Cytat(sztosz @ 9.01.2007, 14:20:54 )

@krzychu: (...) Bo jeżeli ja dostaje tylko skompilowany gotowy produkt, to masz rację że nie będzie mnie obchodzić jak był napisany. Ale jeżeli oprócz tego dostaję źródła w których muszę/mogę zrobić drobne poprawki ew. opiekować się aplikacją dostosowując ją do potrzeb zmieniających się, ale tylko delikatnie na przestrzeni sporego okresu to dla mnie ma znaczenie przejrzystość kodu oraz jego szybkość.
Zacząłeś pisać do rzeczy ale po podkreślonym
ale nastąpił wylew głupot.
Kiedy firma X zamawia aplikację u firmy Y to po to to robi by nie musieć jej pisać, aktualizować oraz przejmować się kodem. Jeśli mieliby sobie dostosowywać, przepisywać, etc. to sami sobie napiszą coś co spełnia ich oczekiwania.
A co do oczekiwań to po to są w pierwszej kolejności managerowie,
analitycy oraz leaderzy aby napisana aplikacja spełniała w 100% oczekiwania.
(Uwaga! tutaj meritum sprawy) A jeśli ich nie spełnia to wszelkie poprawki wykonuje wspomniana firma
Y (wykonawca) a nie
X (zleceniodawca). Więc to wszystko co napisałeś po
ale tyczyć się może co najwyżej liczników gości napisanych na zamówienie.
I teraz wyjaśnienie dlaczego odpowiedziałem
tak w swoim pierwszym poście: kod wartościowszy to taki kod, który jest przejrzystszy,
łatwy w rozbudowie,
łatwy w utrzymaniu, lepiej udokumentowany, ..... (i tu mógłbym długo wymieniać zalety programowania obiektowego).
P.S.Wspomniałeś jeszcze o tym że programowanie obiektowe jest wolniejsze. Czy na pewno?
Szybkość to pojęcie względne i na szczęście dalece drugoplanowe i nie decydujące przy wyborze stylu pisania. Więc argument chybiony.