ramze
4.03.2007, 23:09:26
Witam,
Mam w planach uruchomienie poważnego projektu wymagającego stworzenia odpowiedniego oprogramowania.
Nigdy nie myślałem, że programiście może nie wystarczyć stworzony przeze mnie opis działania programu. Do jakich bym drzwi nie zapukał (oczywiście chodzi o programistę freelancera), to rozmowa przebiega w jeden bardzo monotonny sposób, czyli:
- moje opowieści i dywagacje na temat programu...
- kilka pytań programisty...
- moje odpowiedzi lub ich brak...
- prośba o specyfikację techniczną programu...
- moje wielkie oczy...
No i niestety tak się składa, że nie mam pojęcia jak taka specyfikacja dla programisty powinna wyglądać i co powinna zawierać. Czy do pisania takich dokumentów niezbędna jest znajomość trudnych i zawiłych zagadnień programistycznych? Czy znacie miejsca gdzie takie przykładowe specyfikacje można sobie poczytać? Może można się nauczyć pisać takich specyfikacji, a może ktoś z was byłby chętny coś takiego zrobić?... oczywiście nie za free...
P.S.
Jeśli ktoś zainteresowany ostatnim pytaniem, to proszę o kontakt na PW.
Pozdrawiam
ramze
siemakuba
4.03.2007, 23:25:47
Specyfikacja to bardzo dokładny opis działania aplikacji.
Twoja wizja i jej opis (część) zakładam wygląda tak:
- (...)
- No i tu będzie opcja kontaktu, wiadomo, taki formularz kontaktowy
- (...)
Specyfikacja powinna zawierać natomiast dokładne sprecyzowanie co rozumiesz pod pojęciem formularza kontaktowego. Przykładowo:
Strona: Kontakt / Formularz kontaktowy
Pola dostępne: Imię, Nazwisko, E-mail, Nr buta, Opis problemu.
Pola wymagane: Nazwisko, E-mail, Opis problemu.
Odbiorca formularza: adresat e-mail ustawiany w panelu administracyjnym aplikacji.
Dlatego właśnie każdy programista domaga się specyfikacji - musi po prostu dokładnie wiedzieć czego oczekujesz od niego. Poza tym, specyfikacja najczęściej jest sposobem na uniknięcie wiecznych przeróbek, które klient wymyśla "po drodze". Ceną bazową jest to, co zostało ujęte w specyfikacji.
Swoją drogą, to dziwne, że żaden z tych programistów nie powiedział "Musimy stworzyć specyfikację" a za to domagał się gotowej.
pozdr.
sztosz
5.03.2007, 01:27:33
Moim skromnym zdaniem, można się obyć bez specyfikacji takiej o jakiej pisał
~siemakuba ale to wyższa szkoła jazdy o nazwie
UML. Zainteresuj się tym językiem, może się okaże że szybko załapiesz i szybko dostaniesz taki program jakiego potrzebujesz
plisek
5.03.2007, 01:27:34
specyfikacja techniczna, specyfikacja projektu, czasem zwana porostu dokumentacją, to nic innego jak opis wymagań funkcjonalnych i pozafunkcjonalnych określonego produktu, może nim być skrypt, program itp.
jest to zagadnienie z inżynierii oprogramowania,
przykłady tworzenia dobrej specyfikacji możesz zobaczyć np tu:
IOdobrze ujęto to w tej prezentacji choć bez przykładów :
prezentacja