Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: gmail wcale nie jest taki fajny
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
piotrd
Zobaczcie co ciekawego znalazłem w helpie poczty gmail:
Cytat
Am I receiving someone else's email?
Gmail doesn't recognize dots (.) as characters within a username. This way, you can add and remove dots to your username for desired address variations. messages sent to your.username@gmail.com and y.o.u.r.u.s.e.r.n.a.m.e@gmail.com are delivered to the same inbox, since the characters in the username are the same.

Keep in mind that hyphens (-) and underscores (_) can't be used in a Gmail address. Also, usernames are case insensitive, so it doesn't matter if you enter upper case or lower case letters.

If you created your account with a dot in your username and you wish you hadn't, you can change your 'Reply-to address.' To change your reply-to address:

1. Click 'Settings' at the top of any Gmail page.
2. Enter your username@gmail.com without a dot in the 'Reply-to address' field.
3. Click 'Save Changes.'

When you log in to Gmail, you need to enter any dots that were originally defined as part of your username.
oraz
Cytat
Why am I receiving someone else's email?
You aren't really. If you receive a message that is addressed to a variation of your email address, it might seem like you are getting someone else's mail, but we promise you aren't.

Gmail doesn't recognize dots (.) as characters within usernames, so you can add and remove them, creating many email address variations.

For example, messages sent to GoogleAmy@gmail.com and Google.Amy@gmail.com are delivered to the same inbox.

For your protection, you can't log in to your account using a variation of your address - you'll need to enter the exact username you used to create your account. If you entered dots as part of your username when you signed up for Gmail, please enter them each time you log in to your account.
If you believe that a message was accidentally sent to you, you may want to contact the sender to inform him or her of an incorrect address.
straszne jest to bo gdybym mial swoją poczte o adresie np: to.jest.przyklad@gmail.com i ktos założyłby sobie adres: tojestprzyklad@gmail.com to ten ktos zacząłby otrzymywac moje maile!!!! gratuluje google za ten szczegół...
Sh4dow
łooo ale buga zrobiłem ide robic test jeszcze raz, walołem sie w adresie biggrin.gif

Edit:
Po pierwsyzm bledzie trwa drugi test, niestety ani nie mam zwrotu, ani nowej wiadomosci na skrzynce, poczekamy jeszcze pare godzin moze cos przyjdzie.

Edit2:
No rzeczywiscie działa jak fajnie biggrin.gif
Ale podejzewam ze gmail nie pozwoli na zarejestrowanie 2 takich maili to.przyklad@gmail.com i toprzyklad@gmail.com
batman
Z drugiej strony, gmail umożliwia, dzięki zastosowaniu prostej sztuczki, wykrycie czy dany serwis jest spamerem. Jeśli rejestrujesz się gdzieś na stronie i podajesz swój e-mail, musisz dodać do nazwy konta jakiś ciąg znaków (jak tylko sobie przypomnę, to napiszę jaki - coś z plusem było). Następnie pozostaje tylko czekać. Jeśli otrzymasz pocztę na spreparowany adres, wówczas wiesz, że dana witryna rozsyła spam, lub sprzedaje Twoje dane spamerom.
siemakuba
@batman: chodzi o adres w formacie two_wlasciwy_login+cokolwiek@gmail.com.
To faktycznie, tak jak piszesz można sobie w ten sposób "oznaczyć" gdzie się dany email zostawiło.
Np, siemakubba+forumphp@gmail.com - i już wiem że spam frunie do mnie z forum (*joke*). Zresztą, jak czytałam, nie jest to nie wiadomo co, bo jest to komentarz w adresie e-mail i jest w 100% zgodny z RFC dotyczącym emaili (nie pamiętam numerka).

Jest tylko taki problem, że niektóre większość serwisów nie waliduje emaila ze znakiem + w loginie.

edit:
@Sabistik: prawda, niektóre to za wiele powiedziane. Nie mogę też powiedzieć, że wszystkie, bo zdarzyło mi się że taki email został przyjęty.

pozdr.
batman
@siemakuba Dokładnie o to mi chodziło. Właśnie znalazłem info na ten temat winksmiley.jpg

Cytat
ALL THIS *PLUS* A LITTLE BIT MORE
Gmail supports "plus" addressing, which means that if your address is maryhadda@gmail.com, you can receive e-mail at maryhadda+littlelamb@gmail.com or maryhadda+longaddress@gmail.com, etc. Why is this useful? Well, Mary (or you!) could use one, er, I'll call it a "plussing," for mailing lists ("maryhadda+lists"), and another for shopping online ("maryhadda+shopping") and so on, and then create filters to put useful labels on the different types of mail.

Cytat pochodzi ze strony: http://www.bladam.com/main/entry/gmail-tricks-tips/
Sabistik
Cytat
Jest tylko taki problem, że niektóre serwisy nie walidują emaila ze znakiem + w loginie.

Niektóre? <: Ani razu nie miałem okazji skorzystać z tego, bo mi wszędzie gdzie się rejestrowałem wywala niepoprawna składnie winksmiley.jpg więc pic na wodę, a szkoda, bo wprowadzało by to możliwość milej filtracji
piotrd
Cytat(Sh4dow @ 22.11.2006, 21:37:18 ) *
Edit2:
No rzeczywiscie działa jak fajnie biggrin.gif
nowe pole dla hackerow chcacych np wyslac sobie przypomnienie hasla do siebie worriedsmiley.gif

Cytat(Sh4dow @ 22.11.2006, 21:37:18 ) *
Ale podejzewam ze gmail nie pozwoli na zarejestrowanie 2 takich maili to.przyklad@gmail.com i toprzyklad@gmail.com
niestety ale pozwoli!
son
Cytat(piotrd @ 22.11.2006, 22:18:44 ) *
niestety ale pozwoli!

Właśnie to sprawdziłem, bo mnie to zaciekawiło. Otóż na początku założyłem sobie skrzynkę w formie: imię.nazwisko@gmail Następnie chciałem założyć takie same konto tylko bez kropki i dostałem wiadomość: "... is not available ...". Dla upewnienia się czy na pewno chodzi mu o 'właściwą' (moją) skrzynkę, wysłałem maila na adres bez kropki i dotarło na konto z kropką, czyli to które założyłem na początku.
Odetchnąłem bo jednak z google nie jest tak źle jak piszecie, więc przestańcie straszyć ludzi tongue.gif

Pozdrawiam
hwao
Nie robić mailów z kropką i po problemie.
mike
Cytat(hwao @ 23.11.2006, 12:06:37 ) *
Nie robić mailów z kropką i po problemie.

Rozwiązanie najdurniejsze ze wszystkich tongue.gif
hwao
Cytat(mike_mech @ 23.11.2006, 12:08:56 ) *
Rozwiązanie najdurniejsze ze wszystkich tongue.gif

Ale skuteczne
Master Miko
no super, tylko pattern na mail "imie.nazwisko" jest dosyć popularny... moje rozwiązanie? Nie używać gmail tongue.gif
orson
witam

hmm ... nie rozumiem problemu ... przecież son sprawdził i gmail nie pozwolił na rejestrację konta z inną kombinacją kropek ... proste ... gmail usuwa z nazwy kropki, daje strtolower i sprawdza czy nie ma już takiego konta ... ergo: nie da się założyć podobnego konta, ani dostawać cudzych listów ... pewnie jakiś robot wysyłał na generowane konta i ktoś pomyślał że dostał cudzy list a w rzeczywistości to pewnie spam ...

pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.