Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jaki kierunek obrać?
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Stron: 1, 2
rebelkk
Witam wszystkich.
Jestem uczniem technikum informatycznego. Od półtorej roku zajmuję się php i mysql. Cały czas się kształcę, znam również podstawy C++ i Javy. W związku z tym mam pytanie: który język wybrać? A może skoncentrować się na innych językach? Gdzie mam największe szanse na wysoki zarobek? A może rozwijać się równolegle?

Może to wszystko głupio brzmi, ale jestem młody i chciałbym zaczerpnąć OBIEKTYWNEJ oceny starszych kolegów, specjalistów. Wiem, że z racji tego, że jest to forum o tematyce php oceny propozycje będą raczej subiektywne. Szczególnie interesują mnie ksiązki potrzebne do kształcenia. Prosiłbym również o wyznaczenie aspektów, na których powinienem sie skoncentrować w danym środowisku(np ogólnie UML, w php: ADoDB, Smarty, MVC). Jaką bazę danych dobrać (MySQL, PostgreSQL, Oracle, MSSQL)?

Wiem również, że oprócz wiedzy teoretycznej potrzebne jest również doświadczenie. Może mógłbym komuś pomóc przy jakiś drobnych projektach? Może jakieś inne pomysły i propozycje?

Jestem ambitnym człowiekiem i chce kiedyś cos znaczyc w swoim srodowisku. Dlatego proszę o naprawdę szczere, niezlosliwe rady. Kazdy z was w koncu kiedys zaczynal;)

Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji,
Krzysztof
shpyo
odpowiedz sobie najpierw na pytanie:
"Co chciałbyś zajebistego robić w życiu" (Laska, "dzień kojota").
A potem to rób smile.gif

Jak dla mnie to Java na komórki to jest przyszłość i dobrze płatna robota.
hwao
Według mnie to młody jesteś i możesz wszystkiego się uczyć, co tylko wpadnie Ci w ręce - im więcej tym lepiej. Poza tym był temat który język jest najbardziej przyszłościowy, możesz go poczytać.
Fuzja
Może C#?
Wszystko co chcesz w nim praktycznie zrobisz, aplikacje na pocket pc, mono jest ciągle rozwijane, superowe ide winksmiley.jpg no i przy okazji strony w aspie będziesz mógł robić.
To zależy co chcesz robić, jeśli stawiasz na www to powinieneś może spróbować z pythonem i django (framework), natomiast aplikacji desktopowe czy na urządzenia przenośne to Java i C#.
batman
Na jednym języku programowania daleko nie zajedziesz winksmiley.jpg

Do pisania aplikacji www polecam php. Do tego dochodzi HTML, CSS i JavaScript.

Jeśli chodzi o języki kompilowane, to zdecydowanie C#. Już teraz ma ogromne mozliwości, a ciągle się rozwija.

Baza danych. Najlepiej poznać kilka. Zacznij od MySQL i PostgreSQL. Reszta przyjdzie z czasem winksmiley.jpg

I na koniec drobna rada. Nie szukaj pracy tam gdzie najwięcej zapłacą. W życiu nie kasa jest najważniejsza. Poszukaj pracy, która da Ci satysfakcję, a nie odciski na du... Jeśli robisz to co lubisz, to już połowa sukcesu. A jeśli do tego dochodzi kasa, to jesteś w niebie winksmiley.jpg
rebelkk
Tez wlasnie myslalem nad java. Myslalem wogole nad kombinacja php + jakas DB(web, przenosnosc), java(wiele zastosowan i przenosnosc), c++(szybkosc + mozliwosci pisania gier). Wiem ze C# i Python maja duzy potencjal, ale jednak jest to platforma ASP.NET, wiec jest to nierozerwalnie złączone z Microsoftem = płatne rozwiązania (o ile się nie mylę).

Do tej pory najbardziej koncentrowałem się na tworzeniu stron internetowych(xhtml + css), myślę, że dobrze radzę sobie z grafiką (zaczęte projekty: http://seraph-studio.pl/1.jpg || http://seraph-studio.pl/3.jpg). Może moje szczególne zainteresowanie tworzeniem stron www bierze się z tego, że dobrze sobie z tym radzę. No i myślę, że o łatwiej jest zdobyć jakieś zlecenie freelancerom piszącym w php.

