Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Długość pliku
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
athabus
Witam,

do tej pory stosując mvc miałem zasadę, że nazwą kontrolera jest katalog, a akcją jest klasa w tym katalogu. Czyli np. w katalogu admin jest opcja addProduct i removeProduct itd itp.

Zauważyłem jednak, że większość frameworków ma domyślnie konstrukcję taką, że jest jeden katalog na kontrolery i kontroler to nazwa klasy a akcja to nazwa metody w danym kontrolerze. Oczywiście w tych napisanych z głową wszystko sobie można pozmieniać (co zresztą i tak pewnie zrobię), ale i tak mnie to zastanawia.
I teraz się zaczynam zastanawiać jaka jest "maksymalna" wielkość pliku w php. Oczywiście chodzi mi o "zdroworozsądkową" maksymalną wielkość, czyli taką aby nie powodowało jakiegoś specjalnego spadku wydajności aplikacji.

Oczywiście wiem, że wszystko zależy od serwera itp itd, ale jeśli np. w kontrolerze mam 10 akcji, każda po +/- 200 linii kodu to daje mi to np. 2000 linii - czy to jest dużo?
acztery
mi sie wydaje ze to ani nie duzo ani nie malo widzialem klasy co maja po 3,5 tys
Sh4dow
ja raczej nie przekraczam 1000 lini na klase(srednia wychodzi okolo 500-600 lini), ale chociaz zdazaja sie takie po 2 albo 3 tys.
dr_bonzo
Moze czesc kodu da sie wrzucic do modelu, unikniesz tez duplikowania kodu
athabus
To prawda, że są takie klasy z 3k linii.

W takim razie może problem ugryzę z innej strony - kontroler laduje sie zawsze... i pytanie czy jest to dobra praktyka aby kontrolery miały aż tak dużo kodu, który jest wykorzystywany w małym stopniu ->np. 1 akcja z 10. Przy zwykłej klasie często trudno jest sensownie ją podzielić. W kontrolerze bardzo często występują niepowiązane metody i można je w miarę łatwo odseparować od siebie. Jakie jest zatem uzasadnienie aby wszystkie akcje ładować do jednej klasy? Oczywiście mowa jest tu o większych aplikacjach nie prostych stronach, gdzie sumarycznie ilość kodu do przetworzenia jest niewielka.

dr_bonzo - w sumie nie chodzi mi o konkretną sytuację tylko o idee. Na pewno warto przerzucić co się da do modelu, tak aby kontroller wykonywał tylko sterowanie a nie wdawał się w szegóły pojedynczych operacji.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.