Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Magazynowanie danych
Forum PHP.pl > Inne > Hydepark
Kreton
Witam.
Ostatnio jestem na etapie pisanie pewnej aplikajci okinkowej, nie ważne że okienkowej. Chodzi o magazynowanie danych. Nie mam pojęcia jak to zrobic. Przykładowo będę miał dane pewnej grupki ludzi, ich imię, nazwisko, adres i inne pierdoły. W programie te dane będą widniały jako klasy z odpowiednimi zmiennymi.

I teraz, czy takie klasy mam serializować i zapisywać do pliku. Czy może lepiej użyć do tego XML-a. Obecnie pracuję w c++, ale idea zostaje taka sama. Baza danych do trzymania danych odpada, ponieważ nie ma sensu bawić się w bazy. Nie każdy chce instalować 50MB na własnym kompie, po to aby odpalić programik. Zostaje plik z danymi.

Pytanie do was, specjalistów. Jak takie przechowywanie danych w pliku zorganizowac ? Do zapisu będzie góra 40 osób.
sticker
jeśli pisałbyś w .necie albo javie to proponuje zapoznać sie z mechanizmem obiektowych baz danych np. db4o smile.gif Banalny sposób zapisu danych i do tego o ile sie orientuje bibliotki do projektu są dołączane statycznie i nie trzbea ich instalować żeby korzystać z nich.

A jeśli chodzi o wybór zapisu : serializacja czy xml to można powiedzieć że xml jest wygodniejszy do przeszukiwania informacji zapisanych w takiej formy (nie trzeba wszystkiego ładowac do pamięci tylko można przeszukiwać plik xml za pomocą jakiejść klasy do obsługi tego typu danych); jeśli o pliki serializowane to ich przeszukiwanie jest bardziej skomplikowane
kwiateusz
może zainteresuj sie sqlite? co prawda nie programuje okienkowo, ale czytałem sobie że np w Delphi wystarczy to dołączyć do programu i masz już baze danych z prawdziwego zdarzenia która nie wymaga instalowania na komputerze odbiorcy...
mike
Do przechowywania danych służy baza danych.
Bawienie się w jakieś pliki bądź XML to bardzo chybiony pomysł.

A nie widzę przeszkód żebyś skorzystał z czegoś a'la Derby, SQLite, ...
nasty
Jak wspomnial kwiateusz nalezy zainteresowac sie bazami danych opartych na plikach jak np. wspomiany sqlite, ms access itd...
Kreton
No właśnie jak nad tym myślałem to też stwierdziłem, że będzie ciężko, ale z drugiej strony nie znałem niczego na tyle małego, żeby nadawało się do przenoszenia. Instalacja bazy całkowicie odpada. To ma być coś przenośnego.

W takim razie idę sprawdzić SQlite.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.