Cytat(Fuzja @ 27.11.2006, 18:09:06 )

Jakieś argumenty dlaczego Java jest lepsza niż C# ?
Proszę nie traktować poniższych zdań jako obracanie kota ogonem. To, że ja wolę Javę, to tylko i wyłącznie moje odczucie poparte jakimiś mniejszymi czy większymi interakcjami z tym językiem. Równie dobrze mogę spytać, o jakieś argumenty dlaczego jest gorsza? Oczywiście możemy stawiać się w szachu, obwarowywać swoje twierdzenia i tak dalej, ale to do niczego nie doprowadzi, ponieważ ja wierzę w Javę, a Ty w C#. Abyśmy mogli się wzajemnie przekonać musielibyśmy spróbować zrobić razem jakąś aplikację w C# i Javie. Porównać czasy, razem poszukać optymalnych rozwiązań, zarówno dla jednego języka jak i drugiego. Skoro nie można dowieść czegoś teoretycznie, trzeba to zrobić empirycznie.
Fuzja Jeśli masz jakieś argumenty dlaczego Java mogła by być gorsza to proszę podaj je, postaram się na nie odpowiedzieć.
Cytat(J4r0d @ 27.11.2006, 19:57:56 )

Właśnie o to samo miałem się spytać.. Bo z tego co podałeś na swoim blogu masz małe doświadczenia z Javą.. Natomiast ja w pracy widzę dużą aplikację napisaną w C# i Javie. Ta w Javie ślimaczy - szkoda gadać.
Pozwól, że pominę ten argument ad person, ponieważ dyskusja nie polega na udowadnianiu niewiedzy i podważaniu autorytetu oponenta. Skupmy się na C# i Javie, dobrze?
Nie znam technologii związanych z C# dlatego też ciężko mi powiedzieć jak bardzo odbiegają one od tych, które znam dla Javy. Mogę Cię zapewnić, że Java może działać stabilnie aplikacja o dowolnym rozmiarze. Problemem jest:
1. Optymalizacja kodu
2. Odpowiednie ustawienia VM.
Jako dowód opiszę pewną historię.
W pracy mam do czynienia z nową wersją pewnego oprogramowania napisanego w php. Z początku 1 zapytanie HTTP obsługiwane przez php trwało około 0,12 s, podczas gdy aplikacja realizująca to samo w ASP robi to w ciągu 0,015s. Ogromna różnica prawda? Po optymalizacji kodu, bazy danych, zapytań, wykluczeniu zbędnego kodu czas spadł do 0,019s. Różnica jest ogromna, prawda? Dodam, że 0,015s ASP osiąga w środowisku produkcyjnym, podczas gdy php 0,019s w środowisku developerskim, bez zastosowania optymalizatora i tak dalej.
Sam widzisz, że gdyby wyciągnąć pochopne wnioski, ASP byłoby, jeśli dobrze liczę, około 8 razy szybsze. Teraz jest szybsze odrobinę. Odrobinę, którą zyskamy stosując optymalizator. Po odpowiednich zabiegach przyśpieszyliśmy aplikację napisaną w php o 6 razy.
Cytat(J4r0d @ 27.11.2006, 19:57:56 )

Poza tym rozmawiałem z zawodowym programistą, który programuje m.in. w Javie i C#. Twierdzi, że ostatnio bardziej docenili C# i więcej projektów w C# piszą.
Wybacz, ale to żaden argument. Ja jestem zawodowym programistą, mike_mech jest zawodowym programistą, cała rzesza ludzi z forum to zawodowi programiści. To, że większość korzysta z php nie świadczy o tym, że jest ono najlepsze do wszystkiego.
Kontynuując Twój tok myślenia, firma w której pracuję doceniła ostatnio Javę. Piszemy sporą aplikację w oparciu o ten język, ale czy to coś znaczy? Nic. Piszę w php i jakiś czas w Javie, coraz bardziej doceniam to ostatnie, ale czy to coś znaczy? Nic.
To, że ktoś korzysta z jednego bądź drugiego języka, z takiej czy innej platformy nic nie znaczy. Ważne jest to ile czasu oszczędza programista a jeszcze ważniejsze jak użycie konkretnej platformy przekłada się na zysk firmy.