Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Jeden skrypt obługujący kilkanaście/dziesiąt portali
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
yasiek
Mam taki problem smile.gif mianowicie dostałem ciekawy pomysł od klienta. Chce on zainstalować na swoim serwerze pewien system cms (nic rozbudowanego, raczej takie newsy/artykuły z danej kategorii tematycznej). "Innowacyjność" tego projektu ma polegać na tym, że jedna wersja skryptu, w zależności od wpisanego adresu ma pobierać opodwiednie dane z odpowiedniej bazy i ładować odpowiedni szablon. Wszystko zarządzane z swego rodzaju centrum dowodzenia - panela administracyjnego.

Takich "portali" opartych o jeden system ma być ok 50 - więc pomysł zapisywania danych dla wszystkich stron w jednej bazie od razu odradziłem. Zastanawiam się jednak jak rozwiązać problem wydajności samego skryptu. Bo to chyba tez nienajlepszy pomysł, żeby wszystkie portale obsługiwała jedna wersja skryptu. Może lepiej byłoby stworzyć swego rodzaju instalację - tworzyłyby się kolejne foldery z kopiami skryptu. Tyle że w takim wypadku byłoby ok 50 kopii skryptu na serwerze (klient mówi że ma spory transfer i sporo miejsca na serwerze)

Co o tym sądzicie? Może ma ktoś jakieś ciekawe propozycje? No i czy taki pomysł ma w ogóle sens?

Z góry dzięki za odpowiedzi winksmiley.jpg
pawel_k
jeśli to ma być 50 stron - wizytówek o przeciętnej odwiedzalności to raczej problemu nie będzie... problemem nie będzie raczej też baza, bo w końcu niech każdy portal ma po 50 artykułów to i tak jest tylko 2500 wpisów do bazy... wszystko kwestja odwiedzalności i obciążenia jakie te strony będą generowały...
DeyV
dla serwera nie ma znaczenia, czy będzie jedna instancja skryptu + wiele konfiguracji, czy też wiele skryptów stojących obok siebie.

Robiłem mechanizm, który łączył się z różnymi bazami w zależności od domeny, z której wchodził użytkownik, i sprawdza się dobrze.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.