Cytat
odpowiedz sobie najpierw na pytanie:
A potem to rób

Odpowiadam: "Chciałbym być znanym, dobrym i dobrze opłacanym programistą, informatykiem." To jest mój cel. Teraz pozostaje tylko kwestia środka do celu;)
Fuzja
Nic się wiązać nie musisz z microsoftem, jest mono czyli zadziałą nie tylko pod windą, ide ? nie musisz korzystać z visuals tudio (jeszcze jest darmowe) masz csc.exe w .NET SDK. A ASP.NET potrzebuje serwera IIS tak ?
No to nie tak trudno znaleźć,a szybkość tworzenia jest imponująca smile.gif
batman
Banerek nr 1 całkiem, całkiem. Drugi się nie otwiera.

Co do kosztów C# i platformy .NET. Kupując nowego kompa, dostaje się zazwyczaj winde. Ze stronki MS możesz zassać za free wszystkie elementy Visual Studio, IIS też jest darmowy. Poza tym pod różnymi naciskami MS idzie bardzo powoli w kierunku otwartego kodu, więc gdy skończysz studia, jest mała szansa, że sporo produktów ze stajni MS będzie darmowa.
Fuzja
Do drugiej grafiki musisz w linku usunąć ")".
A wracając do tematu:
M$ za dużo wydał na .NET by to wszystko porzucić no i zapomniałem wcześniej dodać jako atut C# - .NET ! smile.gif
UDAT
Cytat(rebelkk @ 15.11.2006, 19:10:52 ) *
Python maja duzy potencjal, ale jednak jest to platforma ASP.NET, wiec jest to nierozerwalnie złączone z Microsoftem = płatne rozwiązania (o ile się nie mylę).

OT: Python to nie ASP.NET exclamation.gif!!

Ja proponuje JAVA(EJB + mobilne )+C# ( M$Win + mono) + Python ( Unixy + M$Win )+ php. Sam w tę stronę idę biggrin.gif
Fuzja
Ja C# + Python + Ruby(skladnia jak python), a do webu railsy, django, asp.net, w php od czasu do czasu tez sie zdarzy cos dlubnac, ale javie mowie nie smile.gif
rebelkk
A z czego korzystaliście zdobywając swoją wiedzę?smile.gif Chodzi mi o książki najlepiej. A może jakieś inne źródła?
Fuzja
php ? www.php.net
ASP? www.asp.net (ogromne zrodlo, filmy itd)
Ruby/Rails? ksiazki agile
C#? centrumxp.pl (kolo 40 tutoriali i pojedyncze tutoriale)
No i musze dodać oczywiscie MSDN i właśnie tam znajdziesz wszystko co może być związane z .NET.
rebelkk
A własnie. Jeszcze jedno pytanie:)

Wiadomo, że najlepiej znać parę języków biegle, ale gdybyście mieli wybrać między ilością, a jakością - co byście wybrali? Np php + MySQL biegle, Java i C# słabo, czy wszystkie na podobnym - średnim poziomie?
hwao
php najnowsza wersja, ale to głównie dla obiektówki. Nie jest on tak naprawdę ciężkie, wręcz banalne a wszystko co musisz się nauczyć możesz z powodzeniem przyswoić w innych językach.

Sama baza danych MySQL to niezbyt "zaawansowana" baza danych, no w wersji 5 już sporo nadrobiła, ale nadal pozostaje w tyle.

Sam temat "co jest najlepsze" masz już, raczej nie ma co gadać o tym drugi raz w tym temacie, można się przyłączyć do tamtego - tym bardziej że są tam odpowiedzi na Twoje pytania.
batman
W nauce programowania liczy się, czy potrafisz myśleć logicznie. Poznając jeden język bardzo dobrze, poznajesz podstawy innych języków. Zazwyczaj pętle, instrukcje warunkowe, wyrażenia regularne, obiekty, tworzy się w podobny sposób. Jedyne co się zmienia, to API.
trucksweb
a ja dodam, ze mozna sie zaznajomic z Borland Delphi- sam od tyg. siedze i walcze.
Poszukujac pomocy nie znalazlem wsparcia w polsce dry.gif
Wiele firm jednak pracuje na windach i chca miec programy do obslugi firm itp. mozna je zapisac takze w innych jezykach ale... (wiem z doswiadczenia) blink.gif
nasty
Cytat(rebelkk @ 15.11.2006, 18:11:51 ) *
Witam wszystkich.
(...) Jestem ambitnym człowiekiem i chce kiedyś cos znaczyc w swoim srodowisku.(...)

