jestem w klasie maturalnej, w maju czeka mnie egzamin z matematyki. Wybrałem ten przedmiot ponieważ chciałbym swoją przyszłość zawodową związać z informatyką. Od 2 lat powolutku, ale sukcesywnie uczę się php, MySQL, Javascriptu, by gdy przyjdzie okres studiów nie zatracić się w nowej rzeczywistości, by coś wiedzieć o "programowaniu". Wybieram na się Politechnikę Śląską w Gliwicach na wydział automatyki, elektroniki i informatyki, po dobrze napisanej maturze próbnej (która we wcześniejszych latach dawałaby mi już wstęp na POLŚL) nachodzi mnie mała refleksja: na jaką specjalizację się po "czasie inżynierskim" zdecydować? Wiem że to jeszcze bardzo odległa przyszłość (3-4 lata) ale ja zwykle z góry sobie wszystko planuję i tak chciałbym też tym razem, a poza tym zawsze dążę i osiągam postawione sobie cele

- specjalność Informatyka w systemach sterowania
- specjalność Informatyka w medycynie
- specjalność Bazy danych, sieci i systemy komputerowe
- specjalność Oprogramowanie systemowe
- specjalność Internet i systemy multimedialne
- specjalność Informatyczne systemy przemyslowe
Mam dla was kilka pytań:
- co sądzicie o Politechnice Śląskiej w Gliwicach?porównanie z innych uczelniami (głównie AGH, UWawa, Uwroc) jaki poziom kształcenia? (czy może studiowaliście tam? macie znajomych na tej uczelni? )
- która ze specjalności powinna w ciagu najbliższych latach najbardziej się rozwinąć, która jest przyszłościowa, da najlepszą pracę? która praca ciekawsza?
- na jakich specjalnościach wy studiujecie? czy spełniły one wasze oczekiwania?
Mnie osobiście do tej pory najbardziej interesowała "Internet i systemy mulitmedialne" - programowanie webowe - php, ASP, JAVA itp.
Chociaż bardzo ciekawa wydaje się również "Bazy danych, sieci i systemy komputerowe", chyba każdy oglądając jakiś (co prawda nierzeczywisty) film o hakerach, administratorach baz danych chciałby zostać drugim Mitnickiem, poznać dogłębnie LINUX, WINDOWS?
Lecz kto nie chciałbym stworzyć drugiego WINDOWSA (chociaz nie, złe porównianie), drugiego LINUXa? Taką możliwość (i nie tylko) daje specjalność "Oprogramowanie systemowe". Co o tym myślicie?
Ja byłem ostatnio na dniach otwartych politechniki i zrobiła ona na mnie pioronujące wrażenie: 33 000 studentów, dostonałem pracownie, wykaz przedmiotów na kierunku informatyka, to na prawdę same nowości z informatyki, doskonałe wyniki w rankingach. Rozmawiałem również z jednym studentem: " opanowałem Delphi, Java, C, C++, Python, C#, Asembler w 3 lata !".
Proszę poważne potraktowanie tematu. Z góry dzięki.