEM JUŻ WINDOWSA XP HOME EDITION ALE...
Mam problem! Mam wirusa Blaster Worm, a Windows Update uważa że łatka chroniąca przed nim jest już zainstalowana i jej nie wyszukuje. Owszem instalowałem ją, ale na starym XP (na proffesionalu), a teraz po sformatowaniu obu partycji jej już nie ma. A więc skąd mam ją ściągnąć?

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś mi również podał szybko linka do programu usuwającego tego wira... ściągnąłbym go sam, tylko ze mnie ciągle wylogowywuje z sieci przez ten głupi wir i nie zdążyłbym go nawet znaleźć.... help!!! Za 55s znowu mnie wywali ;/
FiDO
13.09.2003, 19:17:43
http://www.icpnet.pl/~waw/blaster/
Znalazlem to w 10 sekund lacznie z czasem pisania, wiec spokojnie w minucie bys sie zmiescil...
julia
14.09.2003, 20:14:26
Cytat
PS: Czy to prawda, że po pierwszym zainstalowaniu XP płyta traci swoją 'oryginalność' po drugiej instalacji?
Niestety, to prawda, no może nie tak, jak to sobie wyobrażasz, ale problem rzeczywiście istnieje. Otóż, po instalacji system doprasza się rejestracji w Microsoft. Możesz to zrobić telefonicznie lub za pośrednictwem internetu. Podczas rejestracji podajesz nr. seryjny, który jest uwidoczniony na nalepce certyfikacyjnej i po tej operacji w Centrum Certyfikacyjnym Microsoft jest generowany klucz (crack

?

hihihi)... Jeśli rejestrujesz przez internet, to operacja ta (certyfikowanie) jest dla Ciebie niepostrzegalna... po prostu system więcej nie prosi o rejestrację, jeśli zaś czynisz to telefonicznie, to miła pani poda Ci ciąg który wklepujesz tak jak nr seryjny.
Jeżeli postanowisz przeinstalować swoje Win XP to ponownie poproszą o rejestrację... no i teraz spróbuj dokonać tego przez internet - kompletna porażka ... Komunikat będzie głosił, że swoim nr. seryjnym to możesz ... hehehehe dzieci straszyć... nie zarejestrujesz Windy inaczej jak dzwoniąc pod nr. Microsoftu (broń Boże bezpłatny ... hehehe .. normalny - kręcisz kierunek na Wawę (o ile nie jesteś uprzywilejowany obecnością w warszawskiej strefie numeracyjnej) i gawędzisz z miła panią, między innymi podając jej numer seryjny Windy a ona ponownie częstuje Cię crackiem (przepraszam - certyfikatem) zupełnie nowym, niepodobnym do pierwszego.
I tak oto Twoje windowsy po pierwszej instalacji ( rejestracji) tracą ważność a tepsa zyskuje kasę...
Pozdrawiam ..
spenalzo
14.09.2003, 21:44:06
Cytat
I tak oto Twoje windowsy po pierwszej instalacji ( rejestracji) tracą ważność a tepsa zyskuje kasę...
I bądz sobie w takiej sytuacji oryginalny... Nie dość że wykładasz kasę na system(który mógłby kosztować na pewno mniej) to jeszcze traktują cie jak złodzieja.
Tymczasem płytka zza Buga chodzi bez żadnej instalacji :-) (u znajomego). Przynajmniej oni traktują nas jak poważnych klientów :-P
ramze
14.09.2003, 22:16:41
Cytat
Czyżby zmowa monopolistów
julia
14.09.2003, 23:15:10
A wyobrażacie sobie sytuację, w której np. swojego ukochanego notebooka zabieracie pod pachę i jedziecie popracować sobie w ciszy i na odludziu. Prąd owszem jest ale o telefonie mowy nie ma , a tu nagle krach systemu ...brrrr....
scanner
15.09.2003, 15:58:33
Norton Ghost Twoim przyjacielem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.