I to jest bardzo wazne! ambicja (no i rozum winksmiley.jpg ), Ja bym Ci radzil znalezc sobie jakas dziedzine w programowaniu ktorej malo ludzi zna, jest trudna do opanowania. Dam ci kilka przykladow: DirectX/C++/C#, Distributed systems itd. itp.
Na pewno znajdziesz ogromna liczbe ludzi znajacych php, c++, c#, jave itd. ale ogulnie to wiekszosc wie w tych jezykach "wszystkiego po troche", czyli umie zrobic dowolny program w danym jezyku ale juz gorzej jest jak bedzie trzeba grzebac w jednym z tych trodnych tematow, i tu bedziesz gora!
I dam Ci jeszcze jedna rade co do php, jezyk ten mozesz traktowac jako hobby w wolnym czase, albo zeby robic jakies male zlecenia po godzinach. Bo jak bedziesz juz po studiach to i tak bedziesz mial za konkurencje gimnazjalistow i jeszcze moldszych gosci, ktorze znaja php lepiej czy gorzej ale znaja, i na pewno beda robic wszytko za mniejsze pieniadze.
Ja osobiscie wybralem C# + Distributed Systems, jest to bardzo fajne i mile. A jak juz skoncze stuja to bede "Software Engineer" (po angielsku lepiej to brzmi winksmiley.jpg ), wiec popracuje troche jako programista (~ok 5-7 lat) potem bede modelowal UML i dawal to mlodym programistom do wykonania. Jest to robota mniej meczaca, fajniejsza i kasiora wieksza!

Pozdrawiam
rebelkk
Dzięki wam (a może przez was) zainteresowałem się c# smile.gif Zbieram teraz powoli rożnorodne materiały, filmy itd. Tylko jakoś nie umiem się doszukać konkretnego manuala. Jakby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny.

Co do konkurencji z gimnazjalistami to czytałem właśnie na tym forum artykuł o stawce za projekty w php(czy jakoś tak, dużo wypowiedzi bylo na ten temat) i mimo że sam mogę być uznawany za takiego "gimnazjalistę" to jednak orientuję się w zaawansowanych rzeczach związanych z php (a może nie tak zaawansowanych;) ) i każdą pracę jaką robiłem starałem się wykonywać z największą jakością i zapewnieniem bezpieczeństwa(jak na moje możliwości). Sam stałem się niejako ofiarą takiej "konkurencji", bo klient uznał, że woli kupić sobie sklep za 5zł na allegro, niż zapłacić mi za(tak myślę) lepsze wykonanie.

Nie znam się za bardzo na specjalizacjach w programowaniu w danym języku, może ktoś poda więcej przykładów?

No i taki mały OT: Co sądzicie o pracy za granicą? Powiedzmy UK czy Irlandia? Ja swoją przyszłość wiążę właśnie z którymś z tych krajów. Myślicie, że znajdę tam pracę posiadając dyplom inżyniera? Czy będę musiał pracować przy koszeniu trawników na początku?winksmiley.jpg

Pozdrawiam
harp
Cytat(hwao @ 15.11.2006, 18:15:34 ) *
Według mnie to młody jesteś i możesz wszystkiego się uczyć, co tylko wpadnie Ci w ręce - im więcej tym lepiej.

Moim zdaniem inaczej. Zajmij się tym co najbardziej lubisz robić i rób to naprawdę dobrze. Specjalista zawsze znajdzie robotę.
NoiseMc
Cytat(rebelkk @ 17.11.2006, 18:11:53 ) *
No i taki mały OT: Co sądzicie o pracy za granicą? Powiedzmy UK czy Irlandia? Ja swoją przyszłość wiążę właśnie z którymś z tych krajów. Myślicie, że znajdę tam pracę posiadając dyplom inżyniera? Czy będę musiał pracować przy koszeniu trawników na początku? winksmiley.jpg

Nie wiem jak z Irlandia ale jeżeli chodzi o USA o dyplom mało kto pyta, raczej interesuje ich co potrafisz i czy potrafisz się z nimi dogadać. Jeżeli chodzi natomiast o koszenie trawników ... to dopóki nie złapiesz jakichś kontaktów to myślę, że przez parę tygodni będziesz musiał pokosic smile.gif A jak już się złapiesz ... kasa ogromna smile.gif

Cytat(harp @ 17.11.2006, 18:15:50 ) *
Specjalista zawsze znajdzie robotę.

