Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: zastosowanie Ajax
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
php programmer
Hej, czy mozecie sie podzielić
swoimi doświadczeniami dot. Ajax,
nie chodzi mi o jakieś szczegóły techniczne,
tylko do czego wam to się przydało,

bo mi jedyne jaki mi przychodzi do głowy
zastosowanie Ajax'a to czat,

moze ktoś rzuci jeszcze jakimś pomysłem..
jono
Pisałem wyszukiwarkę do dużej bazy (40 roczników czasopisma) i żeby nie szło za powoli to zrobiłem to w AJAX - po lewej w menu wyświetlało kolejno wyniki wyszukiwania, a zanim się skończyło wyszukiwanie to już można było klikać na wyniki i otwierać artykuły...
athabus
Hehe - myślę, że jest jeszcze kilka zastosowań oprócz chat'a - Dajmy na to prosty interfejs sklepu jaki właśnie piszę. Interfejs współpracuje z czytnikiem laserowym - po pobraniu kodu idzie zapytanie do bazy artykułów i jeśli artykuł zostaje znaleziony to odpowiednio pobrane są dane i wyświetla się wszystko w formularzu - nie trzeba za każdym razem przeładowywać strony.

Inny pomysł to np. galeria internetowa itd itp. Zobacz kalendarz googli np.

pozdrawiam
MatheW
Panele administracyjne, sprawdzanie formularzy, galerie, jakies strony niewymagajce indeksacji, jakies relacje live...
SHiP
Powoli tworze własny obiekt ajax ;] cos w stylu advAjaxa tylko z większą iloscią bajerów obslugujących pobrane dane. Kiedyś tworzyłem grę przez przeglądarkę w całosci opartą na ajaxie i świetnie to działało. Aktualnie ajax wykorzystuje do logowania, dodawnia artykułow ich edycji etc.
batman
W zasadzie możesz użyć AJAX-a wszędzie. Od logowania, przez zmianę treści strony, po obsługę galerii zdjęć. Wszystko zależy od tego, do czego jest Ci on potrzebny. Ogromną zaletą tej technologii jest fakt, iż nie potrzeba odświeżać strony. Trzeb tylko pamiętać, by nie wywoływać skryptu po stronie serwera zbyt często (np. po każdym zdarzeniu onmousemove winksmiley.jpg ), bo zabije Ci serwer.
mike
Cytat(batman @ 25.11.2006, 14:16:47 ) *
(...) przez zmianę treści strony (...)

I wtedy możesz zapomnieć o indeksacji przez Googla tongue.gif
batman
Cytat
I wtedy możesz zapomnieć o indeksacji przez Googla

To był tylko przykład zastosowania tongue.gif
Diwi
Cytat
I wtedy możesz zapomnieć o indeksacji przez Googla

Jeśli umiesz odpowiednio zastosować ajax'a to problem indeksacji przez Google przestaje istnieć winksmiley.jpg

Pozdrawiam
mike
Cytat(Diwi @ 25.11.2006, 16:45:16 ) *
Jeśli umiesz odpowiednio zastosować ajax'a to problem indeksacji przez Google przestaje istnieć winksmiley.jpg

Pochwal się jak. Bo ja uważam że nie masz racji.
Wczytując treść z bazy, za pomocą JavaScriptu dynamicznie dzięki php nie masz szansy pokazać tego robotom, które indeksują stronę.
Nievinny
Zawsze można przekierować bota na sitemap? Nieby niewiele, ale pomaga winksmiley.jpg
MMP
> Pochwal się jak. Bo ja uważam że nie masz racji.
Kod
<a href="http://onet.pl" _href="http://wp.pl">Portal</a>

Prosze bardzo.
Albo coś bardziej skomplikowanego:
Kod
<a href="?page=contact" _href="xml?page=contact" _to="content">Kontakt</a>
<div _id="content">
</div>

przy takim kodzie xml:
Kod
<ajax>
<content><h1>Skontaktuj się z nami</h1><form>...</form></content>
</ajax>

+ bardziej skomplikowane operacje bez użycia JS w dokumencie HTML.
Sh4dow
Cytat(mike_mech @ 25.11.2006, 20:09:56 ) *
Pochwal się jak. Bo ja uważam że nie masz racji.
Wczytując treść z bazy, za pomocą JavaScriptu dynamicznie dzięki php nie masz szansy pokazać tego robotom, które indeksują stronę.

Oj da się da, wykorzystuj onClick="" w a href dajesz normalny link, a w onclik zczytujesz href'a i dodajesz parametr ajax, zwracasz strone bez naglowkow i innych rzeczy. Jesli zmiennej ajax nie bedzie, czyli naprzyklad link bedzie wykonany bez javascriptu to wyswietlisz strone z naglowkiem itd. To tak ogolnikowo ale sie da, nawet 'kopiuj adres odnośnika' bedzie wtedy dzialal poprawnie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.