Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlanie strony z menu czy w nowym oknie ...
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
darektbg
Witam !
Jestem z kolegą w trakcie tworzenia strony www mojej szkoły. Po rozmowie z informatykiem - webmasterem, stwierdził, że najlepiej będzie jak układ strony zostanie tak jak jest, czyli każda nowa strona otwierana w nowym oknie. Ja osobiście był bym za tym aby tylko treść się zmieniała, a menu i stopki były na każdej stronie czyt. stałe. Proszę was o krótkie uzasadnienie dlaczego warto aby strona była otwierana krótko mówiąc w jednym oknie wraz z menu, a nie w nowym. Chodzi mi w rzeczywistości o argumenty które będę mógł przedstawić "webmasterowi".
Aktualna strona to http://www.dwojka.tbg.net.pl/ . Strona była by oczywiście wykonana w php i MySQL.

Pozdrawiam
Darektbg
mike
Ja mam jedną uwagę, i byłbym bardzo zobowiązany jak przekażesz ją swojemu nauczycielowi.
Master oznacza mistrz. Więc ktoś początkujący w tej dziedzinie niech nie mówi o sobie webmaster.
To co się znajduje na tej stronie to odbiega bardzo od standardów użyteczności.

Przede wszystkim zapytaj nauczyciela dlaczego atrybut target dla znacznika a wypadł ze specyfikacji dla XHTML?
Jak wie. To niech zacznie korzystać z wiedzy, a jak nie wie to mu powiedz.
Ktoś mądrzejszy w W3C zadecydował że trzeba postawić na użyteczność i to użytkownik decyduje jak i czy w ogóle ma otworzyć mu się strona.

Kolejne argumentu to zwykła logika użytkownika.

Efekt ten jest denerwujący, po kliknięciu w dwa trzy linki, każdy zaklnie: Co za idiota robił tą stronę?
Po pierwsze Twój łepmajster chyba zapomniał o nowych przeglądarkach gdzie jest już przeglądanie w zakładkach i jak zechcę to sobie otworzę w innej stronie interesująca mnie treść.

Uniemożliwienie korzystania z historii przeglądarki.
Jak koleś zrobi jeszcze wstecz, który zamknie mi okno i wróci do poprzedniego to może to będzie miało ręce i nogi tongue.gif (ironia)

Ogólnie to ... a coż to za porobiony pomysł.

Nauczyciel ma na to jakieś argumenty?
Przecież to godzi w użyteczność stron WWW a takie zabiegi są typowe dla łepmajstrów właśnie, którzy chcą pochwalić się wszystkim co umieją, nie ważne czy to jest dobre i na miejscu.

<dodane>
I zainstaluj nauczycielowi Firefoxa lub Operę, niech zobaczy jak wygląda strona po poważnymi przeglądarkami.
Rozjeżdża się wszystko co może się rozjechać.
Cofam więc to co mówiłem o innych przeglądarkach, bo widać że FF na oczy nie widział tongue.gif
</dodane>
php programmer
Cytat
Przecież to godzi w użyteczność stron WWW

To wogóle godzi w twojego nauczyciela,
on jest wogóle informatykiem?
Cysiaczek
heheh - jadą bidula jadą - pojadę i ja : P

Mam wrażenie, że koniecznie ktoś chciał użyć wszystkich dostępnych efektów...

Popieram przedmówców.

1. <meta name="GENERATOR" content="Microsoft FrontPage 5.0">
i wszystko jasne

Pozdrawiam pana od informatyki.
athabus
OMFG blink.gif blink.gif blink.gif

Już dawno takiej "niesztampowej" strony nie widziałem. Mam nadzieję, że strona się posypała pod mim ff bo jeśli ten układ był zamierzony...

//edit
pod Operą wygląda inaczej... co nie znaczy lepiej. Nie ma to jak sobie poprawić humor w czasie pracy.

Strach mieć dzieci, gdy tacy fachowcy mogą je kiedyś uczyć sadsmiley02.gif

//edit2
Cytat ze strony głównej
Cytat
Gimnazjum nr 2
zatrudnia nauczycieli specjalistów z wyższym wykształceniem(...)
darektbg
Witam !
Niestety wszystko co piszecie jest prawdą ;|. Dlatego chce z kolegą wziąść się za tą stronę, bo aż wstyd ...
Tylko musze przekonać dlaczego warto stoosować menu na każdej stronie.

Pozdrawiam
Darektbg
athabus
Kurcze to jest tak oczywiste, że aż trudno to w jakieś słowa ubrać biggrin.gif

Na początek wyślij swojego informatyka na http://www.uzytecznosc.pl/.

Jak już przeczyta (ze zrozumieniem) to przedstaw mu argumenty o których mówili przedmówcy -> czyli wytyczne w3c, nowe przeglądarki itd itp.

Chociaż pewnie będzie Ci trudno go przekonać. Znając życie, to koleś myśli, że jest taaaaki dobry, a tu go jakiś gimnazjalista poucza. W życiu już tak jest, że łatwiej przekonać prawdziwego specjalistę, że się myli (bo on rozumie logiczne argumenty) niż kogoś, komu się wydaj, że jest niezły. Moja rada, zrób to tak, żeby wyszło, że to jego pomysł i nie naciskaj za bardzo, to może się uda. Jeśli będziesz próbował mu udowodnić, że wiesz lepiej... to on ci udowodni kto rządzi :-) .
Ech właśnie sobie uświadomiłem, że to nie tylko w szkole tak jest :-)
darektbg
Witam !
Jak się wkurze, to powiem poprostu co myśle na ten teamt, i albo będzie menu na każdej stronie albo podziękuję za współpracę ... I tak tworze e-dziennik, także mam nandzieje że rekomendacja do szkoły średniej będzie a wybieram się do liceum, tam to mają strone winksmiley.jpg

Pozdrawiam
Darektbg
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.