Amen!

Co do wyboru technologii. Uważam że dobrze jest znać dobrze jedną i po troszku z wszystkich innych. Tak żebyś miał pojęcie co w czym zrobic najłatwiej/najszybciej/najwygodniej. Ja specjalizuję się w php, a do tego znam .Net na poziomie, który umożliwia mi zaczęcie pracy jako Junior Developer. Poza tym wiedząc więcej masz więcej do wyboru, możesz przebierać w ofertach.
rebelkk
Dobrze prawicie panowie smile.gif Ja mam jeszcze pytanie: jak z czasem. Tzn ile czasu zajmuje wam nauka nowej technologii, czym jest to uwarunkowane?
Fuzja
To zależy od technologi..
TurboPascal jest prosty, takżę napewno nie jest to dużo czasu, ale już jeśli chcesz poznać dobrze C#, Windows Forms, .NET to jednak nie skończy się na 3 miesiącach smile.gif
Diwi
Cytat

OT smile.gif: Laska, "Chłopaki nie płaczą" winksmiley.jpg. W poranku kojota ten aktor grał Siwego (o ile dobrze pamiętam)

Pozdrawiam
Fuzja
Dobrze pamietasz winksmiley.jpg
Z tym, że laska miał wysoko postawioną poprzeczkę, jego ojciec był królem sedesów, królem życia, a Ty takich wymagań nie masz.
Co do pracy za granicą raczej nie będziesz odrazu programował tak jak ktoś już powiedział, najpierw albo troche pokosisz, albo tak jak to robił siwy tylko, że w Polsce bedziesz prowadził bar i dodawał czasem czegoś do frytek smile.gif)
craker
powrócę do głównego wątku rozmowy i odpowiem autorowi tak, sam jestem studentem infy, znam pascala, c/c++, Jave, php i mysql zacząłem się uczyć 2 lata temu, jaką droge obrać to zależy od Ciebie, ja osobiście zostaje przy php, które po części połączę z Javą, pisząc jakieś aplety na strony, albo kto wie nawet programy na komórki, wszystko zależy od Ciebie.

@rebelkk dokładnie tak jak napisał @Fuzja wszystko zależy od technologi, podstaw c++ możesz się nauczyć w parę wieczorów ale programować np. w Javie tak porządnie pisząc aplety itd to na to pół roku to minimum wg. mnie
nasty
Cytat(rebelkk @ 17.11.2006, 21:54:56 ) *
Dobrze prawicie panowie smile.gif Ja mam jeszcze pytanie: jak z czasem. Tzn ile czasu zajmuje wam nauka nowej technologii, czym jest to uwarunkowane?

Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka! Jest wiele rzeczy ktorych sie nie nauczysz z ksiazek tylko podczas robienia projektow i rowiazywaniu problemow zwiazanych z nimi.
Zebys byl naprawde dobry w jakimkolwiek jezyku to mysle ze jakies minimum 2 lata praktyki powynny byc.
A ta praktyke mozesz zdobyc doloczajac do jakiejs grupy developer-ow na sourceforge.net czy codeplex,
a najlepiej pracowac w jakies firmie, ale watpie zeby chcieli zatrudnic nie doswitczonego programiste wiec pozostaje robic w porjektach open-source winksmiley.jpg

Cytat
Nie znam się za bardzo na specjalizacjach w programowaniu w danym języku, może ktoś poda więcej przykładów?

