Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Pomysl na 1 aplikacje w 2 wersjach
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
marcini82
Witam!

Szukam pomyslu na aplikacje webowa, ktora mam napisac na uczelni. Chodzi o to, ze mam ja napisac w 2 wersjach:
1. Standardowo, wykorzystujac php, MySQL, ale bez JavaScript i AJAXa
2. Opierajac calosc rozwiazania o AJAX

Potem mam porownac obie wersje: funkcjonalnosc, wydajnosc i takie tam snitch.gif

Czy przychodzi Wam do glowy pomysl na cos takiego, co sensownie mozna by napisac w tych 2 wersjach?
Moze podsuniecie mi cos?
dr_bonzo
Zarzadzanie wypozyczalnia samochodow, sam to teraz pisze.

"Opierajac calosc rozwiazania o AJAX" -- przegiecie, raczej: wykorzystac ajax tam gdzie sie przyda.
marcini82
Cytat
raczej: wykorzystac ajax tam gdzie sie przyda

Moze zle sie wyrazilem, nie chodzi oczywiscie o ladowanie AJAXa wszedzie, nawet tam gdzie to jest bezsensowne. Ale o w miare intensywne jego wykorzystanie.

Zarzadzanie wypozyczalnia samochodow - a widzisz jakies potencjalne funkcje, ktore mozna by zrealizowac tradycyjnie, a potem na AJAX przerobic?
Probuje sobie wyrobic jakies spojrzenie na temat i szukam inspiracji...
dr_bonzo
Np. przetwarzanie rezerwacji aut -- wybierasz z listy rezerwacje, wypisuje ci (AJAX) dostepne samochody z danej klasy (u mnie tak jest), klikasz na samochod -- dostajesz tablice zajetosci (biggrin.gif kalendarz z rezerwacjami dla tego samochodu).
AJAX przyda sie tam gdzie zmieniasz mala rzecz i przeladowywanie strony to troche za duzo, trwa za dlugo (wlaczenie jakiejs opcji, dynamiczne selecty itp).
siemakuba
Możesz spróbować napisać np. system zarządzania uczniami/nauczycielami/ocenami/zajęciami itp. No słowem chodzi mi o "dzienniczek ucznia". Dlaczego tak - każdy z nas ma to za sobą / w trakcie, więc doskonale wiadomo jakie informacje powinny się tam znaleźć i jak je trzeba przetwarzać - to ułatwia sprawę dokumentacji.

IMHO łatwiej zasiąść i ogarnąć co jest w takiej aplikacji potrzebne niż np. w komisie o którym pisze dr_bonzo - wydaje się proste, ale żeby funkcjonalność takiej aplikacji była, powiedzmy "pełna", musisz znać nieźle specyfikę działania takiego komisu.

pozdr.
dr_bonzo
Cytat
IMHO łatwiej zasiąść i ogarnąć co jest w takiej aplikacji potrzebne niż np. w komisie o którym pisze dr_bonzo

Zgadza sie, przeklinam za kazdym razem kiedy nie wiem jak to ma dzialac (projekt uczelniany a nie zlecenie wiec klient nie istnieje i nie mam kogo spytac), a ze jestem zarobiony to tylko to przyszlo mi do glowy.

Cytat
Chodzi o to, ze mam ja napisac w 2 wersjach:

Co do dwoch wersji: zrob bez Ajaxa a potem go dodaj.
marcini
Moze to rzeczywiscie by byly jakies pomysly...

Chodzi mi glownie o to, zeby to sie dalo zrobic efektownie, czyli zeby po wprowadzeniu Ajaxa rzeczywiscie zaszly znaczace zmiany w funkcjonowaniu aplikacji.
A nie ze wprowadzajac Ajaxa dodam kilka dynamicznych selectow i na tym mi sie skoncza pomysly, bo co wtedy porownywac?
athabus
A może coś takiego jak http://www.basecamphq.com/ czyli serwis do zarządzania małymi projektami. Ajax jest tam dość mocno stosowany-nie zwiększa może funkcjonalności, ale znacznie poprawia użyteczność.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.