Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Fajne arty o programowqaniu obiektowym
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Luke_Star
No bo kurde przeszukałem juz net, przeszukałem sporo stron, alczkolwiek za bogato nie jest. Jest duzo ale słabo, a ja potrzebuje ogromne masy tekstu zeby w 100% skapowac obiektowego oraz wreszcie zaczać pisac składni i ładnie swoje słodziutkie aplikacje. Bo wiecie jako noob moje dzieła programistyczne wygladają jak próby pisania powiesci przez przedszkolaka biggrin.gif Jakby ktos miał jakies fajne arty, pisane przez siebie, kumpla a nawet teściowa to poslijcie mi na maila ( godseth@o2.pl ) albo dajta linka smile.gif
dr_bonzo
Poszukajta se wasc na googlu (OOP, object oriented programming, itd) -- czytaj duzo, bo jeden art ci nic nie da, poczytaj tez cudzy kod
athabus
IMHO żeby dobrze zrozumieć obiektowość jest potrzebnych wiele czynników:
- doświadczenie w programowaniu (niekoniecznie zawodowe)
- praca nad średnimi - dużymi projektami
- dobra literatura jako podstawa - tutaj bez książki się nie obejdzie - znaczy pewnie by się obeszło, ale odnalezienie wszystkiego i poskładanie klocków do kupy zajmie sporo czasu
- jak już się zna podstawy to czytanie prasy + serwisów specjalistycznych

Nie wiem na jakim jesteś etapie, także trudno mi coś doradzić. Ja uczyłem się oop w c# i tam bardzo pomogły mi 2 książki - c# programowanie a druga to design patterns in Java. Pierwsza uczy podstawa druga (co prawda do javy ale to bez znaczenia) uczy wzorców i logicznego myślenia, czyli tego co w oop najlepsze.
hwao
Poczytaj sobie od początku:
http://hwao.strefaphp.net/blog/

Na webcity.pl też są dobre artykuły
envp
Książka i tylko książka, artukuły z netu za dużo nie dają...
NetJaro
I najważniejsze - praktyka się liczy, nie teoria smile.gif Czyli.. 'trening czyni mistrza';)
Master Miko
Cytat(envp @ 6.01.2007, 11:30:55 ) *
Książka i tylko książka, artukuły z netu za dużo nie dają...

Muszę się z tym po części nie zgodzić. Oczywiście są lepsze i gorsze książki, lepsze artykuły i gorsze...
Książka w więkoszości przypadków pisana jest przez jedną osobę - wiadomo, nikt nie jest doskonały i nie zna wszystkich trików. Ostatnio w ogóle powstała moda na pisanie książek o php. Jest starsznie trudno znaleść dobrą książkę (ale nie niemożliwe). Jest bardzo duży wybór - a czasem piszą je osoby jakby php uczyły się od 3 miesięcy...
Ja bym raczej traktował książke jako wstęp to rozwijania wiedzy i podparcie to rozwijania doświadczenia. Natomiast artkuły z netu dają bardzo dużo (o ile nie napisane przez człowieka który php uczy się od 2 dni...) - szczególnie na profesjonalnych blogach - bardzo często znajdują się komentarze od ludzi, którzy siedzą w tym długo - i jest ich dużo (i ludzi i komentarzy)! Tu wiedza poprostu aż sączy się przez monitor smile.gif
Gdyby nie artkuły z netu (+ wpływ forum - choć nie wiem czy można zaliczać to pod artykuły) dalej pisałbym na tabelach w html i używał php4 oraz metod ze średniowiecza.
I oczywiście trening czyni mistrza...
Luke_Star
Cytat(hwao @ 6.01.2007, 10:30:54 ) *
Poczytaj sobie od początku:
http://hwao.strefaphp.net/blog/

Na webcity.pl też są dobre artykuły

hwao twój blog to skarbcia wiedzy nie powiem biggrin.gif Zdarzyło mi sie juz wczesniej odwiedzić twoje dzieło. Właśnie bardzo lubie devBlogi programmistów, to poprostu skarbnica dobrych rad i wskazówek. Jakbyscie mieli jeszcze jakies bardzo dobre dev'y to podajcie linki, bo za pomoca google mozna znaleźc ich duzo ale na bardzo różnym poziomie
intol
Zyxist.com i tam sprawdź po prawej "Blogi"
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.