1) Programowanie Low-level : robienie driverow, itd.
2) DirecX, OpenGL, itd... : Robienie programow graficznych (np. gry)
3) Distributed Systems: robienie programow skladajacych sie z wielu sub-systemow rozmieszczonych na roznych maszynach
4) Programowanie urzadzen mobilnych (J2ME, .NETCF): robienie programow na komurki, PDA
5) Aplikacje Webowe: Chyba sam wiesz winksmiley.jpg

i wiele wiele wiecej!

pozdrawiam
Fuzja
"2) DirecX, OpenGL, itd... : Robienie programow graficznych (np. gry)" - od kidey gra jest pogramem graficznym ? A do prostych programó graficznych też System.Drawing winksmiley.jpg
Fuzja
Chewolf: A popatrz pare postow wczesniej, juz pisano o tym, ze sie pomylil. Ale gafa smile.gif
batman
Cytat
Praktyka, praktyka i jeszcze raz praktyka! Jest wiele rzeczy ktorych sie nie nauczysz z ksiazek tylko podczas robienia projektow i rowiazywaniu problemow zwiazanych z nimi.

Bardzo dobrze powiedziane. Spędziłem na studiach około roku, pisząc aplikacje "do szuflady". Wtedy myślałem, że zjadłem wszystkie rozumy (i kilka książek winksmiley.jpg ) Skończyłem studia, poszedłem do pracy. Okazało się, że moja znajomość php była na poziomie niewyobrażalnie niskim. Dopiero praca na prawdziwymi projektami, z terminami, klientem wiszącym na słuchawce, pozwoliła mi na prawdę poznać php.
nasty
Cytat(Fuzja @ 18.11.2006, 15:00:29 ) *
"2) DirecX, OpenGL, itd... : Robienie programow graficznych (np. gry)" - od kidey gra jest pogramem graficznym ? A do prostych programó graficznych też System.Drawing winksmiley.jpg

w System.Drawing mozesz gora zrobic jakis wypasiony control (no moze jeszcze jakies kwadraciki i koleczka winksmiley.jpg ), ale juz z aplikacjami wykorzystujacych grafike na poziomie to tylko DirectX albo WPF ( .net 3.0 )
a mowiac grafika mialem na mysli multimedia, 3d, itd , czyli wszystko co jest w grach
Fuzja
Ja bym dodał jeszcze framework XNA.
nasty
Cytat
Ja bym dodał jeszcze framework XNA.

http://msdn.microsoft.com/directx/xna/

Z samego URL-u widac ze to jest czesc DirectX winksmiley.jpg
a Poza tym, to prawie wszystkie biblioteki graficzne w .NET operaja sie na oryginalnej wersji DirectX, i wiekszosc ich metod wywoluja natywne funkcie (P/Invoke).
Wiec pozostaje przy swoim zdaniu ze do grafiki to DirectX ! winksmiley.jpg
Fuzja
Aja przy swoim, directx ale nie czysty, xna.
enigma
Cytat(batman @ 15.11.2006, 19:20:04 ) *
Ze stronki MS możesz zassać za free wszystkie elementy Visual Studio
no tak, ale czy to http://msdn.microsoft.com/vstudio/express/visualcsharp/ ma ograniczenia czasowe

Cytat(Fuzja @ 15.11.2006, 20:42:52 ) *
www.asp.net
centrumxp.pl
Cytat(rebelkk @ 17.11.2006, 19:11:53 ) *
Zbieram teraz powoli rożnorodne materiały, filmy itd. Tylko jakoś nie umiem się doszukać konkretnego manuala. Jakby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny.

rebelkk znalazłeś jeszcze coś ciekawego o c#

ja mam coś takiego tongue.gif http://www.codereference.com/book/csharp.aspx

i tu coś jescze http://www.developer.com/net/csharp/
nasty
Cytat
Zbieram teraz powoli rożnorodne materiały, filmy itd. Tylko jakoś nie umiem się doszukać konkretnego manuala. Jakby ktoś mógł pomóc byłbym wdzięczny.

Prosze: http://www.microsoft.com/downloads/details...;displaylang=en
Jest manual, sample, narzedzia, itd.
splatch
Widzę, że w temacie przeważa C# i .NET.

Ja ze swojej strony polecam Javę. Ogrom możliwości (od J2EE po J2ME), świetne technologie (JAXP/StAX, JTA, JSP+Servlety, JDBC, JPA, JCR!), wspaniałe, a co ważniejsze cała gama darmowych IDE (eclipse [+ pluginy do j2ee], netbeans [j2ee/j2me], sun creator [j2se/j2me/j2ee], bea workshop [j2ee, okrojone do JSP/Servletów]).
Jeśli więcej słyszysz o Microsofcie to raczej przez marketing niż przez faktyczną wyższość C# nad Javą.

