PLZ POWIECCIE JAK MOGE SE ZROBIC GRE NA STRONIE ?! no, a teraz na poważnie:
Witam wszystkich forumowiczów, jako że postanowiłem się zabrać za pisanie gry strategiczno-ekonomicznej (oczywiście php/browser based) i świadom jestem ogromu przedsięwzięcia chciałbym zapytać was jak się do tego zabrać. Wiadomo że najpierw trzeba sobie wszystko zaplanować, ale jak się zabrać do planowania całości? od czego zacząć i w czym to rozpisać/osadzić żeby później się we wszystkim nie gubić?
W tej chwili wydaje mi się że najlepiej będzie najpierw rozplanować całość i zasady rozgrywki, następnie jakiś szablon bazy (który będzie ulegał ewolucji) i jazda kodu. Ale czy aby na pewno? Nigdy nie brałem udziału w czymś podobnym, nie znam zasad/ogólników tworzenia gier (bo sam jako gracz odwiecznie żyje tylko na kilku nieśmiertelnych tytułach)
Kolejną rzeczą która mnie nurtuje jest sprawa nazewnictwa, jako że dzieło swe chciałbym osadzić w realiach dzisiejszej zbrojeniówki zastanawiam się czy mogę bez żadnych ceregieli w nazewnictwie jednostek zachować nazwy oryginalne? np AH-64 Apache itd?
Może jakieś wiki które sobie odpalę sprawdzi się jako teczka na projekt ?