Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Importy biur podróży
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
sf
Czy ktoś z obecnych forumowiczów zetknął się może z takimi importami plików xml / csv w biurach turystycznych ? Osobiście trochę tego już robiłem, a ostatnio najprawdopodobniej znów do tego wrócę. Największą bolączką jest brak ujednoliconego standardu takowych plików - po prostu jeden wielki bajzel. Zastanawiam się czy nie opracować jednego takiego standardu i proponować go biurom turystycznym, coś w stylu open document winksmiley.jpg Tak wiem, że problemem będzie przekonanie biur do wdrożenia tego standardu ... bo to oczywiście kasa, ale ma ktoś może podobne odczucia i chciałby taki format przygotować wspólnie? Można to wykorzystać jako taki pośrednik, do którego będą konwertowane najpierw obecne importy. Później można by spróbować przekonywać firmy do jego stosowania.
php programmer
Wydaje mi się, że taki standard byłby niepotrzebnym
ogniwem między xml a tym co w rzeczywistości potrzebuje firma,
załóżmy że opracowałbyś taki standard i co bardzo prawdopodobne,
nie uwzględnił byś jakiejś tam ważnej pozycji, która jest ważna dla
jednej firmy, a dla innej nie ma w ogóle znaczenia,
no i tym przypadku ta pierwsza firma, musi zrezygnować
z twojego standardu korzysta z powrotem z XML,
a wiec może się okazać że firma niepotrzebnie wyda kase
sztosz
Ja nie jestem pewien, ale ~sf chyba właśnie pisze o XML'u i wtedy twój problem odpada, bo jeżeli kilka firm używa danej "pozycji" to niech opisują ją tym samym znacznikiem. A jeżeli tylko jakaś jedna firma używa danej "pozycji" to też nie ma problemu żeby ją zawrzeć w specyfikacji, bo nikt inny nie będzie musiał tego stosować, a specyfikacja będzie spójna i będzie miała szansę na wdrożenie.
sf
Jak już pisałem, widziałem bardzo wiele takich plików i raczej nie sądzę bym pominął ważną pozycję. Przejrzyj sobie strony różnych biur podróży i zobaczysz, że te pola są bardzo podobne. Standard jest po to by firmy się wymieniały ofertami więc nie rozumiem Twojego argumentu, że jedna firma czegoś nie będzie miała - to polega na wymianie danych między wieloma biurami w Polsce i zapewniam Cię, że każdy ma identyczne pozycje, albo bardzo podobne.

Zresztą nie widzę problemu by dodatkowy parametr dodać bo w końcu wszystko się przecież rozwija. Standard umożliwiałby także pozycje dodatkowe - opisowe.
php programmer
Cytat
Standard jest po to by firmy się wymieniały ofertami

To trochę zmienia postać rzeczy, myślałem, że chodzi o wymianę danych
wewnątrz firmy, ale z drugiej strony firmy raczej ukrywają swoje dane
przed konkurencją
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.