Java bardzo dobrze współpracuje np z PostgreSQL, MySQL, nie jest problemem Oracle. Co tylko chcesz. Wszystko jest w zasięgu Twoich dłoni.
Fuzja
Jakieś argumenty dlaczego Java jest lepsza niż C# ?
Jarod
Cytat(Fuzja @ 27.11.2006, 18:09:06 ) *

Właśnie o to samo miałem się spytać.. Bo z tego co podałeś na swoim blogu masz małe doświadczenia z Javą.. Natomiast ja w pracy widzę dużą aplikację napisaną w C# i Javie. Ta w Javie ślimaczy - szkoda gadać.
Pozatym rozmawiałem z zawodowym programistą, który programuje m.in. w Javie i C#. Twierdzi, że ostatnio bardziej docenili C# i więcej projektów w C# piszą.

Jedni wolą Jave drudzy C# (uważam że obydwa powinno się znać po trochu) ale każdy pisze w tym co chce.
mike
Cytat(J4r0d @ 27.11.2006, 19:57:56 ) *
Właśnie o to samo miałem się spytać.. Bo z tego co podałeś na swoim blogu masz małe doświadczenia z Javą..

Skromność splatcha smile.gif
Wierz mi, w pracy szaleje w Java, nie mam pojęcia skąd jego skromność.

A poza tym Tak jak ~J4r0d napisałeś: jedni wolą to, drudzy to.
Tak naprawdę to Java i C# nie mają nad sobą nawzajem żadnej przewagi, żaden język nie jest lepszy od drugiego.

Choć sam osobiście C# tylko liznąłem a znam Java, niemniej jednak wiem na pewno że na moją ilość plusów dla Java ktoś może przytoczyć taką samą ilość plusów dotyczących C#. Z minusami byłoby pewnie podobnie.
splatch
Cytat(Fuzja @ 27.11.2006, 18:09:06 ) *

Proszę nie traktować poniższych zdań jako obracanie kota ogonem. To, że ja wolę Javę, to tylko i wyłącznie moje odczucie poparte jakimiś mniejszymi czy większymi interakcjami z tym językiem. Równie dobrze mogę spytać, o jakieś argumenty dlaczego jest gorsza? Oczywiście możemy stawiać się w szachu, obwarowywać swoje twierdzenia i tak dalej, ale to do niczego nie doprowadzi, ponieważ ja wierzę w Javę, a Ty w C#. Abyśmy mogli się wzajemnie przekonać musielibyśmy spróbować zrobić razem jakąś aplikację w C# i Javie. Porównać czasy, razem poszukać optymalnych rozwiązań, zarówno dla jednego języka jak i drugiego. Skoro nie można dowieść czegoś teoretycznie, trzeba to zrobić empirycznie.
Fuzja Jeśli masz jakieś argumenty dlaczego Java mogła by być gorsza to proszę podaj je, postaram się na nie odpowiedzieć.

Właśnie o to samo miałem się spytać.. Bo z tego co podałeś na swoim blogu masz małe doświadczenia z Javą.. Natomiast ja w pracy widzę dużą aplikację napisaną w C# i Javie. Ta w Javie ślimaczy - szkoda gadać.

Pozwól, że pominę ten argument ad person, ponieważ dyskusja nie polega na udowadnianiu niewiedzy i podważaniu autorytetu oponenta. Skupmy się na C# i Javie, dobrze?

Nie znam technologii związanych z C# dlatego też ciężko mi powiedzieć jak bardzo odbiegają one od tych, które znam dla Javy. Mogę Cię zapewnić, że Java może działać stabilnie aplikacja o dowolnym rozmiarze. Problemem jest:
1. Optymalizacja kodu
2. Odpowiednie ustawienia VM.
Jako dowód opiszę pewną historię.
W pracy mam do czynienia z nową wersją pewnego oprogramowania napisanego w php. Z początku 1 zapytanie HTTP obsługiwane przez php trwało około 0,12 s, podczas gdy aplikacja realizująca to samo w ASP robi to w ciągu 0,015s. Ogromna różnica prawda? Po optymalizacji kodu, bazy danych, zapytań, wykluczeniu zbędnego kodu czas spadł do 0,019s. Różnica jest ogromna, prawda? Dodam, że 0,015s ASP osiąga w środowisku produkcyjnym, podczas gdy php 0,019s w środowisku developerskim, bez zastosowania optymalizatora i tak dalej.
Sam widzisz, że gdyby wyciągnąć pochopne wnioski, ASP byłoby, jeśli dobrze liczę, około 8 razy szybsze. Teraz jest szybsze odrobinę. Odrobinę, którą zyskamy stosując optymalizator. Po odpowiednich zabiegach przyśpieszyliśmy aplikację napisaną w php o 6 razy.

