Kreton
21.01.2007, 21:27:18
Witam.
Ostatnio jestem na etapie pisanie pewnej aplikajci okinkowej, nie ważne że okienkowej. Chodzi o magazynowanie danych. Nie mam pojęcia jak to zrobic. Przykładowo będę miał dane pewnej grupki ludzi, ich imię, nazwisko, adres i inne pierdoły. W programie te dane będą widniały jako klasy z odpowiednimi zmiennymi.
I teraz, czy takie klasy mam serializować i zapisywać do pliku. Czy może lepiej użyć do tego XML-a. Obecnie pracuję w c++, ale idea zostaje taka sama. Baza danych do trzymania danych odpada, ponieważ nie ma sensu bawić się w bazy. Nie każdy chce instalować 50MB na własnym kompie, po to aby odpalić programik. Zostaje plik z danymi.
Pytanie do was, specjalistów. Jak takie przechowywanie danych w pliku zorganizowac ? Do zapisu będzie góra 40 osób.
sticker
21.01.2007, 21:36:42
jeśli pisałbyś w .necie albo javie to proponuje zapoznać sie z mechanizmem obiektowych baz danych np. db4o

Banalny sposób zapisu danych i do tego o ile sie orientuje bibliotki do projektu są dołączane statycznie i nie trzbea ich instalować żeby korzystać z nich.
A jeśli chodzi o wybór zapisu : serializacja czy xml to można powiedzieć że xml jest wygodniejszy do przeszukiwania informacji zapisanych w takiej formy (nie trzeba wszystkiego ładowac do pamięci tylko można przeszukiwać plik xml za pomocą jakiejść klasy do obsługi tego typu danych); jeśli o pliki serializowane to ich przeszukiwanie jest bardziej skomplikowane
kwiateusz
22.01.2007, 10:40:15
może zainteresuj sie sqlite? co prawda nie programuje okienkowo, ale czytałem sobie że np w Delphi wystarczy to dołączyć do programu i masz już baze danych z prawdziwego zdarzenia która nie wymaga instalowania na komputerze odbiorcy...
mike
22.01.2007, 11:21:17
Do przechowywania danych służy baza danych.
Bawienie się w jakieś pliki bądź XML to bardzo chybiony pomysł.
A nie widzę przeszkód żebyś skorzystał z czegoś a'la Derby, SQLite, ...
nasty
22.01.2007, 11:23:46
Jak wspomnial kwiateusz nalezy zainteresowac sie bazami danych opartych na plikach jak np. wspomiany sqlite, ms access itd...
Kreton
22.01.2007, 14:22:18
No właśnie jak nad tym myślałem to też stwierdziłem, że będzie ciężko, ale z drugiej strony nie znałem niczego na tyle małego, żeby nadawało się do przenoszenia. Instalacja bazy całkowicie odpada. To ma być coś przenośnego.
W takim razie idę sprawdzić SQlite.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.