Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wskazniki a PHP
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Jabol
A mi sie udało. Jeszcze tylko mam problemy z alokacją, ale resztę ( wskaźniki, niskopoziomowość itp. to już nawet trochę umiem ).

ps. wskaźniki to w sumie szkoda, że ich nie ma w php, bo to jest rzecz naprawdę super ( i nie, nie można ich zastąpić referencjami ).
adwol
Cytat
ps. wskaźniki to w sumie szkoda, że ich nie ma w php, bo to jest rzecz naprawdę super ( i nie, nie można ich zastąpić referencjami ).

A możesz mi powiedzieć do czego Ci one są potrzebne w PHPie? Bo IMHO w tego typu językach są one zupełnie zbędne. Istnienie samych wskaźników nie ma sensu, jeśli nie ma reszty architektury z nich korzystającej. W C korzystają z nich np. tablice i łańcuchy znakowe. W PHPie jest to zaimplementowane inaczej co implikuje brak zapotrzebowania na wskaźniki.
Poza tym, pomyśl ile byłoby wtedy problemów typu wskaźnik niezainicjowany lub wychodzący poza zakres, a php jest z definicji językiem prostym do szybkiego zastosowania.
Jabol
Cytat
Cytat

A możesz mi powiedzieć do czego Ci one są potrzebne w PHPie? Bo IMHO w tego typu językach są one zupełnie zbędne. Istnienie samych wskaźników nie ma sensu, jeśli nie ma reszty architektury z nich korzystającej. W C korzystają z nich np. tablice i łańcuchy znakowe. W PHPie jest to zaimplementowane inaczej co implikuje brak zapotrzebowania na wskaźniki.
Poza tym, pomyśl ile byłoby wtedy problemów typu wskaźnik niezainicjowany lub wychodzący poza zakres, a php jest z definicji językiem prostym do szybkiego zastosowania.
wlasnie mowie tutaj o stringach. Ale w sumie masz racje. Wskaźniki są po to, żeby coś zaimplementować, a w php jest to już zazwyczaj zaimplementowane w bibliotece standart !
Seth
Wskazniki wbrew pozorom mogly by sie przydac.
Np tworzenie list przez linkowanie obiektow ze soba czy tez tworzenie wskaznika do funkcji.
adwol
Cytat
Np tworzenie list przez linkowanie obiektow ze soba

Po co? Od tego są tablice w php. Można za pomocą nich tworzyć listy i drzewa. Trochę trudniej jest z grafami ale przy odrobinie pracy też się da.
Cytat
czy tez tworzenie wskaznika do funkcji.

I znów: po co? Można zapisać w skalarze nazwę funkcji i później wywoływać jak zwykłą funkcję. Nie jest to może najbardziej eleganckie rozwiązanie, ale nie ma niestety w PHPie tak dopracowanych referencji jak to ma miejsce w Perlu. Nie jest to też powód żeby tworzyć wskaźniki. Lepiej już własnie rozbudować referencje.
Seth
Celem jezykow programowania wysokiego poziomu jest uproszczenie tworzenia aplikacji, a przyklady ktore podales sa obejsciem "problemu" czyli nie sa juz tak intuicyjne jak ich pierwowzory.
adwol
Cytat
Celem jezykow programowania wysokiego poziomu jest uproszczenie tworzenia aplikacji, a przyklady ktore podales sa obejsciem "problemu" czyli nie sa juz tak intuicyjne jak ich pierwowzory.

Dołączanie obiektu do listy za pomocą wskaźników jest w/g Ciebie bardziej wysokopoziomowe od operowania na jednolitym typie jakim jest tablica?
Wskażniki na pewno nie są cechą ,,wysokopoziomowości'', wręcz przeciwnie. Pokaż mi prawdziwy język wysokiego poziomu ze wskaźnikami. Tylko, błagam, nie mów że C, bo to napewno nie jest HLL, tylko bardziej rozbudowany, wieloplatformowy assembler, który conajwyżej jest ,,średniopoziomowy''.
adwol
Cytat
Czyli chcesz przez to powiedziec, że pisząc w php mogę stworzyć program niezależny od przeglądarki.

Oczywiście. Wystarczy, że masz interpreter w postaci binarki systemowej a nie modułu do serwera WWW i nie ma żadnego problemu. Są nawet projekty które na tym bazują (np. GTK-php).
Cytat
I jeszcze jedno czy w ten sposób można się też uniezależnić od serwera bazy danych np. MySQL??

A o co Ci dokładnie chodzi? Bo uniezależnić się możesz nawet w wersji modułowej.

Niektórzy myślą, że php jest jak JavaScript, że jest nieodłącznie związany z WWW. To jest normalny, skryptowy język programowania którego można uzywać w wielu zastosowaniach, pisać zwykłe programy działające bezpośrednio w systemie, wbudować php jako język wsadowy jakiejś większej aplikacji, itp.
Seth
Cytat
Cytat

Dołączanie obiektu do listy za pomocą wskaźników jest w/g Ciebie bardziej wysokopoziomowe od operowania na jednolitym typie jakim jest tablica?

Hmm wzasadzie to jest to bardziej moje przywyczajenie niz to co determinuje hll.
Chociaz w Javie i C# (czesciowo) zrezygnowali z tego, wiec cos w tym musi byc winksmiley.jpg

Cytat
Wskażniki na pewno nie są cechą ,,wysokopoziomowości'', wręcz przeciwnie. Pokaż mi prawdziwy język wysokiego poziomu ze wskaźnikami. Tylko, błagam, nie mów że C, bo to napewno nie jest HLL, tylko bardziej rozbudowany, wieloplatformowy assembler, który conajwyżej jest ,,średniopoziomowy''.

Chociazby C++, perl, python.
adwol
Cytat
Chociazby C++, perl, python.

C++ bazuje na C i zachowuje wsteczną kompatybilnośc więc dlatego ma wskaźniki. Poza tym ja do końca nie wiem czy to aby jest język wysokiego poziomu. :wink:
Perl nie posiada wskaźników tylko referencje na tyle rozbudowane, że wskaźniki są zbędne.
Pythona nie znam, ale wydaje mi się, że też nie posiada wskaźników.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.