Poza tym rozmawiałem z zawodowym programistą, który programuje m.in. w Javie i C#. Twierdzi, że ostatnio bardziej docenili C# i więcej projektów w C# piszą.

Wybacz, ale to żaden argument. Ja jestem zawodowym programistą, mike_mech jest zawodowym programistą, cała rzesza ludzi z forum to zawodowi programiści. To, że większość korzysta z php nie świadczy o tym, że jest ono najlepsze do wszystkiego.
Kontynuując Twój tok myślenia, firma w której pracuję doceniła ostatnio Javę. Piszemy sporą aplikację w oparciu o ten język, ale czy to coś znaczy? Nic. Piszę w php i jakiś czas w Javie, coraz bardziej doceniam to ostatnie, ale czy to coś znaczy? Nic.
To, że ktoś korzysta z jednego bądź drugiego języka, z takiej czy innej platformy nic nie znaczy. Ważne jest to ile czasu oszczędza programista a jeszcze ważniejsze jak użycie konkretnej platformy przekłada się na zysk firmy.
Jarod
Cytat(splatch @ 28.11.2006, 10:48:30 ) *
Pozwól, że pominę ten argument ad person, ponieważ dyskusja nie polega na udowadnianiu niewiedzy i podważaniu autorytetu oponenta. Skupmy się na C# i Javie, dobrze?

Nie zamierzam niczego podważać - nie o to chodzi.

Nie znam technologii związanych z C# dlatego też ciężko mi powiedzieć jak bardzo odbiegają one od tych, które znam dla Javy. Mogę Cię zapewnić, że Java może działać stabilnie aplikacja o dowolnym rozmiarze. Problemem jest:
1. Optymalizacja kodu
2. Odpowiednie ustawienia VM.

I tu się zgadzamy. Być może za bardzo jestem już zrażony do Javy..

Wybacz, ale to żaden argument. Ja jestem zawodowym programistą, mike_mech jest zawodowym programistą, cała rzesza ludzi z forum to zawodowi programiści.

Nie zamierzam podważać Waszego doświadczenia bo nie o to chodzi. Pisząc o zawodowym programiście miałem na myśli człowieka, który od kilku/kilkunastu lat pisze soft i go wdraża, który ma już spore doświadczenie..

To, że większość korzysta z php nie świadczy o tym, że jest ono najlepsze do wszystkiego.

Ja nic takiego nie powiedziałem.

To, że ktoś korzysta z jednego bądź drugiego języka, z takiej czy innej platformy nic nie znaczy. Ważne jest to ile czasu oszczędza programista a jeszcze ważniejsze jak użycie konkretnej platformy przekłada się na zysk firmy.

Amen.
Wykrywacz
Co do M$ softu. Tak tylko dodam, warto jest ściągnąć to co teraz dają za free a jest tego trochę,a w przyszłości poszukać uczelni która jest partnerem MSDNAA. Podobno mają długo nie zwlekając rzucić nawet szybko Viste.
A opłaca się bo możesz się dzięki temu nauczyć wszystkiego na najnowszych platformach M$, bo z tego co pamiętam to dają teraz już prawie wszystko chyba poza officem, ale to można sobie podarować smile.gif.
splatch
Cytat(Wykrywacz @ 28.11.2006, 12:42:30 ) *
Co do M$ softu. Tak tylko dodam, warto jest ściągnąć to co teraz dają za free a jest tego trochę,a w przyszłości poszukać uczelni która jest partnerem MSDNAA. Podobno mają długo nie zwlekając rzucić nawet szybko Viste.
A opłaca się bo możesz się dzięki temu nauczyć wszystkiego na najnowszych platformach M$, bo z tego co pamiętam to dają teraz już prawie wszystko chyba poza officem, ale to można sobie podarować smile.gif.

Właśnie, MSDN i .NET. Do jego zalet bez wątpienia należy zaliczyć dość prężne środowisko akademickie. Na wielu uczelniach istnieją jakieś kółka zajmujące się w mniejszym i większym stopniu .NET, podczas gdy Java i Sun jak by nie patrzeć pod tym względem jest w tyle.
Wczoraj wysłałem zapytanie do Suna z zapytaniem czy planuje on podjąć odpowiednie kroki w celu popularyzacji Javy/EE w środowiskach akademickich. Być może uzyskam odpowiedź.. smile.gif
Fuzja
Dobrze powiedziane być może smile.gif
Najchetniej poznalbym oba jezyki, jednak sam sie juz zrazilem do javy bardzo nieudolna ksiazka, tak wiec juz mnie odrzuca sama nazwa.
A tak na powaznie to tak jak powiedzial mike_mech zawsze znajdziesz tyle argumentow na plus w jednym jezyku co i w drugim, trzeba by naprawde porownac w praktyce.
splatch
Cytat(Fuzja @ 28.11.2006, 15:16:48 ) *
Dobrze powiedziane być może smile.gif
Najchętniej poznałbym oba języki, jednak sam się już zraziłem do javy bardzo nieudolną książką, tak wiec już mnie odrzuca sama nazwa.

Domyślam się, że miałeś do czynienia z Thinking in Java, współczuję Ci. Sam otarłem się o większą połowę tej książki. Dziwi mnie opinia wielu osób, że jest to najlepsza książka. Co dwa lata mamy nowe wydanie, które dodaje kolejne porcje totalnie bezużytecznych przykładów i gromadę nic nie znaczącego tekstu. Nie brak również krytycznych zdań (polecam zapoznanie się z tym tekstem) na temat Bruce'a Eckela.
Pozostaje mi tylko wyrazić szczery żal, że tak mocno jesteś zniechęcony do Javy.

Cytat(Fuzja @ 28.11.2006, 15:16:48 ) *
A tak na poważnie to tak jak powiedział mike_mech zawsze znajdziesz tyle argumentów na plus w jednym języku co i w drugim, trzeba by naprawdę porównać w praktyce.

Ok, to kiedyś kiedy Ty podciągniesz się z C#, a ja z Javy postawimy np jakąś usługę sieciową i będziemy się przy jej użyciu komunikować w celu wymiany. Nie wiem jeszcze co to by mogło być.. może jakiś system do zarządzania flotą MZK? smile.gif
Fuzja
Pewnie nie jestem pierwszy, że odrazu wyczułeś, że chodzi o thinking in java.
To jest jedna z gorszych książek jakie czytałem, nadawała się tylko do odsprzedaży smile.gif
A swoją drogą jaką książke polecasz ?
enigma
Cytat(Wykrywacz @ 28.11.2006, 12:42:30 ) *
a w przyszłości poszukać uczelni która jest partnerem MSDNAA.
no to jest dobre, ja mam takie coś na uczelni tongue.gif

Cytat(splatch @ 28.11.2006, 16:18:24 ) *
Domyślam się, że miałeś do czynienia z Thinking in Java, współczuję Ci.
a ja zamierzałem to kupić ohmy.gif bo mi ktoś zachwalał aaevil.gif

więc podobnie jak Fuzja pytam: co warto kupić z polskich pozycji questionmark.gif?
skowron-line
Ja mialem 1 semestr javy klepalismy aplety to kolesie placili i plakali zeby im progsy zrobic. mimo iz mielismy ksiazke gdzie byly opisane glebokie podstawy.
splatch
Cytat(Fuzja @ 28.11.2006, 16:48:39 ) *
Pewnie nie jestem pierwszy, że od razu wyczułeś, że chodzi o thinking in java.
(..)
A swoją drogą jaką książkę polecasz ?

Core Java 2, techniki zaawansowane. Omawia J2SE w wersji 1.5 (5.0 albo jak ktoś woli).
Core Java 2, podstawy. Trochę starawa, oparta na wersji 1.3. Na amazonie jest dostępne drugie wydanie, niestety w Polsce już nie. Jeśli masz możliwość ściągnij przykładowy rozdział z heliona i zobacz czy rzeczywiście to jest to, czego szukasz. smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.